Undaki zam helvayı da vurdu
1 çuval un fiyatının 90 liradan 150 – 175 TL bandına yükselmesi, şekercileri de etkiledi.
Bir ay içinde iki kez zamlanan un, şekerleme ve lokum üreticilerini de vurdu. Bir çuval unun fiyatının 175 TL'ye çıkmasından sonra, un bazlı ürünler olan helva ve pişmaniye çeşitlerine yüzde 15-20 oranında zam geldi. Ankara'da pek çok şekerleme üreticisi susamın ithal edildiğini belirterek, tahinin ham maddesi olan susamın yurtdışından getirilmesinin de fiyatlardaki artışı etkilediğini söyledi.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden helva, reçel ve marmelat gibi ürünlerin fiyatlarında bir ay içinde ciddi artış yaşandı. Helva fiyatlarındaki artışı tetikleyen faktör unun çuvalının bir ay içinde iki kez zamlanarak 175 TL'ye çıkması olurken; temel malzemesi meyve olan reçel ve marmelatta yaşan artışın nedeni de meyve fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde 20 artması oldu. Pişmaniye ve çekme helva gibi yüzde 50'si undan oluşan ürünler fiyatları ise bir ay içinde yüzde 20 oranında arttı.
YÜZDE 20 ZAM
Ulus'taki şekerciler, Kurban Bayramı sonrası işlerin düştüğünü ifade ederek, un, yağ ve şeker gibi temel gıdalarına gelen her zammın kendilerini etkilediğini vurgulayarak, un bazlı ürünlerin fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. 1957'de beri faaliyette olan Yükseller Şekerleme'nin sahibi Sadık Yüksel, "Unun çuvalına gelen zamlar bizi de etkiledi ister istemez. Çünkü helva ve pişmaniye çeşitlerinin temel malzemesi undur ve unun aldığı her zam bu ürünlerin de zamlanması anlamına gelir. Zira bu ürünlerin maliyeti yükseldikçe kâr değil zarar etmeye başlıyoruz. Yine de ürünlere zammı oldukça asgari düzeyde yansıtmaya çalışıyoruz. Bizim de müşteriyi kaçırmamamız gerekiyor." diye konuştu.
REÇEL VE MARMELATA DA ZAM GELDİ
Geçtiğimiz seneye oranla fiyatları yüzde 20 oranında artan reçellik meyveler de, reçel ve marmelat çeşitlerine zam olarak yansıdı. Ankara Ulus'taki şekerlemeciler, meyveye gelen zamlardan sonra bu ürünlere de yüzde 10-15 zam yapmak zorun kaldıklarını ifade etti.
BÜYÜK ÜRETİCİLER DE ZAM YAPABİLİR
Geçtiğimiz Haziran ayında, ABD merkezli atıştırmalık ve şekerleme üreticisi Mondelez, Türkiye'de artan üretici enflasyonuna karşın tüketici fiyatlarına yüzde 20 zam yapmıştı. Henüz marketlerdeki Türk firmalarınca üretilen atıştırmalık ve şekerleme çeşitlerinde zam gelmedi. Ancak, helva ve reçel çeşitlerine aybaşında yüzde 10 zamlandı. Keçiören ve Etlik'teki market yöneticileri, Türkiye'deki büyük üreticilerin şimdilik ürünlerine ciddi bir zam yapmadığını ancak bunun yapmayacakları anlamına gelmediğini ifade ederek, zamma açık kapı bırakıldığını söyledi.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.