Uzun davalarla zaman kaybetmeyin: Çözüm arabulucular
Arabulucu Avukat Gamze Çetin Korkusuz, uzun süren davalarla zaman kaybetmemek gerektiğini söyleyerek, “Arabuluculukla birkaç haftada çözüme ulaşmak mümkün. Taraflar zamandan, maliyetten ve psikolojik yüklerden tasarruf ediyor” dedi.
Ulus’a konuşan Arabulucu Avukat Gamze Çetin Korkusuz, vatandaşların son yıllarda arabuluculuk yöntemine yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Korkusuz, arabuluculuğun davaların hızlı ve maliyet etkin şekilde çözüme kavuşmasını sağladığını söyleyerek, özellikle miras ve ortaklığın giderilmesi gibi uzun süren davalarda büyük avantaj sunduğunu ifade etti. Arabuluculukla hazırlanan tutanakların mahkeme kararı niteliğinde olduğunu vurgulayan Korkusuz, tarafların memnuniyetini esas alan bu yöntemin, vatandaşlar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini belirtti. Ayrıca zorunlu ve ihtiyari arabuluculuk sistemleri hakkında bilgi vererek, düşük maliyetler ve zaman tasarrufu nedeniyle ihtiyari arabuluculuğa olan talebin arttığını dile getirdi.
VATANDAŞLARIN İLGİSİ ARTTI
Ulus’a yaptığı açıklamalarla arabuluculuk sisteminin sağladığı avantajlara değinen Arabulucu Avukat Gamze Çetin Korkusuz, "Mahkemelerde yıllarca sürebilecek anlaşmazlıklar, arabuluculuk sayesinde çok daha kısa sürede çözüme kavuşuyor. Örneğin bir davanın mahkemede karara bağlanması yıllar alabilirken, arabuluculuk süreci genellikle birkaç hafta, hatta bazen birkaç gün içerisinde bile tamamlanabiliyor. Bu hem tarafların zamandan tasarruf etmesini hem de gereksiz masraflardan kaçınmasını hem de yıllarca taşımak zorunda kaldıkları psikolojik yüklerden kurtulmalarını sağlıyor. Bu nedenle son yıllarda vatandaşlarımız bu yöntemi giderek daha fazla tercih etmeye başladı. Çünkü insanlar hem zamandan tasarruf etmek hem de süreç sonunda kendi iradeleriyle alınan kararlardan memnun kalmak ve yargılama sürecinde yaşanabilecek psikolojik yükler yerine biran evvel karar verip hayatına huzurlu bir şekilde devam etmeyi istiyor" şeklinde konuştu.
DOSYALAR ÇOK DAHA HIZLI ÇÖZÜLÜYOR
Arabulucu Gamze Çetin Korkusuz, arabuluculuğun özellikle miras ve ortaklığın giderilmesi gibi karmaşık davalarda büyük kolaylık sağladığını şu şekilde belirtti:
"Özellikle miras ve ortaklığın giderilmesi dosyalarını arabuluculuk ile çözmek gerçek anlamda daha basit oluyor. Bu dosyalarda mahkemeler her ne kadar hızlı davranmak isteseler de bir ortaklığın giderilmesi davası ortalama olarak 10 yıl sürüyor. Çünkü dava sürecinde taraflardan birinin vefat etmesi, yeni mirasçıların devreye girmesi ya da tarafların sürekli itirazlarda bulunması gibi sorunlarla karşılaşılıyor. Bu nedenle mahkeme yoluyla oldukça uzun bir süre alan dosyaları arabuluculuk ile çok daha kısa sürede halledebiliyoruz. Üstelik bu süreçte taraflar arasındaki ilişkilerin daha az zarar gördüğünü de söyleyebiliriz."
MAHKEME İLE AYNI
Arabuluculuk sürecinin hukuki bağlayıcılığı hakkında bilgi veren Korkusuz, "Arabuluculukta taraflarla birlikte imzalanan tutanak, mahkeme kararı niteliğinde. Örneğin bir ortaklığın giderilmesi davasında taraflar arasında bir anlaşma sağlandı diyelim. Bir taraf para verecek, diğer taraf ise hissesini devredecek. Bu şekilde anlaşma tutanağı imzalandıktan sonra taraflardan biri bu karara uymazsa, söz konusu tutanak mahkeme ilamı olarak kullanılabiliyor. Yani bu belge, tıpkı mahkeme kararı gibi bağlayıcı bir nitelik taşıyor ve taraflar arasında yaşanabilecek olası anlaşmazlıkların çözümünde de güçlü bir dayanak oluşturuyor" açıklamasında bulundu.
HERKESİN İSTEDİĞİ OLUYOR
Korkusuz, arabuluculuk sürecinin tarafların memnuniyetini esas aldığını belirterek, "Mahkeme sürecinin sonunda alınan karardan taraflardan biri memnun olmayabiliyor. Hatta çoğu zaman bu karar, bir tarafın kazanması, diğer tarafın kaybetmesi şeklinde sonuçlanıyor. Fakat arabuluculukta, tarafların kesinlikle memnun olarak ayrılması gerekiyor. Bizlerin işi bu zaten; taraflar memnun olup anlaşıyor ve bu tutanağa geçiliyor. Sürecin sonunda iki taraf da ortak bir noktada buluştuğunu ve kazançlı çıktığını hissediyor. Vatandaşlar da bu sistemi gördükçe ve bu avantajların farkına vardıkça arabuluculuğu tercih etme oranları ciddi şekilde arttı" ifadelerini kullandı.
İKİ FARKLI SİSTEM VAR
Son olarak zorunlu ve ihtiyari arabuluculuk sistemine değinen Korkusuz, "Zorunlu arabuluculukta arabulucu anlaşmama halinde arabuluculuk ücretini devlet ödüyor. İhtiyari arabuluculukta ise taraflar arabulucuyu kendi seçebiliyor ancak dosya anlaşamama olursa arabuluculuk ücretini taraflar ödüyor ancak bu ücret asgari ücret tarifesinde yer alan çok düşük bir meblağ. Anlaşma olursa da yine asgari ücret tarifesinde belirlenen oranlardan az olmamak kaydı ile yüzdelik bir ücret alınıyor. Vatandaşlar arabulucu seçebildikleri ve ihtiyari arabuluculuk sistemi ile devam edebilecekleri konusunda bilgi sahibi olmamaları, bu uygulamanın toplumda çok yaygın olmaması sebebiyle ilk yıllarda çekiniyorlardı ama alanında uzman arabulucu belirleyerek uyuşmazlıkların çok verimli çözümlerle sonuçlandırıldığını gördükçe İhtiyari arabuluculuğa daha fazla yönelmeye başladılar. Arabuluculuk yöntemi gerçek anlamda toplumun uzlaşı kültürüne, toplum barışına, tarafların iradelerine ve karar verme gücünün artmasına hizmet eden bir alternatif uyuşmazlık yöntemidir” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.