UCUZ BAKLAVALARA DİKKAT!
ANPADER Başkanı ve 59 yıllık tatlı ustası Mahmut Dolmacı, Ramazan ayında sıklıkla tüketilen tatlılarla ilgili vatandaşları uyararak, "Vatandaşlarımız düşük fiyatlara baklava alıyorsa bu baklavanın sağlıklı olmadığını kesin düşünsün" dedi.
UCUZSA VARDIR BİR SEBEBİ
Piyasada ucuza satılan tatlı çeşitlerinde insan sağlığını etkileyecek maddelerin bulunduğunu savunan Mahmut Dolmacı, "Eğer kilosu 10- 15 lira olan baklavalardan alıyorsanız kusura bakmayın çok da bunu araştırmayın ya şekerli ekmek tepsisini yiyeceksiniz ya da içinde ne olduğu bilinmeyen bir baklava yiyeceksiniz. 30 liranın altında cevizli baklava olmaz. 40 liranın altında satılan fıstıklı baklavada da kesin sorun vardır" diye konuştu.
OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-
Profesyonel Aşçılar Derneği (ANPADER) Başkanı ve Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Ankara İl Başkanı Mahmut Dolmacı, Ramazan ayında en fazla tüketilen tatlılar konusunda vatandaşları uyardı. 59 yıldır tatlı ve kebap işiyle uğraşan Gaziantepli Mahmut Dolmacı, piyasada düşük fiyatlara satılan tatlılarda insan sağlığını etkileyecek maddelerin bulunduğunu savundu.
ANKARA'YA İLK BAKLAVAYI O GETİRDİ
1957 yılında beri baklava ve kebap işiyle uğraşan Mahmut Dolmacı, Habervaktim'e konuştu. "Bu işe ilk olarak Gaziantep'te başladım, İstanbul'da yürüttüm, Ankara'da kök saldım" diyen yılların aşçısı Mahmut Dolmacı, "Ankara'daki baklavacıların babasıyım. Ankara'da baklava işiyle uğraşan kişiler baklava yapmayı benden öğrendi. Çünkü ya benim yanımda çalışmışlardır ya benden öğrenmişlerdir ya da benim yanımda bulunmasalar da adımı duymuşlardır" dedi.
30 LİRANIN ALTINDA BAKLAVA OLMAZ
Ramazan ayında çokça tüketilen tatlılarla ilgili vatandaşları uyaran Mahmut Dolmacı, "Eğer kilosu 10- 15 lira olan baklavalardan alıyorsanız kusura bakmayın çok da bunu araştırmayın ya şekerli ekmek tepsisini yiyeceksiniz ya da içinde ne olduğu bilinmeyen bir baklava yiyeceksiniz. Vatandaşlarımız düşük fiyatlara baklava alıyorsa ne aldığını, bu baklavanın sağlıklı olmadığını kesin düşünsün. 'Baklava kaç liranın altında olmaz' diye soranlara ben diyorum ki 30 liranın altında cevizli baklava olmaz. 40 liranın altında satılan fıstıklı baklavada da kesin sorun vardır" diye konuştu. Dolmacı, insanların güvendiği yerlerden tatlı almaları gerektiğini önerdi.
MUTLAKA BOL SU İÇİN
Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlara birtakım tavsiyelerde de bulunan Dolmacı şunları söyledi: "Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme şekli birdenbire değişir. Genelde 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalır. Oysa ki ister 3 öğün, isterseniz 2 öğün yiyin; günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları hep aynı olmalıdır. Yemek sırasında ve sonrasında mutlaka bol su içilmelidir. İftarın bir çorba ile açılmasını ve 15 dakika geçtikten sonra ana yemeğe geçilmesini öneririm. Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinleri tercih etmek daha doğrudur. Yapılan en büyük hatalardan biri; çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketimidir. İftar sofralarında her besin grubundan dengeli yemekleri içeren bir menü olmalı. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek hiç doğru değil; bu alışkanlığınızı bırakın. Bu tür yiyecekler demirin emilimini azaltır. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra içilmesi uygundur"
İFTARDA ÇORBAYI İHMAL ETMEYİN
"Malum yaz aylarında sahur ile iftar arasında çok uzun saatler oruç tutulacak olması sağlıklı iftar menüleri oluşturmak için en önemli nedenimizdir. 15-16 saat oruç tuttuktan sonra ailecek güzel bir iftar sofrasının vazgeçilmezlerinden çorbayı menümüzden eksik etmeyelim. Çorbadan sonra iştah açıcı bir salatanın yanına haftada en az iki sefer balık tüketmeliyiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.