22. dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç: Ostim Türkiye’nin yüz akıdır
Ostim Teknik Üniversitesinin mezuniyet töreninde konuşan Bülent Arınç, “Ostim sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin yüz akıdır. Burası içinde barındırdığı iş yerleri ve kümelenmelerle dünyanın her yerine üretim yapabilecek kapasitededir” dedi.
Ostim Teknik Üniversitesi 2022-2023 eğitim-öğretim yılı mezunlarını coşkulu bir törenle uğurladı. Mezuniyet törenine okulun idari ve akademik yapılanmasının yanı sıra 22. dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Ostim Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da katıldı. Mezuniyet konuşmaları kapsamında kürsüye gelen Bülent Arınç Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin durumu hakkında değerlendirmeler yaptı.
Torununun da eğitim gördüğü Ostim Teknik Üniversitesinin vakıf üniversiteleri arasında güçlü bir yönetime ve maddi kaynağa sahip olduğunu söyleyen Arınç, “Vakıf üniversiteleri içerisinde Ostim çok güçlü bir yönetime sahip. Çok güçlü bir maddi kaynağa sahip. Paydaşlarının hepsi sanayide bir numara olmuş insanlar.
Ostim sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin yüz akıdır. Burası içinde barındırdığı iş yerleri ve kümelenmelerle dünyanın her yerine üretim yapabilecek kapasitededir. Murat Yülek rektörümüze babasından tevarüs ediyor. Sayın Ertan Yülek’in Türkiye’ye çok şeyler kazandırdığını Devlet Planlama Müsteşarlığı döneminden biliyoruz. Bu konuda vakfımızın başında olan Sayın Orhan Aydın’ın da çok güçlü bir şekilde tebrik edilmesi lazım” diye konuştu.
“TORUNUM BU ÜNİVERSİTENİN ÖĞRENCİSİ”
Üniversite yönetimi tarafından davet edilmeleri üzerine mezuniyet törenine katıldığını belirten Arınç, torununun da okulun bir öğrencisi olduğunu söyleyerek, “Buraya davet edildim ve büyük bir memnuniyetle geldim. Çünkü en büyük torunumuz Ostim Teknik Üniversitesinin bir öğrencisi. Arzu ederek, severek bu üniversiteye geldi. Allah ömür verirse iki yıl sonra yine sizlerle birlikte onun mezuniyet törenini görmüş olacağız.
Ben Ostim Teknik Üniversitesinin güzel bir amaçla kurulduğunu, bugüne kadar çok ciddi çalışmalar yaptığını, Türkiye’nin sanayisine ve teknolojisine çok güzel unsurlar kazandırdığına inanıyorum. Dolayısıyla bu üniversiteyi mevcuda getiren başta Ostim’in yöneticileri olmak üzere tüm sanayicilerimizi güçlü bir şekilde tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
“HER İLE ÜNİVERSİTE NE KADAR FAYDALI OLDU?”
Aktif siyaset yaptığı dönemde partisinin her vilayete bir üniversite açma yönündeki politikasına eleştiriler getirin Arınç, “50 yıla yakın siyaset ve devlet hayatında bulundum. 5-6 senedir bu işin dışında kalmaya çalışıyorum. Gördüğüm tecrübe şudur, ben hukuk fakültesinde okurken Türkiye’de toplam 2 tane hukuk fakültesi vardı. Bunlar Ankara ve İstanbul idi. Hatta 1968 olaylarının içindeydik. İzmir’de de bir hukuk fakültesi kurulacak denilince hepimiz boykot yaptık. Üçüncü hukuk fakültesini istemiyoruz diye. Sonra üç beş otuz kırk derken geçtiğimiz yıllarda YÖK’e sormuştum, net bir cevap da alamadım. Kimisi 106 dedi, kimisi 97 dedi. Kaç tane hukuk fakültesi olduğundan bile haberleri yok. Fakülte kurulmuş, eğitime geçmemiş vs. Şimdi buraya bakarak şunu söyleyeyim.
Ben aynı zamanda hükümet sözcüsüydüm. Hükümetimizin iddiası şuydu, her vilayete bir üniversite açacağız. Önce inanamadık yani Hakkari’ye de mi? Yani Şırnak’a da mı? Nasıl açacağız, nasıl eğitim yapacağız? Öğretim kadrosunu nereden bulacağız? Çocuklar burayı tercih edecekler mi? Mezun oldukları zaman onları tercih edecek bir iş yeri bulabilecek miyiz? Hepsini bir kenara koyduk. İnsan iddiasıyla ortadadır, her yere üniversite açtık. Üzerinden 10 yıldan fazla bir zaman geçti. Siyasetçi bir döküm hesabı yapar, kaza kırım hesabı yapar. Ne kadar faydalı, ne kadar faydasız oldu? Bunun bir değerlendirmesini yapmak lazım”
REKLAM ÜNİVERSİTELERİNİN TEMİZLENMESİ LAZIM
Türkiye’de yeni açılan bazı vakıf üniversitelerinin denetim altına alınması gerektiğini vurgulayan Arınç, “Türkiye’de özel üniversite açamıyorsunuz. Dolayısıyla vakıf üniversitelerini teşvik ettik. Yani bir vakıf kurulacak. Sermayesi ve imkanları olacak. Belli alanlarda öğrenci yetiştirilmesi için teşvik ettik. Belki yüzden fazla vakıf üniversitesi kuruldu. Ben Vakıflar Genel Müdürlüğünden 7 sene kadar sorumlu oldum. Kendi dönemim içerisinde iki tane vakıf üniversitesi kurdum. İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Bezmialem Üniversitesi.
İddiamız şuydu, Bezmialem sağlık alanında 1 numara olacak, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi de sosyal alanda ve güzel sanatlarda 1 numara olacak. Bu hedefe zaman zaman yaklaştığımızı görüyorum, özellikle Bezmialem’de. Bir süre sonra öyle vakıf üniversiteleri kuruldu ki bir furya başladı. Gazetenin yarım sayfasında ilan var, bilmem ne taşı üniversitesi diye. İyi de üniversiteyi tanıtmıyor. İlanın üçte ikisinde fotoğrafta bir adam var. Biraz da gençce bir adam, kendi reklamını yapıyor. Belli ki bir iş adamı reklam kampanyasına dönüşmüş üniversitesini tanıtıyor. Sonra bu üniversitelerin bir kısmı kendi içerisinde ihtilaflara düştüler. Bunların da bir temizlenmesi, ayıklanması lazım” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.