Zamlar en çok terziye yaradı: Yeni alamayan eskiyi yaptırıyor
Fiyat artışlarının terzilere yaradığı ifade edildi. Altındağ Hüseyingazi’de 30 yıldır terzilik yapan Işık Altuğ, “Ekonomik durum terzilere rağbeti artırdı, insanlar yeni kıyafet alamayınca eskisini yaptırıyor” dedi.
Ankara’da 30 yıldır terzilik yapan Işık Altuğ, mesleğin incelikleri ve 30 yıllık tecrübesinde yaşadıklarını anlattı. Terzilik mesleğinin hiçbir zaman ölmeyeceğini belirten Altuğ, her eski meslek sektöründe olduğu gibi terzilikte de çırak bulunmadığını belirtti.
“TERZİLERE RAĞBET ARTTI”
Terzilik mesleğine küçük yaşlarda başladığını belirten Işık Altuğ, “İnsanlar ekonomik sıkıntılardan dolayı kendine yeni kıyafetler alamıyor, bu durumda da eski kıyafetlerini bize getirerek yaptırıyor. Biz tabii bu durumdan şikayetçi değiliz, eskisinden daha fazla müşterimiz var. Eskiden terziler az iş yapardı, şimdi işlerimiz gayet açık. Ama şimdi eskisi kadar çırak yok, biz en alttan yetiştik buralara geldik. Şimdi el emeği işlere gençler pek ilgi göstermiyor” ifadelerini kullandı.
“BU İŞE ÇEKİRDEKTEN BAŞLADIM”
Mesleğini sevdiğini belirten Altuğ, “Ben 10 yaşımda bu işe başladım. Kars’ta Selahattin ustamın yanında yetiştim. Allah nasip etti buralara kadar geldik. Bu işi büyükşehirde yapmakla küçük şehirde yapmak arasında çok fark var, büyükşehirde günde 100 müşterin olur küçük şehirde günde belki 10 müşterin bile olmaz. Terzilikten para kazanmak için yaptığın yer önemli. Terzilik bir zanaattır, biz tabii işin onarım kısmındayız, bizde üretim yok bu yüzden ben kumaş almam, benim ipliklerim vardır, az çok bize yetiyor” şeklinde konuştu.
“PAÇA HER YERDE 35 BİZDE 25”
Müşterilere uygundan hizmet sunduklarını belirten Işık Altuğ, “Bizde hizmet uyguna verilir. Paça her yerde 35 lira ben 25’e yapıyorum, adam 35’e yaptırmaktansa gelip bana 25’e yaptırıyor, sürümden kazanıyoruz. Tabii tek sebep fiyat değil, müşteri geldiği zaman muhabbet, sıcak bir sohbet arar. Ben bana gelene müşteri değil misafir gözüyle bakarım. Gelir misafirim çayını içer, bende hizmet sunarım” dedi.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TERZİLİK
Geçmiş dönemdeki ve şimdiki terziliği değerlendiren Işık Altuğ, şu şekilde konuştu:
“Eskiden çırak bulmak daha kolaydı, ‘eti senin kemiği benim’ diye bir şey vardı, şimdi o da kalmadı. Gençler mesleğimize pek ilgi duymuyor. Ben 10 yaşında başladım çocuklarımı okuttum, buralara kadar geldik, elimiz bu iş sayesinde ekmek tuttu. Çırak ve Kalfa bulunamazsa sektör ölme noktasına gelecek, terziliğin inceliklerini anlatabileceğimiz, bizlerden sonra yeni ustalar bırakabileceğimiz kişiler arıyoruz, ama yeni nesilde pek o göz yok.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.