Tartı ve ölçü aletlerinde muayene süreci başladı
Tartı ve ölçü aletleri için yapılan periyodik muayene ve damgalama işlemleri başladı. 28 Şubat’ta sona erecek başvuru işlemlerinde, belirtilen şartlara uymayanlara 4 bin 631 TL ile 92 bin 621 TL arasında değişen idari para cezası uygulanacak.
Tartı ve ölçü aletleri için yapılan periyodik muayene ve damgalama işlemleri başladı. Kuyumcu, eczane, kuruyemişçi ve market gibi yerlerde kullanılan hassas terazilerin kontrolü, 28 Şubat’a kadar devam edecek. Ortalama muayene ücreti 513 TL olarak belirlenirken, belirtilen şartlara uymayanlara 92 bin TL’ye kadar ceza uygulanacak. Muayene sırasında terazilerin doğruluğu test edilip, mühürlenecek. Yasal zorunluluk olan bu uygulama, hem işletme sahiplerini hem de tüketicileri korumayı amaçlıyor. Beyanname süresini kaçırmamak için başvuruların zamanında yapılması kritik önem taşıyor.
SON BAŞVURU TARİHİ 28 ŞUBAT
Ölçü aletleri için yapılan periyodik muayene ve damgalama işlemleri için bildirim verme süreci başladı. Kuyumcu, eczane, kuruyemişçi ve marketlerde kullanılan tartıların kontrol zorunluluğu, ilgili yönetmeliklerle açıkça belirtiliyor. Yasal olarak her yıl 1 Ocak’ta başlayan başvuru tarihleri, 28 Şubat’ta sona erecek. 28 Şubat’tan sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Uygulama, hem tüketicinin hem de işletme sahibinin haklarını korumayı amaçlıyor. Muayene sırasında, terazilerin doğru tartıp tartmadığı yetkili Muayene Servisleri tarafından test ediliyor. Doğru tartan teraziler mühürlenerek, 2 yıl boyunca kullanılıyor.
ORTALAMA MUAYENE ÜCRETİ 513 TL
Başvuru yapan kişiler, Sanayi İl Müdürlüğü'ne bildirilirken, muayeneler, Kasım ayı sonuna kadar tamamlanıyor. Piyasada genellikle 2’nci ve 3’üncü sınıf terazi bulunuyor. 2. sınıf teraziler, genellikle kuyumcularda ve eczanelerde tercih edilirken, 3. sınıf teraziler daha çok marketlerde, kargo şirketlerinde ve postanelerde bulunuyor. Bu yıl ki ortalama muayene ücreti ise, 513 TL olarak belirlenmiştir. Terazilerde hata olasılığı oldukça yüksek olduğundan dolayı, muayene yapılması gerekiyor. Muayeneler 3 periyotta gerçekleştiriliyor. Teraziler çeşitli testlere tabii tutularak inceleniyor.
CEZASI 92 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu'na göre; ölçü ve ayar cihazlarını kullanan işletme ve kişilerin başvuru tarihlerini kesinlikle kaçırmamaları gerekiyor. Kanunun 15. Maddesi'nin (c) fıkrası gereğince, beyannamesini vermeyen, damgası kopmuş veya bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletlerini kullanan kişilere ciddi yaptırımlar uygulanacak. Belirtilen şartlara uymayanlara 4 bin 631 TL ile 92 bin 621 TL arasında değişen idari para cezası kesilebilecek. O sebeple de, cezai işlemle karşılaşmamak için gerekli başvuruların zamanında yapmak büyük önem taşıyor.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.