‘Zanaatmız Yok Olmasın’
Sincan’da 25 senedir kundura tamirciliği yapan Cengiz Aydın, mesleğin günümüzde sıkıntılarını ve geleceğine dair kaygılarını gazetemize anlattı.
Cengiz Aydın 50 yaşında 25 senedir Sincan’da kundura tamirciliği yapıyor. İki çocuk babası olan Aydın, bu meslekten kazandığı ile çocuklarından birini esnaf yapmış bir diğerini ise üniversitede okutuyor. Aydın bu mesleğin son temsilcilerinden biri olduğunu ve yeni nesilden bu mesleğe meyil edenlerin olmadığını söylüyor.
UCUZ MALLAR BİZİ DE VURDU
Mesleğe ilk başladığı yıllar ile şimdiki dönemleri karşılaştıran ucuz malların ve sahte ustaların kaliteyi ve itibarı düşürdüğünü söyleyen Cengiz Usta, “İşe başladığımız zamanlarda ucuz malzemeler yoktu. Fabrikalarda bizlerde kullanmazdık şimdi ise bu mallar bizi de vurdu. Piyasa hâkim oldular vatandaş tamir yaptıracağına gidiyor 10-15 liraya ayakkabı alıyor tamir işi bitme noktasına geldi. Bir başka konu da artık sadece malın değil ustanın da kötüsü var. İnternetten izledikleri videolarla usta olduklarını sanıyorlar ve çoğu zaman onlardan mağdur olan vatandaş bize gelip işini düzelttirmeye çalışıyor “ şeklinde konuştu.
YENİ USTALAR YETİŞMİYOR
Mesleği gelecek kuşaklara aktaramadığını ve gençlerin yeteneklerini başka işler yaparak heba ettiğini söyleyen Cengiz Usta, bu konuda şöyle konuştu:
“Ben kendi çocuklarımı bu dükkâna sokamadım ki başkasını bulabileyim. Bu işten geçim zor benim yaşımda birisine yeter kazandığını ama hayata yeni başlayanlar geçinemezler. Çıraklar geliyor fakat ilk etapta iş öğrenmekten ziyada para mevzusu açıyorlar bu anlayışta yanlış. Biraz pişmesi lazım ben tabi ki para vereceğim ama bu mesleği basite alıyorlar sonuçta biz burada bir mesleği icra ediyoruz. Şunu da söylemek lazım gençlerimizin elinde yetenek varsa üretime katkıda bulunsunlar meslek edinsinler. Masa başı işlerde kendilerini harcamasınlar bir meslek sahibi olmak zanaatkâr olmak her zaman onlara geçimlerini sağlattırır”
MAĞAZALARI BİZ KURTARYORUZ
Vatandaşın eskiden kendilerine direk geldiğini fakat şimdi mağazalar vasıtasıyla iş geldiğini söyleyen Aydın, “ Şimdi mağazaların sözde garanti uygulaması var müşteri bir sıkıntısı olduğunda bize değil mağazaya gidiyor. Onlarda tamir ettirme yolunu seçiyorlar ve bize gönderiyorlar ayakkabıları. Fakat işin ederinin çok altında fiyata yapmamızı bekliyorlar buda doğru değil. Sadece bizim meslek için söylemiyorum tekstilde de terziler aynı durumda. Biz mağazaları kurtarıyoruz ama değerimiz çokta bilinmiyor onlar için en ucuz nereyse en iyisi odur anlayışı var” diye konuştu.
TABELA VERGİSİNDE HAKSIZLIK
Bu mesleğin artık şehrin kıyısında köşesinde icra edildiğini ifade eden Cengiz Usta, “ Cadde üzeri dükkânların giderleri çok fazla bizde böyle çarşı altlarına çekildik zaten vatandaş bizi bulmakta güçlük çekiyor birde çarşı altlarına çekilmemiz bizi hepten zor duruma soktu” dedi. Öte yandan Cengiz Usta Çarşı ve pasajların alt kalıtlarında esnaflık yapmalarına rağmen kendilerinden cadde üzerinde tabelaları varmışçasına tabela vergisi alındığından dert yandı.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.