YKS tercihi için dikkat! Başarı sırası mı yoksa Taban puanı mı önemli?
YKS sonuçlarına göre üniversite tercihleri yapılırken, öğrencilerin kafasında en çok sorulan sorulardan biri "Başarı sırası mı, yoksa taban puanı mı önemli?" olmaktadır. Detaylar haberimizde derledik.
Üniversiteye giriş için yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), gençlerin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. YKS sonuçlarına göre üniversite tercihleri yapılırken, öğrencilerin kafasında en çok sorulan sorulardan biri "Başarı sırası mı, yoksa taban puanı mı önemli?" olmaktadır. Detaylar haberimizde derledik.
GEÇMİŞ SIRALAMALARA DİKKAT!
Başarı sıralaması, o yıl sınava girenler arasında bulunduğun yerdir. Aldığın ham puan ise sınavda doğru, yanlış ve boşlarının sonucunda elde ettiğin toplam puandır. Lisede gösterdiğin başarıların getirdiği puanlar ile OBP yani ortaöğretim başarı puanı hesaplanır. Ham puanına OBP eklenerek yerleştirme puanı oluşturulur. Başarı sıralaman ise yerleştirme puanına göre belirlenir. Bu aşamada kafa karıştırıcı olan başarı sıralaması ile yerleştirme puanı her yıl aynı düzeyde seyretmez.
Tercih dönemlerinde, o yıla ait puan ve sıralamalar açıklanmaz. Yayınlanan tercih kılavuzlarında en güncel olarak geçen yılın verileri yer alır. Çünkü bu veriler bir önceki yıl mevcut kontenjanlara yerleşen öğrencilerin verileridir. Geçmiş yıllara ait bu verileri inceleyerek tercih yaparken puan ve başarı sıralaması karmaşası yaşanması oldukça normaldir.
Örneğin, bir üniversitenin işletme bölümüne 2021 yılında en düşük puanla ve en yüksek puanla giren öğrencilere ait yerleştirme puanı ve başarı sıralamasını bu kılavuzda bulanabilir. Kontenjana yerleşen en düşük puanlı öğrencinin puanı taban puanı, en yüksek puanlı öğrencinin puanı tavan puanı olarak adlandırılır.
BAŞARI SIRASI MI, TABAN PUANLAR MI?
Üniversite tercihi döneminde genel olarak başarı sıralamasının dikkate alınması uzmanlarca önerilir. Bunun sebebi puanlar, yıllar arasında değişiklik gösterebilirken, başarılı sıralamasının daha stabil bir veri olarak yorumlanmasıdır. Sistemsel değişiklikler, soru farklılıkları gibi durumlar puanını etkilese de başarı sıralamandaki etkisi çok fazla olmayacaktır. Tercihlerini oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; istediğin üniversite ve bölümlerin kontenjanlarını en düşük hangi sıralama ile kapattıklarını incelemektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.