3 gün sürecek: Ankara 2. Edebiyat Festivali başladı
Mamak Musiki Muallim Mektebi’nde düzenlenen Ankara 2'nci Edebiyat Festivali birçok akademisyen, şair ve yazarın katılımıyla başladı.
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Mamak Belediyesi ve ASBÜ ev sahipliğinde düzenlenen Ankara 2’nci Edebiyat Festivali Taceddin Dergâhı’ndan Mamak Musiki Muallim Mektebi’ne kadar düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı.
Festivalin açılışına Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Mamak Belediyesi Kaymakamı Ali Sırmalı, TYB Kurucu Başkanı Mehmet Doğan, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay ile birlikte birçok akademisyen, yazar, şair ve öğrenciler katıldı. Festivalin açılışı düzenlenen kortej yürüyüşünün ardından Mamak Belediyesi Mehter Takımı, Halk oyunları ve Seymen Gösterisi ile gerçekleşti. Festivalin açılış konuşmasını Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, TYB Kurucu Başkanı Mehmet Doğan ve TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay gerçekleştirdi.
“TÜM TÜRKİYE EKSENİNDE YAPIYORUZ”
Mamak Belediye Başkanı Murat Köse yaptığı açılış konuşmasında, ” Festivalin anlamı bizim geçmişimize kültürümüze tarihimize sahip çıkmak ve buradan hareketle de geleceği inşa etmek. Geçen yıl birincisini yapmıştık. Ben Mehmet Doğan’a teşekkür ediyorum. Salgın döneminden sonra geçtiğimiz yıl başlayabildik. Geçen sene güzel programlar oldu burada. Bu sene de ikincisini düzenliyoruz. Biz ev sahipliği yapıyoruz. Tarihi bir mekanda böyle güzel bir etkinliğe destek veriyor olmaktan dolayı mutluluklarımı ifade etmek isterim. Bu sene Taceddin Dergahı’nda başladık. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 3 yıl kadar kaldığı bir yer. İstiklal Marşımızı yazdığı bir yer. Onun yaşadığı mekanda tüm geçmişlerimize rahmet okuyarak, Kuran-ı Kerim ile başladık. Bu çok anlamlıydı. Dolayısıyla güzel bir başlangıç yapmış olduk. Oradan itibaren buraya öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte yürüyerek geldik. Hayırlı olsun diyorum ben. Güzel bir program gerçekleşecek inşallah. Bütün Türkiye’den konuklarımız var. Mekan olarak Mamak ama Ankara ve Türkiye ekseninde yapıyoruz. Tüm Ankara’daki öğrencileri edebiyat ve şiir dostlarını buradan davet ediyorum” dedi.
“BESMELEYİ ÇEKTİK”
TYB Kurucu Başkanı Mehmet Doğan ise, edebiyat festivalinin uzun yıllardır gerçekleştirmek istediklerini fakat bir türlü sonuca ulaştırmadıklarını belirterek, “Bütün belediye başkanlarıyla konuştuk. Teklifler sunduk hatta projeler hazırladık. En sonunda Mamak Belediye Başkanımız Murat bey böyle bir festivalin gerekliliğine gerçekten inandığı için geçen sene başlangıcı yapmış olduk. Besmeleyi çektik. Bu sene de devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da devam eder. Hatta temennide bulunayım. Büyükşehir belediyemizde böyle bir festival yapar. İnşallah bu bir kutlama halinde olur” diye konuştu.
ANKARA BİR EDEBİYAT ŞEHRİ
Konuşmasına Razi mahlaslı şairden alıntısıyla devam eden Doğan, “Ankara’nın bir edebiyat şehri olduğundan asla şüphe etmedim. Ankara folklorunu çok iyi biliyorum. Nereden biliyorum. Çünkü ben Ankara’da doğdum büyüdüm bu konservatuarın önünden çocukluğumda çok geçtim. Konservatuar kelimesi benim zihnimde olumsuz imajlar uyandırırdı. Bir gün bu binada bir edebiyat festivali yapılacağı elbette aklımdan geçmezdi. Ama geçen sene buraya bastığımızda büyük bir inşirah dolduğumu söylemek isterim. Ankara’nın bir edebiyat şehri, şiir toprağı zengin bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Ankara denilince akla Hacı Bayram Veli gelir. O bir şair değildir mutasavvıfdır. Ama şiiri aşan bir takım şeylerle meşgul olduğunu biliyoruz. Yunus Emre tarzında ama daha yakıcı şiirler söylediğini biliyoruz. Hacı Bayram Veli’nin de Ankara’nın şiir toprağını zenginleştirenlerden olduğundan şüphe etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“3 GÜN SÜRECEK”
TYB Ankara Şube Başkanı Uluçay ise yaptığı konuşmada TYB Genel Merkezi’nin kültür, sanat ve edebiyatta alanında faaliyet yürüten kültür politikaları oluşturan medeniyet bilincini geliştiren bir kurum olduğunu ifade ederek, “Bugün itibariyle açılışını gerçekleştirdiğimizi Ankara 2’nci Edebiyat Festivali yoğun ve anlamlı programlarla 3 gün sürecek. Neden Edebiyat festivali, edebiyat bir milletin geçmişten günümüze kadar tarihi süreç içinde fikir ve düşünce yapısına kültür ve medeniyet birikimini yeni kuşaklara aktarır. Geçmiş ve gelecek arasında sağlam köprüler tutar. Kimliklerin muhafazası sosyal ve kültürel kalkınma ancak güçlü bir edebiyat birikimiyle mümkün olur. Kültür, sanat ve edebiyat bir milletin medeniyet birikimidir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.