Vatandaş Borsa İstanbul'a akın ediyor: Ülkece kolay para kazanmak istiyoruz
Kitlelerin enflasyonist ortamda Borsa İstanbul’a akın ettiğini belirten Prof. Dr. Murat Atan, “Ülkece kolay para kazanmak istiyoruz. Borsa kolay yoldan para kazanmak isteyenlerin, uzun vadeli yatırımcıya yem olduğu bir sisteme dönüştü” dedi.
Prof. Dr. Murat Atan ile gerçekleştirdiğimiz röportaja devam ediyoruz. Yüksek faizin ekonomiye etkileri ile Borsa İstanbul’un güncel durumunu konuştuğumuz ikinci bölümde sade vatandaşa seslenen Prof. Atan, “Borsa kolay yoldan para kazanmak isteyenlerin, uzun vadeli yatırımcıya yem olduğu bir sisteme dönüştü” diyerek vatandaşları uyardı.
Halka arz furyasıyla yatırımcı sayısını rekora taşıyan Borsa İstanbul’dan zirve haberleri peş peşe geliyor. Yeni yatırımcı sayısında rekor serisini tazeleyen borsada pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 7 milyonu aştı. Kitlelerin borsaya duyduğu ilgiye sebep olarak Türkiye'de yaşanan enflasyonist ortam ile BİST 100 endeksinin son 5 yıldır yükseliş trendinde olması gösteriliyor.
KOLAY PARA KAZANMAK İSTİYORUZ
Türkiye’de enflasyonist ortam sebebiyle kitleler Borsa İstanbul’a akın ediyor. Borsada aktif yatırım yapan vatandaşların hiç olmadığı kadar arttığını ifade eden Prof. Atan, “Bizler finans terminolojisinde bu duruma güdülenme teorisi diyoruz. Ülkece kolay para kazanmak istiyoruz. Özellikle gençler uzun soluklu ve sabit maaşlı işlerde çalışmak istemiyor. Hızlıca zengin olmayı arzuluyorlar. Bizim borsa yatırımcımızın temel sorunu bu. Birtakım çevrelerin yönlendirmeleri ile vatandaş Borsa İstanbul’a akın etti. Türkiye’de borsanın sürekli yükseleceği düşünülüyor” şeklinde konuştu.
BİLİNÇSİZ YATIRIMCI FAZLA
Prof. Dr. Murat Atan şöyle devam etti: “Bu işleri sorgulayabilecek düzeyde finansal okur-yazarlığı olmayan, kolay para kazanacağını düşünenler hüsrana uğruyor. Banka kredisi çekip borsaya giren insanlar var. Bu en büyük risklerden birisi. Hane halklarında bilinçsiz yatırımcı çok fazla”
HALKA ARZ ÇÖZÜM DEĞİL
Halka arzlar üzerinden para kazanılacağı düşünen kitlelerin ağır bir yanılgı içerisinde olduğunu ifade eden Prof. Atan, “Bunlar çok kısa vadeli işler. Yatırımcının dikkatli olması lazım. Sayıları hiç de az olmayan bir kesimin çok büyük zarara uğrayacağını düşünüyorum. Borsa sürekli olarak takip edilmesi gereken bir alan. Satın aldığı hisse senedi firmasının hangi iş kolunda çalıştığı hakkında fikri olmayan yatırımcılar görüyorum” diye konuştu.
PİYASAYA UYMAK ZORUNDAYIZ
Borsa İstanbul’un yanı sıra Türkiye’deki güncel faiz politikasını da değerlendiren Prof. Atan, para politikası ile maliye politikasının eşgüdümlü gitmesi gerektiğini savundu.
Prof. Atan, “Yeni ekonomi yönetimi bunu yapmaya çalışıyor. Piyasanın beklentileri çerçevesinde hareket etmek zorundayız ama içerideki dinamikleri de göz ardı edemeyiz. Baktığınız zaman faizin yükselmesi, borçlanarak üretime katılacak olan kesimin yükünün artmasına sebep oluyor” dedi.
SANAYİCİ ZORLANIYOR
Türk sanayicisinin yüksek faiz ortamında sıkıntı yaşamaya başladığını aktaran Prof. Atan, “Sanayici ucuz paraya ulaşabilse yatırımı artırıp üretimde ilerleyecek. Yüksek faiz üreticiye değil de sıcak paradan para kazanan kesime yarar, dış yatırımcıyı cezbeder.
Sıcak para ülkeye çok kolay gelir, bir refah varmış gibi görünür. Ancak piyasadan hızlı bir şekilde çıkarsa büyük soğumaya yol açar. Yani ülke menfaatleri için çok da sağlıklı değildir” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.