Zihin ve fizik gücünü birleştiren spor: Oryantiringde geriyiz

Zihin ve fizik gücünü birleştiren spor: Oryantiringde geriyiz

Zihin ve fizik gücünü birleştiren Oryantiring Sporu hakkında gazetemize konuşan Antrenör Ahu Yetiş, “Yurt dışında oldukça yaygın olan Oryantiring sporunda, Türkiye oldukça geride yer alıyor” dedi.

Doğa sporlarından biri olan Oryantiring sporu, son zamanlarda popülerleşse de Türkiye bu konuda oldukça geride yer alıyor. Türkiye’de iyi sayılabilecek sayılı sporcunun olduğunu, onun dışında Türkiye olarak çok iyi noktada yer almadığımızı söyleyen Yenimahalle Teknik Spor Kulübü Oryantiring sporu Antrenörünü Ahu Yetiş, Oryantiring Sporu hakkında gazetemize konuştu. Zihin ve fizik gücünü birleştiren bir spor olduğunu dile getiren Yetiş, “Yurt dışında oldukça yaygın olan Oryantiring sporunda, Türkiye oldukça geride yer alıyor” dedi.

kosucu.jpg

“EN KISA SÜREDE TAMAMLAYAN KAZANIYOR”

Yenimahalle Teknik Spor Kulübü Oryantiring sporu Antrenörünü Ahu Yetiş, Oryantiring sporunun zamana karşı yapılan bir spor olduğunu söyledi. Yetiş, sporun harita ve pusula yardımıyla yön bulmayı içerdiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

oryantiring-sporu.jpg

Oryantiring sporunda, sporcuda olması gereken bazı özellikler var. Bunlar nedir dersek, ilk önce bir kere harita okuma becerisi ve harita sembollerini bilmesi gerekiyor. Bunun ardından sporcunun hızlı düşünebilme ve hızlı koşabilmesi lazım. Koşu yapan kişilerin ellerinde haritalar bulunuyor. Bütün hedefleri sırasına göre yaparak koşularını en kısa sürede gerçekleştiriyorlar. Koşucuların ellerinde EKS dediğimiz bir cihaz var. Bu cihaz sayesinde, uydu aracılığıyla koşucuların hangi hedefe kaç dakika da gittiği ölçülüyor. Mesela bir üçgenden birinci hedefe gittiğimizde burada bir merdiven var. Merdivenleri hedeflerimiz asılıyor. Gittiğimde bakıyorum bir numaralı hedef ve karşısında da 32 yazıyor. Bu sayede hedefe ulaşmış oluyorum. En kısa sürede ve sırasıyla tamamlayan kazanıyor.”

sporcular.jpg

“TÜRKİYE OLDUKÇA GERİDE”

Türkiye’nin Oryantiring sporunda oldukça geride kaldığını ve iyi sayılabilecek sayılı sporcunun bulunduğunu dile getiren Yetiş, “2010 yılından beri yapılan Oryantiring sporu yurt dışında oldukça yaygın ve bilinen bir spor. Uluslararası anlamda baktığımızda Türkiye, Oryantiring sporunda oldukça geride yer alıyor. Yurt dışında çok eski ve bilinen bir spor fakat bize gelişi bu kadar eski değil. Yeni bir spor olmamasıyla beraber 1800’lü yıllarda İsveç’te askeri eğitimlerin bir parçasıymış. Türkiye’de iyi sayılabilecek sayılı sporcu var. Onun dışında çokta iyi değiliz. Türkiye Oryantiring Federasyonu eskiye göre şuan oldukça iyi. Eskiye göre daha fazla özel yarışlar düzenliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.