Veteriner hekimlerden AVM'lere stant çağrısı

Veteriner hekimlerden AVM'lere stant çağrısı

Veterineler Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, AVM yönetimlerine çağrıda bulunarak, “Halkı, veteriner hekimlik, hayvan sağlığı, hayvana şiddet ve ücretli hayvan alımı konusunda bilgilendirelim. Kapalı mekanlara stantlar kuralım” dedi.

Ankara Veteriner Hekimleri Odası (AVHO) Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, havaların soğuması ile birlikte Başkentlilerin kapalı mekanları tercih ettiğini, bunu da bir fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Tanrıverdi, alışveriş merkezleri yönetimlerine çağrıda bulunarak, “Kapalı mekanlarda stantlar kuralım ve veteriner hekimler görevlendirelim. Hekimlerimiz koruyucu hekimliğin ne olduğunu, hayvanlara ilk yardımın nasıl yapılacağını ve aşılamanın faydalarını, ilaç kontrolünün daima olmasının ev halkı bireylerinin sağlığına etkisini anlatsın. Hayvana şiddet ve parayla hayvan alımı gibi konularda halkı bilinçlendirelim” dedi.

“HALKI BİLİNÇLENDİRELİM”

Tanrıverdi, havaların soğuması ile birlikte birçok Başkentlinin alışveriş merkezleri gibi kapalı mekanları tercih ettiğini ve burada halkın toplu bir şekilde bulunduğunu belirtti.

Toplu bir şekilde kapalı mekanları tercih eden halkı ise bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasının tam zamanı olduğunu söyleyen Tanrıverdi, gazetemiz aracılığı ile alışveriş merkezleri yönetimlerine seslendi. 

“STANTLAR KURULMALI”

Tanrıverdi, “Veteriner hekimin sadece hayvanları muayene ve tedavi eden olmadığını, gıda sektöründe de yer aldığımızı bunun yanı sıra yem, ilaç, kanatlı sektörü, deney hayvanları vb. gibi iş alanına sahip olduğunu vatandaşlara anlatmamız güzel olur. Bu konuda halkımızın bilinçlendirilmesi doğru olacaktır. Kapalı mekanlarının yönetimi ile ortak bir çalışma yapılarak stantlar kurulmalı, her stantta veteriner hekimler görevlendirilerek halkı bilinçlendirme talebinde bulunuyoruz”

HAYVAN SAĞLIĞI VE MERDİVEN ALTI ÜRETİM ANLATILMALI

“Görevlendirdiğimiz veteriner hekimleri; koruyucu hekimliğin ne olduğunu, hayvanlara ilk yardımın nasıl yapılacağını ve aşılamanın faydalarını, ilaç kontrolünün daima olmasının ev halkı bireylerinin sağlığına etkisini vb. sistemli bir şekilde bilgilendirmeye gidilebilir. Bunun yanında el broşürleri bastırılarak, hayvana şiddeti önlemek maksadıyla farkındalık oluşturulabilir. Ayrıca pet shoplardan hayvan alımının olmaması, merdiven altı üretimden uzak kalınmaması gibi vatandaşları bilinçlendirme amacıyla çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi.

HALK HAYVANA ŞİDDET KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Bunun için de kapalı mekanların yönetiminin kendilerine yer gösterip, destek vermelerini talep eden Tanrıverdi, bu çalışmalar neticesinde halkın veteriner hekimlik, hayvan sağlığı, hayvana şiddetin önlenmesi, pet shoplardan hayvan alımı gibi konularda duyarlılık kazanacağını belirtti.

Vatandaşa bilgilendirme yapıldığı zaman merdiven altı üretimin önüne geçilebileceğini söyleyen Tanrıverdi, Avrupa Birliği’nde ülkelere göre değişen ciddi cezalandırma örnekleri olduğunu söyledi.

AVRUPA’DA 30-40 BİN EURO CEZASI VAR

Tanrıverdi, “30-40 bin Euro’ya kadar para cezaları veriliyor. Hayvanlara mikro çip uygulaması zorunlu olmalı. Zorunlu olursa arz talep etkisi kırılır. Talep olmayınca da üretim azalacak ve sokaklardaki sahipsiz hayvan popülasyonu da azalacak. Halka bunları anlatarak uygulamaya koymalıyız. Projemiz bu yöndedir” dedi.

TEK ÇÖZÜM; MİKROÇİP UYGULAMASI

Denetimlerin az olduğunu da vurgulayan Tanrıverdi, evlerinde merdiven altı üretim yapanların denetlenmesinin çok zor olduğunu, bu sorunun tek çözümünün ise mikroçip uygulaması olduğunu belirtti.

Tanrıverdi, “Mikroçip ve ağır bir ceza uygulaması tek çözümdür. Başka bir alternatifimiz yoktur. Hayvanı sahiplenen kişinin bilgileri mikroçip üzerinde bulunacak. Bir nevi kimlik görevi görecek. Caydırıcı cezaları bulunacak, iş böyle olunca da sadece gerçek hayvan severler hayvan besleyecek. Sokaklarda ki sokak hayvanı popülasyonu da azalmış olacak” dedi. 

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.