Tuzak gibi görme engelli yön bantları

Tuzak gibi görme engelli yön bantları

Konya Yolu kenarındaki kaldırımda, engelli bantlarının arasında yer alan bir göçük tehlike saçıyor. Özellikle engelli vatandaşların düşüp yaralanmasına sebep olabilecek bu göçük, onarılmayı bekliyor.

Engellilerin şehir hayatında erişilebilirliğin kesintisiz sağlanabilmesi için mahalli ve mülki idareler çeşitli düzenlemekler yapmak zorundadırlar. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı kanun ile engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onuru güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle tam ve etkin katılımlarının sağlanması öngörülmüştür. “BM Engellilerin Erişebilirliğinde Engelsiz Çevreler Tasarlama Kılavuzu” çerçevesinde de çeşitli düzenlemeler yapılmış. Bu yasal düzenlemeler sonrası sokaklarımızın “engelsiz” hale getirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. 

HARAP OLMUŞ KALDIRIM

kaldirimmm.jpg

Hassas olduğumuz bu konuyu gündeme getirmeye devam ediyoruz. Başkent Ankara sokaklarında gerekli yasal düzenlemeler sonrası yapılan hissedilebilir sarı yüzeyler ve kaldırımlar bakımsız bir halde, sokaklar değil engelli insanların geçişi için, sağlıklı insanlar için bile uygun değil. Son olarak Konya Yolunda gözlediğimiz manzara yasal mevzuatlara rağmen harap olmuş kaldırımlar olduğunu bizlere anlatmaktadır. 

MUSTAFA TUNA’NIN NE YAPACAĞI MERAK KONUSU

Kaldırım ortasına konulan aydınlatma direkleri ve neredeyse 50 cm çökmüş olan kaldırımlar. Engelli vatandaşların sosyal hayata katılımını zorlaştırmak bir yana imkânsız hale getirmektedir. Çevre sakinleri kaldırımların onarılmasını yetkililerden talep ederken, Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Mustafa Tuna’nın işlevli sokaklar için ne yapacağı merak konusu. 

Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.