Zamma sevinen yok

Zamma sevinen yok

Dolmuşçular; araç, yakıt, vergi ve diğer masraflarının hayli arttığına dikkat çekerek, ‘‘Arabamızın taksiti var, mazot borcu var, parça borcu var. Kısa mesafe ücreti en az 3,50 TL olmalıydı’’ diyor.

Başkent’teki dolmuş ücretlerine dün itibari ile 25 kuruş zam geldi. 1.5 yıl sonra yapılan zam ile birlikte 2.75 TL olan kısa mesafe ücreti 3 liraya, uzun mesafe ücreti 3.25’e, 40 kilometre üstü mesafeler ise 3.50’ye çıktı. Dolmuş ücretlerine gelen 25 kuruşluk bu zam yolcuları üzdü. Dolmuşçular ise son günlerde gelen zamlarla birlikte masraflarının bir hayli arttığını belirterek bu gelen zammın beklentilerinin altında olduğunu kaydetti. 

MASRAFLAR ARTTI GELİR AZALDI

Ulus-Gölbaşı hattında sefer çeken dolmuşçu Kerim Karabacak, son günlerde başta mazot ve araç yedek parçalarına gelen zamlarla birlikte zor günler geçirdiklerini anlattı. “Dolmuşçular para basıyor!” sözlerinin artık gerçeği yansıtmadığını belirten Karabacak, “2-3 sene önce kenara koyduğumuz parayı şimdi kazanamıyoruz. Herkes dolmuşçuların, taksicilerin çok para kazandığını zannediyor ama artık öyle değil. Kullandığımız araçların sıfırı 200 bin TL’den fazla, bir de buna kredi faizi eklenince araç fiyatı 300 bin TL’yi geçiyor. Sürekli yolda olduğumuz için 2-3 senede bir aracı değiştirmek zorunda kalıyoruz, yoksa araç sürekli arıza veriyor. Araçlarımız kilometrede 1 lira yakıyor. Mazot fiyatı, araç parça fiyatı, sigorta, kasko fiyatı almış başını gidiyor. Baskı balatayı önceden 3 bin 300 TL’ye değiştiriyorduk şimdi 4 bin 500 liraya değiştirebiliyoruz. Mazotu 6 lira 36 kuruştan alıyoruz…” dedi. 

BİZ YİNE MÜŞTERİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ…

Harcamalarını kredi kartlarıyla yaptıklarını ve borçtan başlarını kaldıramadıklarını söyleyen Karabacak, “60 bin TL’ye yakın kredi kartına borcum var. Dolmuşçuların zaten geneli borçlu. Arabamızın taksiti var, mazot borcu var, parça borcu var. Nakit ödeyemeyince kartın limitini zorluyoruz. Dolmuşçu esnafı zor durumda, onun için taşıma ücretlerine zam yapılması gerekiyordu. 25 kuruş bile bizim beklentimizin altında; ama devletimizi bu zor günlerde yalnız bırakmamak için en makul oranda zam yapıldı. Biz yine de bu zam nedeniyle yolcularımızdan hoşgörü istiyoruz; çünkü zor durumda kalmasak bu zammı uygulamazdık. Misal ben Ulus- Gölbaşı seferini yapıyorum. Uzun mesafe eskiden 3.15’ti ama biz yolcularımızı düşündüğümüz için 3 lira alıyorduk. Ancak şimdi bu tarifeyi uygulamamız mümkün değil. Gelen zamlar dikkate alındığında normalde kısa mesafe en az 3.50, uzun mesafe 4 lira olmalı; ancak yolcularımız mağdur olmaması için 25 kuruş zam uygulanma kararı alındı” diye konuştu. 

AYAKTA TAŞIMA TALEBİ

Dolmuş şoförü Kerim Karabacak, dolmuşların da otobüsler gibi ayakta yolcu alabilmesinin önünün açılması gerektiğini talep etti. Karabacak, “Yaz sezonunda yolcumuz daha az oluyor. Yolcu fazla olsa bile ayakta yolcu taşıyamıyoruz. Aksi taktirde ceza yiyoruz. Ayakta en fazla 5-6 yolcu taşımak için emniyetimizden izin istiyoruz. Böyle bir çalışmaya gidilirse bizi sevindirirler” ifadelerini kullandı.

YOLCULARI ÜZEN ZAM

Dolmuşa gelen zam yolcuları bir hayli üzdü. İşe - geliş gidişini dolmuşla yaptığını söyleyen Yasemin Acar adındaki bir vatandaş, “Dolmuşa yapılan 25 kuruşluk zama üzüldük. Bu zam göze küçük gözüküyor ama her gün iki vesait değiştiren yolculara bir hayli ağır gelecek. Biz üzülüyoruz ama dolmuşçuların da Allah yardımcısı olsun çünkü mazota da zam geldi onlar da bu giderlerini çıkarmaları lazım” dedi. 

2 BİN 231 DOLMUŞ BULUNUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü tarafından 2017 yılında hazırlanan rakama göre Başkent’te 2 bin 231 dolmuş bulunuyor. Dolmuşların bir yılda taşıdığı yolcu sayısı 1 milyon 75 bin kişi olarak açıklandı.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.