Vatandaşın Otogar Simsarları İsyanı

Vatandaşın Otogar Simsarları İsyanı

Yolcuların yakasına yapışıp zorla anlaşmalı firmalara götürmeye çalışan simsarlar AŞTİ'de huzur bırakmadı. Simsarlardan herkes şikayetçi. Simsarların tacizine uğrayan vatandaşlar AŞTİ'ye girmek istemiyor. Yetkililerden çözüm bulmaları isteniyor.

SİNAN KAYA /  

AŞTİ’de kaptıkları yolcu başına 5 TL komisyon alan otogar simsarlarının, terminalin içine giren herkesi zorla çalıştıkları firmalara götürmeye çalışmaları; yolcu olan ve olmayan herkesi bıktırmış vaziyette. Simsarlar yüzünden otogarın içine girmek istemeyen vatandaşlar, ve firma yetkilileri duruma biran önce çözüm getirilmesini istiyor.

BİZİM YOLCULARI YİNE BİZE GETİRİYORLAR

İsmini vermek istemeyen bir otobüs firması yetkilisi, otogar simsarlarından duyduğu rahatsızlığı Habervaktim’e anlattı. Terminalin içindeki sigortasız simsarlardan sadece kendisinin değil, tüm firma yetkililerinin şikayetçi olduğunu dile getiren yetkili, “Her otobüs firmasının bünyesinde çalışan yetkili elemanları var. Bu elemanlar yeri geldiği zaman yolculara yardımcı oluyorlar. Ama hiçbir firmaya bağlı olmayan ve kaptıkları yolcu başına 5 TL para alan simsarlar terminalin içini girilmez hale getirmişler. Bu insanlar terminalin içine adım atan herkesin peşine takılıp AŞTİ’den hareket eden ilk otobüsle zorla bir yerlere göndermeye çalışıyorlar. Terminalin içine giren herkese yolcu gözüyle bakan bu insanlar, vatandaşları zorla rast gele firmalara götürüyorlar. Örneğin İstanbul’a başka bir firmadan rezervasyonlu yolcuya, ‘bizim otobüs daha ucuz ve hemen kalkıyor’ deyip rezervasyonlu hatta bazen biletli yolcuları bile adı sanı hiç bilinmeyen bazı firmalarla götürüp zorla bilet aldırıyorlar. Bu insanlar yeri geldiğinde bizden rezervasyon yaptıran yolcuları bile tekrar bize getirip bizden komisyon almaya çalışıyorlar” diye konuştu.

DUR DİYEN YOK

Tüm firma yetkililerinin ve vatandaşların şikâyetlerine rağmen kimsenin bu insanlara dur demediğini ifade eden yetkili, “Başta vatandaşlar olmak üzere tüm firma yetkilileri bu insanlardan çok rahatsızlık duyuyoruz. Tüm şikâyetlerimize rağmen hiçbir terminal yetkilisi ve güvenlik görevlisi bu simsarlara dur demiyor. Bu insanlardan dolayı yolcularımızın çoğu başka firmalara gidiyor. Tüm firma yetkilileri olarak bu durumdan şikayetçiyiz. Biz burada eleman çalıştırıyoruz, kira veriyoruz ama yolcularımızı terminalde hiçbir bedel ödemeyen hatta sigortası bile olmayan bu simsarlar kapıyor. Yetkililerin biran önce bu duruma dur demesi lazım” dedi.

BİR BİLETİ İKİ ÜÇ KİŞİYE SATIYORLAR

Simsarlar yüzünden çoğu yolcunun mağdur olduğunu kaydeden Yetkili, “Özellikle yolcuların yoğun olduğu ve otobüslerde yer sıkıntısı olduğu dönemlerde bu simsarlar, bilet bulamayan yolculara yardım ediyor gibi görünüp bazen bir koltuğu iki üç kişiye satıyor. Otobüs hareket saati geldiğinde ise yerlerine oturmaya çalışan yolcular neye uğradığını şaşırıp bu sefer de firma sahiplerini zor durumda bırakıyorlar. Bu yolcular daha sonra otobüslerde mecburen ayakta gitmek zorunda kalıyorlar.

AŞTİ DIŞINDA OTOBÜSE BİNECEĞİM

Her yolcu gibi AŞTİ’de simsarların ısrarına maruz kalan Yasemin E. isimli yolcu, biletli olduğu halde terminale gittiği her defasında simsarların kendisini zorla başka firmayla gideceği yere göndermeye çalıştığını kaydetti. Yasemin E. “Ankaralı değilim ama üç seferdir Ankara’dan Diyarbakır’a gitmek için AŞTİ’den otobüse biniyorum. Her seferinde biletli olduğum halde terminalin içine girer girmez buradaki simsarlar, peşime takılıp ‘otobüsümüz hemen gidiyor’ deyip zorla başka firmadan bana bilet aldırmaya çalışıyorlar. Gitmiyorum deyince de sinirleniyorlar. Bunlar yüzünden bir daha Ankara’ya gelmemeyi, hatta gelsem de AŞTİ dışında inip ve AŞTİ dışında otobüse binmeyi düşünüyorum. Çünkü böyle bir durumu Türkiye’nin hiçbir yerinde görmedim” şeklinde konuştu.

YOLCU ALMAYA GİDİYORUM BENİ YOLCU EDİYORLAR

Ayda birkaç kez AŞTİ’den yolcu gönderdiğini ve yolcu karşıladığını ifade eden Mehmet K. isimli vatandaş ise  “Otogara sık sık geliyorum ve her seferinde simsarların yolcu kapma ısrarı ile karşı karşıya kalıyorum. Yolcu olmadığım halde beni zorla komisyon aldıkları firmaların önüne götürüp bilet aldırmaya çalışıyorlar. Yolcu almaya giderken beni yolucu ediyorlar. Bunlar yüzünden terminalin içine girmek istemiyorum. Yetkililerin biran önce AŞTİ’yi bu simsarlardan temizlemesi lazım” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.