Ustası açıkladı: İşte meşhur kazan kavurmasının sırrı!
Meşhur Kazan kavurmasının yapılış sırrı merak ediliyordu. Kahramankazan Belediyesi Aşçısı Kemal Dökük, meşhur Kazan kavurmasının sırrını gazetemize açıkladı. İşte o detay:
İç Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve genelde düğün ve bayram sofralarını süsleyen kavurmanın Türk Mutfağındaki yeri her zaman ayrıdır.
Kendine has tarifi kesme ve sunum şekliyle Kahramankazan Belediyesi’nin başarılı çalışmaları sonucu patentini ilçeye kazandırdığı Kahramankazan kavurması lezzetiyle damaklardaki hafızalarda yer alıyor.
MEŞHUR KAVURMANIN TARİFİ
Sizler için derlediğimiz kavurma tadındaki bu haberde Kahramankazan Belediyesi Aşçısı Kemal Dökük meşhur Kahramankazan kavurmasının tarifini sizler için gazetemize anlattı. İşte ustasından asırlardır aynı yöntem ile İç Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve özellikle düğün ve bayram sofralarında baş köşeyi alan Kahramankazan kavurmasının gizli tarifi ve malzemelerini şu şekilde anlattı.
KISIK ATEŞTE DÖRT SAAT
Aşçı Dökük, “Kavurma yapımı için ayrılan dananın kol kısmı 1-2 gün dinlendirilir. Bu et lezzetinden bir şey kaybetmemesi için asla şoklanmaz; herhangi bir terbiye işleminden de geçirilmez. Dinlenmiş kavurmalık et sinirlerinden temizlenir ve varsa üzerinde bulunan yağlar alınır. Etin şoklanmaması ve sinirlerinden arındırılması kavurmanın lezzetine katkı yapan önemli unsurlardandır. Etler yassı olarak kare biçiminde doğranır. Diğer taraftan da soğanlar doğranır. Kavurmalık et doğranmış soğanla birlikte dövme bakır tencereye koyulur. Kısık ateşte 3-4 saat pişirilir” bilgisini verdi.
GENÇ HAYVAN TERCİH EDİLİR
Dökük son olarak, “Bir iki dakikada bir karıştırılır. İçerisine baharat dahil başka hiçbir şey katılmaz. Pişirme sırasında içerisine su katılmadığı gibi su da alınmaz. Kavurma kendi suyunda yavaş yavaş pişer. İçine konulan soğan pişirme süresinde eriyip kaybolur. Pişirmede dövme bakır tencere kullanılmasının nedeni ısıyı tencerenin her tarafına aynı oranda yayması ve ısı iletkenliğinin çelik tencere ve benzerlerinden kat kat fazla olmasıdır. Ayrıca bakır tencere kavurma pişerken oluşabilecek diğer kokuları yok ederek etin kendine özgü güzel ve eşsiz kokusunu ortaya çıkarmasıdır. Daha önce de söylediğimiz gibi kavurma için meralarımızda yetişen genç hayvanların etleri tercih edilir” dedi.
Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.