Ulus'un en eski esnaflarından Göçer: ''Önce Hacı Bayram'a oradan işe''
Ulus Avizeciler Çarşısı’nın 77 yaşındaki berberi Duran Göçer, 60 yıldır berberlik yaptığını belirterek, ''Buranın en eski esnafı benim. Hala her sabah, Hacı Bayram'a gelir, namazımı kılar, sonra dükkanımı açarım'' dedi.
Ulus Avizeciler Çarşısının en eski esnafı 77 yaşındaki berber Duran Göçer gazetemize konuştu.
60 yıldan fazla bir süredir Ulusta berberlik yaptığını belirten Göçer, “Burada benden eskisi yok” dedi.
Eskiden Ulus’un çok kalabalık olduğunu, şimdi eski canlılığı olmadığına dikkat çeken Göçer, müşterilerinin genelde şehir dışından gelen yolcu, öğrenci, asker ve memurlar olduğunu söyledi.
77 yaşında olmasına rağmen her gün sabah namazından sonra dükkânı açtığını belirten Göçer, “Maddi ihtiyacım yok ama burada vakit geçiriyoruz. Hacı Bayram’ın manevi havası iyi geliyor bana” dedi.
ASTSUBAY OLACAKKEN BERBER OLDU
Göçer Ankara’ya küçük yaşta ailesi ile birlikte Kırşehir’den göç ettiklerini belirterek astsubay olacakken berber olma hikâyesini şöyle anlattı:
“Kırşehir’de iken yatılı Astsubay mektebine gidecektim. Mersin’deydi. O zamanlar araba bulamadık, imkânsızlıklardan dolayı gidemedik. Babam da bir mesleğim olsun diye bir berberin yanına verdi.” dedi.
60 YILDIR BERBER
Göçer, 10 yıl boyunca Ulus’ta başka bir dükkânda çalıştığını, ilk dükkânı yıkılınca şimdiki dükkânı olan Turan Berber’e taşınarak burada da 50 yıldır vatandaşlara hizmet verdiğini belirtti.
Berberliğe çıraklıktan başladığını da kaydeden Göçer, “Aslen Kırşehirliyim. Berberliğe de Kırşehir’de çırak olarak başladım. Daha sonra ailemizle beraber Ankara’ya göç ettik. Burada da çıraklığa devam ettim ve kalfa oldum. Bir müddet başkalarının yanında kalfa olarak çalıştım daha sonra askere gittim ve geldiğimde kendi dükkânımı açtım. O günden bugüne berberlik yapıyorum, 60 yıldan fazla bir zaman oldu” dedi.
“BENDEN ESKİSİ YOK”
Çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerinin 60 yıldan fazla olduğunu belirten Göçer, “60 yıldan fazladır Ulustayım. Burada benden eskisi yok. Eskiden Ulus çok kalabalıktı. Şimdi eski canlılığı yok. Yıkım olaylarından sonra iyice canlılığı azaldı. Ankara denilince akla ilk Ulus gelirdi. Adlarını hatırlamadığım birçok siyasiyi de tıraş etmişimdir. Geçmişte daha iyi para kazanıyorduk. Bu meslekten ekmek yedik. Halen de yiyoruz. 3 çocuk yetiştirdim, 2’si mühendis biri de doktor oldu” dedi.
“ÇIRAK BULAMIYORUZ”
Uzun yıllardır çırak yetiştiremediklerine dikkat çeken Göçer bunun sebebini ise ilk ve orta öğretiminin zorunlu yapılmasına bağladı.
Göçer, “Okullar zorunlu olduğundan itibaren çırak bulamıyoruz. Çünkü çocuk küçükken eğitiliyor. Liseye başlayan çocuktan çırak olmaz. Eskiden ilkokuldan alır yetiştirirdik. Çok kolay çırak bulurduk. Şimdi çocuklar okula gidiyorlar. Aileleri de göndermek istemiyor”
BURANIN MANEVİ HAVASI İYİ GELİYOR
Yaşı itibari ile müşterilerinin az olduğunu bu nedenle de ücretlerde indirim yaptıklarını da söyleyen Göçer, “Müşterilerim genelde şehir dışından gelen yolcu, öğrenci, asker ve memurlar oluyor. 10 lira bir ücret alıyorum. Allah şükür maddi hiçbir ihtiyacım yok ama burada vakit geçiriyoruz. Evde oturamam. Sabah namazını kıldıktan sonra dükkâna gelir açarım. Hemen yanı başımızda Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin türbesi var. Namazlarımı orada kılarım. Buranın manevi havası iyi geliyor bana” diyerek sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.