TYB, Taceddin Dergahında Mehmet Akif Ersoy'u anıyor
TYB, her 27 Aralık’ta olduğu gibi bu yıl da Taceddin Dergâhında Mehmet Akif Ersoy’u anıyor. TYB’liler bugün 40. yılını dolduran gelenekleri kapsamında, saat 10.30’da Taceddin Dergâhında Kur’an ve dua ile Mehmet Akif’i yad edecek.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) her yıl 27 Aralık’ta, İstiklal Marşı’nın yazıldığı Tacettin Dergâhında Mehmet Akif Ersoy’u anıyor. 39 yıldır süren bu gelenek bu yıl 40’ıncı yılında.
27 Aralık 1978’in Ankara sabahında İstiklâl Marşı’nın yazıldığı Taceddin Dergâhına doğru yürüyen şairler, yazarlar uzun sürecek bir başlangıcı müjdeleyerek, dergâhın 50 yıllık Kur’an sesi hasretine son vermişti.
Bugün de “Akif’in değerini takdir edemeyen değerden yoksundur” diyerek yola çıkan TYB, saat 10.30’da Taceddin Dergâhında Kur’an ve dua ile milletin şairini anacak.
İLK 27 ARALIK 1978’İN SABAHINDA DERGÂHA YÜRÜDÜLER
Türkiye Yazarlar Birliği her yıl 27 Aralık’ta, İstiklal Marşı’nın yazıldığı Tacettin Dergâhında Mehmet Akif Ersoy’u anıyor.
39 yıldır süren bu gelenek bu yıl 40’ıncı yılında. 27 Aralık 1978’in Ankara sabahında İstiklâl Marşı’nın yazıldığı Taceddin Dergâhına doğru yürüyen şairler, yazarlar uzun sürecek bir başlangıcı müjdeledi.
Onlar Taceddin Dergâhına doğru ilerlerken ellerinde müze malzemeleri ile üniversite görevlileri de Taceddin’e doğru yol aldı.
(FOTO: 27 Aralık 1978 Taceddin Dergâhı... Soldan üçüncü İsmail Hacıfettahoğlu, Fatih Yurdakul, D. Mehmet Doğan, M. Cemal Çiftçigüzeli, Ali Çorlu)
MEHMET AKİF MÜZE EVİ AÇIK TUTULMUYORDU
Mehmed Akif Müze Evi Hacettepe Üniversitesi tarafından 1974 yılında açılmasına rağmen sürekli açık tutulmuyordu.
80 darbesine giden süreçte şehrin sokakları çatışma alanı idi.
Taceddin Dergâhı yeterince korunamıyor, bu yüzden orijinal müze eşyası depoda saklanıyordu.
Yazarlar Birliği’nin talebi üzerine 27 Aralık gününe mahsus olma üzere bina temizlenip açılacaktı.
50 YILDIR İLK DEFA KUR’AN SESİ DUYULMUŞTU
Taceddin Dergâhında 50 küsur yıldır ilk defa Kur’an sesi duyulmuş, Kur’an şairi böylece anılmaya başlanmış ve o günden bugüne değişmeyen bir başlangıç yapılmıştı.
Orada bulunanlar kısa konuşmalar yapmış.
Kur’an tilaveti ve dua ile bu mütevazı anma tamamlanıyordu.
Dergâh Kur’an’la dua ile buluşuyor, milletin şairi Kur’an’la, dua ile anılmıştı.
“AKİF’E SALDIRAN MİLLETTEN CEVABINI ALIR”
TYB internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “Yazarlar Birliği’nin başlattığı bu gelenek bu sene 40’ıncı Yılında. Değerini yaşatamayan değer kaybeder! Değersizler gerçek değerlerden korkar! Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı 1980’lere yaklaşırken solun ve sağın hücumuna maruz büyük değerlerimiz idi. Yazarlar Birliği bu toz duman arasında hakkı teslim etmek için yola çıktı. Şerit değiştirmeden yoluna devam etti. 28 Şubat, Akif’e saldırıların resmi mihraklardan yapıldığı bir dönem. Türkiye Yazarlar Birliği her şeye rağmen Mehmet Akif’i savunmayı sürdürdü. “Akif’e saldıran unvanlı da olsa, rütbeli de olsa milletten gereken cevabı alır” dedi. Bugün de Akif’in değerini takdir edemeyen değerden yoksundur diyerek yola devam ediyoruz. 27 Aralık 2018’de saat 10.30'da 40’ıncı defa Taceddin Dergâhında olacağız”
(FOTO: 27 Aralık 1978 Taceddin Dergâhı Yahya Akengin, Necmettin Turinay, D. Mehmet Doğan, M. Cemal Çiftçigüzeli, Beşir Ayvazoğlu, Ali Çorlu)
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.