25 bin TL maaş ve yeme içmeye rağmen kimse bu işi yapmak istemiyor

25 bin TL maaş ve yeme içmeye rağmen kimse bu işi yapmak istemiyor

İşsizliğin yüksek olduğu ülkemizde diğer taraftan kimi sektörlerde işçi bulmakta zorlanılıyor. Bu sektörlerden biri var ki, aylık 25 bin TL maaş artı yemek ve konaklama masrafını karşılamaya rağmen, işçi bulamıyor; kimse bu işi yapmak istemiyor.

Son yıllarda artan ekonomik sorunların başında gelen işsizliğin yüksek olduğu ülkemizde diğer taraftan kimi sektörlerde işçi bulmakta zorlanılıyor.

Bu sektörlerden biri var ki, aylık 25 bin TL maaş artı yemek ve konaklama masrafını karşılamaya rağmen, işçi bulamıyor; kimse bu işi yapmak istemiyor. İşverenler bu duruma isyan ediyor.

EN BÜYÜK SORUNLARI BU

Hayvan yetiştiricileri çoban bulamıyor, kimse çobanlık yapmak istemiyor. Çoban eksikliği, bugün Türkiye’nin dört bir yanında hayvan yetiştiricilerinin en büyük sorunlarından birini oluşturuyor. Öyle ki yem maliyetlerinin artması, kesim ve süt fiyatlarının kurtarmayışı gibi sorunların bile önüne geçmiş durumda.

25 BİN TL MAAŞ + YEMEK + KONAKLAMA

Çoban bulamamaktan şikayetçi süt ve et besicileri, 25 bin TL maaş artı yemek ve konaklama ihtiyaçlarını karşılamalarına rağmen bu işi yapacak kişi bulamadıklarını söylüyor.

Örneğin Tokat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, çoban bulmanın sadece Tokat’ın değil, Türkiye genelinin en büyük sorunu olduğunu kaydediyor. Köten "Yemesi, konaklaması her şeyi veriyorsunuz. 20-25 bin lira maaş veriyorsunuz ama deneyimli çoban bulamıyorsunuz" diyor.

ilhan-koten.jpg

"YABANCIYA YÖNELİYORSUNUZ"

Tokat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, şunları söylüyor: "Özellikle son birkaç yıldır, ülke genelindeki en büyük sorunlardan bir tanesi çoban bulma sıkıntısıdır. Şu an çoban bulamadığımız için birçok işletme kapatılıyor. 10-15 yıl önce 'Çoban lazım' dediğimiz zaman çok rahat bir şekilde bulabilirdik. Fakat son yıllarda özellikle 3-5 yıl içinde artık çoban bulma imkanımız hiç kalmadı. Kimse çobanlık yapmak istemiyor. Şu anda da Afgan, Suriyeli, Iraklı insanlar bu işe yöneliyorlar. Fakat buradaki sıkıntımız ise hem çok yüksek fiyatlardan kapı açıyorlar. Hem de 20-25 bin liraya deneyimli çoban bulamıyoruz. Yemesi, konaklaması her şeyi veriyorsunuz ama 20-25 bin lira maaş ile çoban bulamıyorsunuz…"

“ÇOBAN OLMADIĞI İÇİN HAYVANCILIĞI BIRAKTIM”

Çoban bulamadıkları için hayvancılığı bırakanlar olduğu ifade edilirken, Tokat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten bu konuda somut örnek veriyor. İlhan Köten, "Kendimden örnek vereyim, ben hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılık yapıyorum. Küçükbaş hayvanlarıma bakan Afgan çobanlarım vardı. Tecrübesiz insanlardı, mecburiyetten dolayı çoban bulmadığım için tutmak zorunda kaldım. Her yıl çok sayıda zayiat veriyorduk, çünkü adam deneyimsiz. Sorduğun zaman 'Ben çobanım' diyor. Deneyimli çoban olmadığı için tutmak zorundasın. İnanın çobansızlık yüzünden küçükbaş hayvancılığı bırakmak zorunda kaldım" diyor.

Kırşehir Kaman'ın Kargınselimağa Köyü'nde büyükbaş hayvan besiciliği yapan ve yaklaşık 150 hayvanı olan Deniz Demirkan adlı besici de, durumunu şu sözlerle anlatıyor: "Artık kimse çobanlık yapmak istemiyor. Köyümüzden, çevre köylerden, ilçeden hatta ilimizden çoban bulamadığımız için Afgan çoban çalıştırmak zorunda kaldım".

Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum