Kuryelerin 150 bin TL kazandığı iddiasına esnaf odasından yalanlama

Kuryelerin 150 bin TL kazandığı iddiasına esnaf odasından yalanlama

Kuryeler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar, motorlu kuryelerin aylık 150 bin TL kazandığı iddialarını yalanladı. Ulus’a konuşan Akpınar, kuryelerin yüksek ciro yapmalarına rağmen masraflar ve vergiler nedeniyle net gelirlerinin düşük kaldığını söyledi.

Ankara Kuryeler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar, motorlu kuryelerin aylık 150 bin TL kazandığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını Ulus’a yaptığı açıklamada belirtti. Kuryelerin yüksek ciro yapabileceğini ancak bu kazançların büyük kısmının vergiler, sigorta ve motosiklet giderlerine harcandığını söyleyen Akpınar, net gelirlerin asgari ücreti dahi bulamayabileceğini ifade etti. Ayrıca, bazı e-ticaret firmalarının yanıltıcı bilgilerle gençleri bu mesleğe teşvik ettiğini vurgulayan Akpınar, mesleğin zorluklarının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

dgfg.jpg

“GELİRLERİMİZ YANILTICI PAYLAŞILIYOR”

Son günlerde özellikle sosyal medya platformlarında motorlu kuryelerin aylık 150 bin TL’ye varan kazanç sağladığı iddialarının yoğun şekilde gündeme gelmesiyle birlikte Ankara Kuryeler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar, bu iddiaların tamamen asılsız olduğunu Ulus’a açıkladı. Kamuoyunun bu tür haberlere itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Akpınar, "Motorlu kuryelerin bu seviyede kazanç elde etmesi mümkün değildir. Ne yazık ki, bu tür haberler, işin gerçek zorluklarını bilmeyen gençlerimizi yanlış yönlendirmekte ve onları büyük risklerin içerisine sürüklemektedir. Mesleğin doğasını anlamadan bu tarz abartılı kazanç rakamları üzerinden algı oluşturulması son derece yanıltıcıdır" dedi.

fgh-001.jpg

CİRO İLE KAZANÇ ARASINDAKİ BÜYÜK FARK

Kuryelik mesleğinin zorluklarına ve ekonomik gerçeklerine değinen Akpınar, "Aylık 100 bin TL ile 120 bin TL arasında ciro yapan meslektaşlarımızın olduğunu biliyoruz. Ancak bu rakamlara ulaşabilmek, neredeyse 30 gün boyunca, günlük 16-18 saat gibi uzun çalışma süreleriyle mümkündür. Bu yoğun tempoya rağmen, elde edilen ciro ile net gelir arasında büyük farklar vardır. Çünkü bu kazancın yüzde 60’ından fazlası KDV, gelir vergisi, stopaj, motosiklet sigortası ve muayenesi, yakıt, bakım gibi zorunlu giderlere harcanmaktadır. Bu şartlar altında net gelir, asgari ücret seviyesini dahi bulamayabiliyor" ifadelerini kullandı. Akpınar ayrıca, bu ağır ekonomik yüklerin motorlu kuryeleri finansal olarak da zor durumda bıraktığını ve mesleğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğini belirtti.

sdfg.jpg

“MESLEK ZORLUKLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Bazı e-ticaret firmalarının, daha fazla kurye çekmek için bu tür yanıltıcı bilgileri yaydığını belirten Ramazan Akpınar, gençlere önemli uyarılarda bulundu. Akpınar, "Kolay ve yüksek kazanç elde edeceğini düşünen gençler, uzun çalışma saatleri ve yoğun tempoyla karşı karşıya kalmakta ve maalesef hayatlarını riske atmaktadır. Gerçek çalışma koşullarını ve masraf kalemlerini bilmeden bu mesleği tercih edenler, kısa sürede büyük hayal kırıklığı yaşayabilir" ifadelerini kullandı. Kamuoyunu bilinçli olmaya davet eden Akpınar, bu tür haberlerin doğruluğunun sorgulanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.