Turunçgilde üretim durabilir: Bu hastalığa dikkat!
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü turunçgilde hakkında korkutan rapor. Rapora göre KKTC’de ortaya çıkan turunçgilde yeşillenme hastalığının Türkiye’ye gelmesi durumunda üretimin tamamen bitebileceği vurgulandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs’a gönderdiği uzman ekibin hazırladığı yeşillenme hastalığı raporu korkuttu. Bakanlık tarafından KKTC’de ortaya çıkan turunçgilde yeşillenme hastalığının Türkiye’ye gelmesi halinde üretimin durabileceğinin altı çizilerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden yapılacak narenciye ve enginar ithalatında yolcu beraberinde bu ürünlerin ülkeye girmesine kesinlikle izin verilmeyeceği aktarıldı.
ÜRETİM BİTEBİLİR
Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanlarının hazırladığı yer alan ifadelere göre; portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgil(narenciye) ürünlerinin “yeşillenme hastalığı” tehdidi ile karşı karşıya olduğu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görülen hastalığın Türkiye’ye girmesi durumunda bu ürünlerde üretimin tamamen bitebileceği uyarısında bulundu.
İTHALATÇI OLABİLİRİZ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs’a gönderdiği uzman ekibin hazırladığı yeşillenme hastalığı ile ilgili rapor çok ürkütücü. Rapora göre, turunçgillerde yeşillenme hastalığının Türkiye’ye girmesi halinde üretimin tamamen bitebileceği ve turunçgillerde ihracatçı olan Türkiye’nin ithalatçı konumuna düşebileceği ifade edildi.
TEDBİR ALINMALI
Bakanlığın ihracatçı birliklerine gönderdiği yazı ve raporda ithalatta belirlenen kurallara uyulmazsa hastalığın Türkiye’ye taşınma riskine dikkat çekilerek, KKTC’nden yapılacak narenciye ve enginar ithalatına dikkat çekilerek yolcu beraberinde bu ürünlerin ülkeye girmesine kesinlikle izin verilmeyeceği ifade edildi. Rapora göre turunçgillerde ihracatçı olan Türkiye’nin bu durumda ithalatçı konumuna düşebileceği vurgulandı.
10 MİLYON KİŞİ ETKİLENEBİLİR
Öte yandan TÜİK verilerine göre 2022 yılında Türkiye’nin yıllık 5 milyon 362 bin 612 ton turunçgil üretimi bulunuyor. Raporun sonuç bölümünde; turunçgillerde yıkıma neden olan bu hastalığın vektörü aracılığıyla Türkiye’ye yayılmasının turunçgil üretimini yüzde 40 oranında azaltabileceği, üretimde oluşacak bu azalma nedeniyle üreticinin ürünü ekonomik bulmayarak tamamen terk edebileceği vurgulanarak bu durumdan yaklaşık 10 milyon insanın doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkileneceği belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.