Türkiye’nin gündemindeki o stadyum aslında futbol için tasarlanmamıştı
Dev Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacak Atatürk Olimpiyat Stadyumu aslında futbol için tasarlanmamıştı. Stadyum, olimpiyatları İstanbul’da düzenlemek isteyen Türk yetkililerce olimpiyat komitesinin onayını alabilmek için yapılmıştı.
Cumartesi günü Manchester City ile İnter arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi final karşılaşması için hazırlıklar tamamlandı. Uefa tarafından İstanbul’a gönderilen yetkililer ile Türkiye Futbol Federasyonu delegelerinin ortak çalışması sonucunda Atatürk Olimpiyat Stadyumu dev finale hazır hale getirildi. 15 milyonluk dev metropol cumartesi akşamı için saatleri sayıyor. Bununla beraber Atatürk Olimpiyat Stadyumu ile ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Meğerse stadyum futbol için tasarlanmamış. Spor kompleksi, Yaz Olimpiyat Oyunları’nın İstanbul’da düzenlenebilmesi için Türk yetkililerce hayata geçirilmiş. Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden gelen olumsuz cevapların ardından devasa bir olimpiyat tesisi inşa etmeye karar vermiş.
DEV STAT ASLINDA OLİMPİYAT KOMİTESİNİN ONAYI İÇİN İNŞA EDİLDİ
74 bin 753 kişilik kapasitesiyle Türkiye’nin açık ara en yüksek kapasiteli spor tesisi olan Atatürk Olimpiyat Stadyumu aslında Olimpiyat Komitesi’nin onayını alabilmek için inşa edilmişti. Yaz Olimpiyat Oyunları’nı İstanbul’da düzenlemek isteyen Türk yetkililer olimpiyat komitesinden üst üste gelen olumsuz cevaplar sonunda böyle bir projeyi hayata geçirmeye karar verdi.
İstanbul'un 2000 Olimpiyat Oyunları'na adaylık sürecinde yaşadığı dezavantajlar, tesis yetersizliği, metro hattının olmayışı ve trafik sorunları gibi sebeplerle organizasyonu bir türlü kazanamaması Türkiye’deki spor otoritelerini harekete geçirdi. Bu otoriteler İstanbul'un dünyadaki diğer büyük şehirlerdekine benzer bir stadyum projesiyle, kente modern bir stadyum kazandırılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Stadyum inşası fikri ilk kez 1994 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaya atıldı. Erdoğan İstanbul'un spor altyapısını geliştirmek ve uluslararası arenada rekabet edebilir bir şehir olmasını sağlamak için bu önemli adımı atmaya karar verdi.
ALANIN KARARLAŞTIRILMA SÜRECİ
Yerli ve yabancı bazı firmalarla fikir alışverişinde bulunularak arazi arayışlarına başlandı. İstanbul'un büyüklüğüne ve önemine yakışır bir stadyumun inşası için uzman görüşleri değerlendirildi. Bu süreçte stadyumun çağdaş mimariye sahip, teknolojik altyapısı güçlü ve sürdürülebilir bir yapı olması hedeflendi.
Stadyumun yapılacağı alan için öncelikli olarak Küçükçekmece ve Büyükçekmece bölgeleri göz önünde bulunduruldu. Stadyumun şehir merkezine uzak olmasına rağmen toplu taşıma ile ulaşımın kolaylaştırılması hedeflendi. Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'in liderliğinde yapılan çalışmalar sonucunda Olimpiyat Stadyumu'nun günümüzde bulunduğu alanda tesisin inşası için imzalar atıldı. Seçilen arazi stadyumu, stadın yanındaki yolu, Olimpiyat Parkı’nı ve park içerisindeki tesisleri kapsıyor.
STADIN AÇILIŞI
Atatürk Olimpiyat Stadyumu 31 Temmuz 2002'de Galatasaray ve Olympiakos’u karşı karşıya getiren bir futbol karşılaşması ile açıldı. Karşılaşma için internet üzerinde yaklaşık 75 bin bilet satıldı. Maçın kararlaştırılması birlikte başlayan dönemde Galatasaray ve Olympiakos takımları arasında "Olimpiyat Ateşkesi" anlaşması imzalandı. Aynı dönemde Türkiye ve Yunanistan 2008 Avrupa Şampiyonası'na ortak aday olmuşlardı. Bu bağlamda Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, Olympiakos Başkanı Socrates Kokkalis, teknik direktörler Fatih Terim ve Takis Lemonis ile kaptanlar Bülent ve Djordjeviç Swiss Otel’de bir barış toplantısında bir araya geldiler. Bu törende Galatasaray ve Olympiakos takımları eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından imzalanan bir deklarasyonu imzalayarak olimpiyatların yedi gün öncesinden yedi gün sonrasına kadar ülkeler arasındaki tüm anlaşmazlıkların durdurulmasını hedefleyen bir işi başardılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.