1 Nisan’da neden şaka yapılır? 1 Nisan nedir, nasıl ortaya çıktı?

1 Nisan’da neden şaka yapılır? 1 Nisan nedir, nasıl ortaya çıktı?

Tarihler her yıl 1 Nisan’ı gösterdiğinde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir. Geçmişten günümüze toplumda 1 Nisan günü şaka günü olarak geçer. Peki, 1 Nisan’da neden şaka yapılır? 1 Nisan nedir, nasıl ortaya çıktı?

1 Nisan günü geldiğinde insanlar arkadaşlarına, eşlerine, dostlarına şaka yaparlar. Geçmişten günümüze kadar 1 Nisan günü şaka günü olarak kabul görmektedir. Tarihler 1 Nisan’ı gösterdiğinde şaka yapmadan geçemeyen insanlar bu günün tarihçesini merak ediyor. Peki, 1 Nisan’da neden şaka yapılır? 1 Nisan nedir, nasıl ortaya çıktı?

1 NİSAN’DA NEDEN ŞAKA YAPILIR?

Geçmişten günümüze 1 Nisan gününün şaka günü anlamı kazanmasıyla ilgili birçok rivayet bulunuyor. Her sene 1 Nisan günü şakaların havaya uçuşmasının tarihte elbette bir karşılığı bulunuyor. İnsanlar tabii ki peki ne bu anlam diye sorular soruyor. 1 Nisan’ın şaka günü olarak kabul edilmesindeki en yaygın rivayet ise Fransa’dan çıkıyor. Rivayete göre, 1564 senesinde Fransa’nın kralı olan IX Charles, yılın başlangıç tarihini Ocak ayının ilk günü olarak aldı. O yıllarda yıl başlangıcı Avrupa’da 25 Mart olarak kabul ediliyordu. Kral Charles’in bu kararı duyanları protesto etmeye kadar itti. Bu kararın ardından bazı yerlerde 1 Nisan tarihinde partiler düzenlenirken bazıları da 1 Nisan’ı “ aptallar günü” olarak adlandırdı. Ardından yılbaşının 1 Ocak tarihine alınmasıyla Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinde yaşamaya devam etmek istediler. Yılbaşının 1 Ocak tarihine alınmasının ardından, 1 Nisan tarihini yılbaşı olarak kabul eden insanlarla alay etmek amacıyla şakalar yapılmaya başlanır. Bu 1 Nisan tarihinde gelenek haline gelir ve insanlar bunu her 1 Nisan tarihinde yapmaya başlar. Gelenek haline dönen 1 Nisan tarihi günümüze kadar şaka günü olarak bu şekilde geldiği rivayetler arasında yer almaktadır. Rivayetler arasında en bilineni budur. Aynı zamanda Fransızlar 1 Nisan’ı yılbaşı kabul eden insanlara Nisan Balığı demişlerdir.

gülen kadın.jpg

1 NİSAN NEDİR?

Hakkında birçok rivayet olan 1 Nisan günü geçmişten günümüze şaka günün olarak gelmiştir. Bu günde herkes birbirine çeşitli şakalar yapmaktadır. Bu geleneğin temeli ise bilinene göre 1564 senesine dayanmaktadır. Kral Charles’in yılın başlangıç gününü 1 Nisan tarihinden 1 Ocak tarihine almasının ardından, hala 1 Nisan’ı yılın başlangıcı kabul edenlerle dalga geçilmiştir. Böylelikle günümüze 1 Nisan şakan günü olarak gelmiştir. İnsanlar bu geleneği belki de bilmeden her 1 Nisan tarihinde yerine getirmektedir. 1 Nisan tarihinin şaka günü olarak kabul edilmesine ilişki bir rivayet daha bulunmaktadır. O rivayette de 1 Nisan’da Antik Roma döneminde Hilarya adında bir bayram kutlanılırken, bu bayramda insanlar birbirlerine masumane şakalar yapmaktaydı.

Salih Çifci / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.