2025’de beklenen güneş fırtınası yolda: Haftalarca internetsiz kalabilirsiniz

2025’de beklenen güneş fırtınası yolda: Haftalarca internetsiz kalabilirsiniz

NASA'nın, 2025 sonlarında olacağını söylediği Güneş maksimumu, beklenenden önce gerçekleşebilir. Hintli araştırma ekibi tarafından yapılan araştırma sonucunda, Güneş maksimumunun 2024’ün başlarında yaşanabileceği tahmini ortaya atıldı.

NASA'nın, 2025 sonlarında olacağını söylediği Güneş maksimumu, beklenenden önce gerçekleşebilir. Hintli araştırma ekibi tarafından yapılan araştırma sonucunda, Güneş maksimumunun 2024’ün başlarında yaşanabileceği tahmini ortaya atıldı. Yaşanacak fırtınaların interneti haftalarca kesintiye uğratabileceği konusunda bilim insanları uyardı. Araştırma, IISER Kolkata Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi'nden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi liderliğinde, Hintli bir grup araştırma ekibi tarafından gerçekleştirildi. Konu ile alakalı bilgi veren Dr. Nandi, “. Bu fırtınaların uyduların yörüngesini etkileyebilir. Bu da iletişim ağlarını ve interneti haftalarca kesintiye uğratarak jeomanyetik alanda güçlü bozulmalara yol açabilir” dedi.

basliksiz-1.jpg

BEKLENENDEN ÖNCE GERÇEKLEŞEBİLİR

NASA'nın 2025 sonlarında gerçekleşebileceğini söylediği Güneş maksimumu, beklenenden önce gerçekleşebilir. Hintli bir grup araştırma ekibi tarafından, IISER Kolkata Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi'nden fizikçi Dr. Dibyendu Nandi liderliğinde, yapılan araştırma sonucunda, Güneş maksimumunu 2024’ün başlarında gerçekleşeceği tahmini ortaya atıldı. Her 11 yılda bir gerçekleşen Güneş maksimumu’nda ortaya güneş lekeleri çıkıyor. Çıkan lekelerin sonucunda ise, güçlü enerji patlamaları yaşanarak güneş fırtınaları meydana gelebilir.

basliksiz-1jdhg.jpg

HAFTALARCA İNTERNETSİZ KALABİLİRSİNİZ

Konu ile alakalı bilgi veren Dr. Nandi, “Güneş fırtınalarının şiddetini ve etkilerini önceden tahmin etmenin zor. Önümüzdeki yıl hakkında daha fazla bilgi edinmekte oldukça önemli. Bu fırtınaların uyduların yörüngesini etkileyebilir. Bu da iletişim ağlarını ve interneti haftalarca kesintiye uğratarak jeomanyetik alanda güçlü bozulmalara yol açabilir. Ayrıca, bu fırtınalar yüksek enlem bölgelerindeki elektrik şebekelerini etkileyebilirken aynı zamanda görsel olarak etkileyici auroralar oluşturabilir” şeklinde konuştu.

gunes.jpg

2024’ÜN BAŞLARINDA ZİRVE YAPACAK

Hintli araştırmacıların yapmış oldukları araştırmalar sonucunda, dünya genelindeki Güneş gözlemevlerinden elde ettikleri uzun vadeli verileri kullanarak yeni bir bilgiye ulaştılar. Araştırmacılar, Güneş'in dipol manyetik alanındaki azalma oranının, Güneş lekesi döngüsünün yükselme oranıyla bağlantılı olduğunu gördüler. Bu ilişki hakkında Dr. Nandi, “Güneş'in dipol alanı, Güneş lekesi döngüsüyle ters fazda ağdalanır ve azalır" ifadelerini kullandı. Yeni bulguları kullanan bilim insanları, 2024’ün başlarında mevcut döngünün Güneş maksimumunun zirve yapacağını gördüler.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.