Veliler dikkat! Bu hastalık özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor

Veliler dikkat! Bu hastalık özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların daha fazla bir arada bulunması hastalıklara davetiye çıkarıyor. Daha çok 10 yaş altı çocuklarda görülen el, ayak hastalıkları hakkında merak edilenleri sizler bir araya getirdik. İşte, detayları…

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların daha fazla bir arada bulunması hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle bulaşıcı hastalıkların daha sık görülebildiği ilkokullarda hijyene dikkat etmek oldukça önemli. Daha çok 10 yaş altı çocuklarda görülen, yüksek ateş ve boğaz ağrısıyla kendini belli eden el, ayak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Dikkat edilmesi gereken noktalar hangileridir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik. İşte, detayları…

10 YAŞ ALTINDA SIK RASTLANIYOR

El, ayak hastalığı Enterovirüs ailesinden olan coxsacki virüsünün yol açmasıyla ortaya çıkar. Genellikle küçük çocuklarda görülen el, ayak hastalığı bulaşıdır. Ortalama 10 yaş altı çocuklarda daha sık rastlanır. Ağızda çevresinde ve içinde, ellerde ve ayaklarda döküntüler görülür. Özel bir tedavisi olmayan hastalıktan korunmak için sık sık el yıkamak, kişilerle temastan kaçınmak hastalık riskini azaltır. Hastalıkta vücutta kırmızı, içi su dolu şişlikler oluşur. Hastalıkta en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta hijyendir.

rvu2.gif

YÜKSEK ATEŞ VE BOĞAZ AĞRISINA DİKKAT

Hastalık bulaştıktan sonra kişide ilk 3 gün yüksek ateş etkili olur. Bu aşamada doktora başvurmak büyük önem taşır. Geçen 3 günün ardından ayak, el, ağız kısımlarında su çiçeğine benzeyen, iç kısmı dolu kabarcıklar görülür. Parmak araları, ayak tabanları, el ve ayak içlerinde çıkan kırmızı, içi sulu dolu kabarcıklar kaşıntıya sebep olur. Boğazda yaralar oluşur. Oluşan yaraların sonucunda yutma problemi görülür. Kulak ve boğaz ağrısı olur. Buna ek bademcikte kızarıklıklar oluşur. Her hastalıkta görüldüğü gibi halsizlik baş gösterir. Döküntüler 6 ile 7 gün arasında sürebilir ve kişinin ateşi 40 derecelere kadar çıkabilir.

ruv3.gif

YAKIN TEMASTAN KAÇININ

Hastalıktan korunmak için yapılması gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Kişi öncelikle hijyene dikkat etmelidir. Ellerin sık sık yıkması gerekir. Hızlı yayılması sebebiyle hastalığa yakalan kişilerden uzak durmak oldukça önemlidir. Okulda kullanılan eşyaların düzenli bir şekilde temizlenmesi hastalıktan korunmak açısından önemlidir. İdrar yoluyla da bulaşabilme ihtimal olması sebebiyle hasta olan kişinin kullandığı lavaboyu kullanmamak etkili olacaktır. Tabak, havlu, çatal, kaşık, bardak gibi kişisel eşyaların beraber kullanılmasından kaçının.

rvu4.gif

SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Özel belli bir tedavisi olmayan hastalık ortama 1 hafta kadar sürer. Hastalık tedavisi için genellikle ağrı kesmeye ve ateş düşürmeye yarayan ibuprofen ve parasetamol bulunan şuruplar önerilir. Vücutta oluşan döküntüler için kaşıntı engelleyen kremler kullanılabilir. Yutkunmakta zorluk çeken çocuklar için çorba, muhallebi, yoğurt gibi yiyecekler tüketebilir. Bunların yanı sıra çocukların yeterli oranda sıvı alması ve bol su içmesi oldukça önemlidir. Boğaz ağrısı için spreyler kullanılabilir. Aspirin kullanmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü aspirin gençlerin tam tersi çocuklarda ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Ilık suyla duş aldıktan sonra istirahat edebilir. Tedavi aşamasında uzman birinden görüş almak oldukça önemlidir. Kendiliğinden geçen hastalık ortalama bir hafta 10 gün devam eder.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.