Türkiye’nin ilk Ağaçbilim Okulu: 30 yıldır artan ilgiye salon bulunamıyor
Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği üyesi Ahmet Demirtaş, derneğin Ankara’da açtığı Türkiye’nin ilk ağaçbilim ve orman ekolojisi okulunu gazetemize anlattı. Demirtaş, “En büyük sıkıntımız bu okulları yapacak salonlar bulmak” dedi.
Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği üyesi, Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş, Türkiye’nin ilk ağaçbilim okulu hakkında bilgi verdi. Demirtaş, 1992 yılında Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği tarafından Türkiye'de ağaçlar, ormanlar ve doğa konusundaki artan duyarlılığı karşılamak için başlatılan ve beklenenden daha fazla ilgi gören Ağaçbilim ve orman ekolojisi eğitimlerinin ücretsiz bir şekilde düzenlendiğini ve etkinlik için sadece bir gün içinde 500’ün üzerinde başvuru aldıklarını belirterek, “Bizim en büyük sıkıntımız bu okulları yapacak salonlar bulmak” dedi.
30 YILDIR DEVAM EDİYOR
Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nin 1989 yılında kurulduğunu ve Türkiye’nin ilk ağaçbilim okulunun fikir babasının dernek kurucusu Yücel Çağlar olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Ağaçbilim okulunun yapılma sebebi Türkiye’de 1992 yılında Türkiye’de ağaç, orman ve doğa konusunda bir ilgi ve duyarlılık uyanmaya başlıyor. Fakat bu duyarlılığa karşı da bilgi alabilecekleri kaynakların sınırlı ve az olmasından dolayı buna yanıt vermek amacıyla böyle bir etkinliğe başlanıyor ve beklenenden daha fazla ilgi görüyor. Önce dendroloji(ağaçbilim) ve orman ekolojisi okulu şeklinde başlıyor fakat daha sonra birbiriyle ilişkili bu iki alan için eğitimler ayrı olarak yapılmasına karar verildi” dedi.
500’ÜN ÜZERİNDE BAŞVURUYA SALON BULUNAMADI
Ağaçbilim okulunda, ağaçların yapısal özelliklerini yetişme ortamlarını, kullanım yerlerinin; orman ekolojisi okulunda ise ormanların yapısal özellikleri ve ormanların Türkiye coğrafyasında dağılışı başta olmak üzere ağaç ve ormanın birbirini devamı olacak şekilde bilgiler verildiğini aktaran Demirtaş, “Derneğimizin bütün etkinlikleri ücretsiz. Gönüllü olan herkes katılabilir. Nitekim katılımcımız çok fazla. Şu anda bizim okulumuzu duyurmak ve daha fazla katılımcıyı sağlamak gibi bir amacımız yok. Tam tersine fazla katılımcı olursa bizim salonlarımız almaz.
Bu kadar kişinin katılacağı salonlar yok. Bizim en büyük sıkıntımız bu okulları yapacak salonlar bulmak. Bir günde 500’ün üzerinde başvuru oluyor. Fakat biz sınırlıyoruz. Bu kadar kişinin katılacağı büyüklükte bir salon bulamadık. 2018 yılında örneğin katılımcıların bir kısmı koridorlara oturdu bir kısmı duvara yaslandı. Bu yıl orman ekolojisi okulumuz için de 150 kişilik bir salona razıydık. Fakat 70-80 kişilik bir salonda etkinliğimiz yapmak durumunda kaldık” ifadelerini kullandı.
BAŞVURULAR SINIRLANDIRILIYOR
Yaşanan olumsuzluklardan dolayı azınlık bir kesim tarafından eleştiri aldıklarını fakat okul katılımcılarının severek ve isteyerek katılmaya devam ettiklerini belirten Demirtaş, “Dolayısıyla biz gittiğimiz salonların kapasitesine göre başvuruları sınırlandırıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.