TÜRKİYE’NİN AKILLI TARIM PROJELERİ: İşte yerli ve milli üretim, TARKOPTER, İHA ilaçlama sistemi ve Süne Tahmin Uyarı Sistemi…

TÜRKİYE’NİN AKILLI TARIM PROJELERİ: İşte yerli ve milli üretim, TARKOPTER, İHA ilaçlama sistemi ve Süne Tahmin Uyarı Sistemi…

Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ve özel sektör ortaklığıyla gerçekleşen akıllı tarım proje ve uygulamalarını Dr. Yasemin Sabahoğlu ve Dr. Numan Babaroğlu gazetemize anlattı. İşte yerli ve milli üretim Tarkopter, İHA ve STUS…

Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ve özel sektör ortaklığında gerçekleştirilen tarım 4.0 projelerinden ilaçlama helikopteri (Tarkopter) ve İHA ilaçlama sisteminde prototipleri tamamlanırken; STUS ise yaygınlaşmaya devam ediyor.

arabslik1.jpg

Akıllı tarım dönemi; tarımda bilgisayar kullanımı, yazılım destekleri, teknolojik tarım aletleri, insansız araçlar ve yapay zeka uygulamalarıyla başladı. Amaç ise; artan gıda ihtiyacına yönelik olarak tarımda verimliliği artırmak, tarımda girdi maliyetlerini düşürmek ve çevresel sürdürebilirliği sağlamak. Türkiye’de de TAGEM bünyesindeki Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü’nün ortağı olduğu çalışmalarda da önemli gelişmeler yaşanıyor. İşte yerli ve milli olarak üretilen Tarkopter, İHA ve STUS… Dr. Yasemin Sabahoğlu ve Dr. Numan Babaroğlu Türkiye’nin tarım 4.0 projelerini gazetemize anlattı.

arabaslik1deki-iha.jpg

İLK İHA İLE İLAÇLAMA SİSTEMİ 2019’DA DENENDİ

Zirai Mücadele Makinaları bölümü olarak tarım 4.0 çalışmalarının 2019 yılında İHA ile İlaç Uygulamalarının Gerçekleştirilme İmkanları projesiyle başladığını belirten Dr. Yasemin Sabahoğlu,” Çeltik yaprak yanıklığı hastalığı üzerinde çalıştık. Ülkemizde sulu çeltik üretimi yapılıyor. Bu nedenle kimyasal mücadele yapılması gereken zamanda tarlalar su altında kalmakta ve bu alanlara traktör ve pülverizatör girmesi mümkün olmamakta. Burada marka ve modeli bilinen bir İHA ile İHA ilaçlama sistemi denemelerimizi gerçekleştirdik. Çalışmada öncelikle İHA ilaçlama sisteminin optimum çalışma koşulları belirledik, ardından çeltik yaprak yanıklığındaki biyolojik etkinliğini değerlendirdik. Ülkemizde yürütülen bu ilk projeyle TAGEM’in Zirai Mücadele Teknik Talimatları Ve Standart İlaç Deneme Metotları’na çeltikte çeltik yaprak yanıklığı hastalığının mücadelesi için İHA ilaçlama sistemi uygulama metodunun ekleyerek uygulamaya aktardık” dedi.

arabaslik2-tarkopter.jpg

TARKOPTER VE İHA İLAÇLAMA PROTOTİPİ HAZIR

Sabahoğlu, Tarkopter ve İHA ilaçlama sistemi projelerini ise şu şekilde anlattı; “Her iki proje de özel sektörün enstitü ortaklığıyla yürüttüğü TAGEM Ar-Ge projeleridir. Projelerden biri, İnsansız Küçük Ölçekli Tarımsal İlaçlama Helikopteri (Tarkopter), tarımda verim ve kaliteyi artırmak, kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak, hastalık, zararlı ve yabancı otları kontrolünü yapabilmek için tasarlanmış, geliştirilmiş ve prototip üretimi yapılmış ilk yerli ilaçlama helikopteridir. Prototip imalatı tamamlanan TARKOPTER’in uçuş testleri yapılmaktadır. Uçuş testlerinin devamında enstitü olarak performans denemelerini ve biyolojik etkinlik denemelerini gerçekleştireceğiz. Böylece TARKOPTER’in optimum çalışma koşullarını belirleyeceğiz. Önümüzdeki yıl denemeleri tamamlanması planlanan TARKOPTER en kısa zamanda çiftçimizin hizmetine sunulacaktır. Bir diğer TAGEM Ar-Ge projemiz ise ‘Hassas Tarımda akıllı uçuş sistemlerine sahip İHA ve ilaçlama pülverizatörü geliştirilmesi’. Proje kapsamında yerli ve milli bir İHA ilaçlama sistemi geliştirilerek prototipi ve uçuş testleri tamamlandı. Ardından mısırda, mısır yaprak yanıklığı üzerinde hastalık tespiti ve performans belirleme çalışmaları devam etmektedir.”

arabaslik2-tarkopter.jpg

SÜNE TAHMİN UYARI SİSTEMİ İLE BUĞDAYDA KESİN ÇÖZÜM

Dr. Numan Babaroğlu ise bir diğer akıllı tarım uygulaması olan Süne Tahmin Uyarı Sistemi’ni(STUS) anlattı. Babaroğlu, sünenin buğday üretimini etkileyen en önemli unsur olduğunu ve 1928 yılından beri mücadele edildiğini belirterek, “Enstitü tarafından 2013-2018 yıllarında yürütülen çalışmalarla süne mücadelesinde tahmin uyarı çalışmalarının uygulanabilir olduğu ortaya konuldu. Ardından prototip bir tahmin uyarı modeli oluşturularak iki yıl test edildi. STUS, süne salgınlarını önceden tahmin edip, oluşacak salgınları yönetmek için zaman sağlayarak zararlı kontrolünün optimize edilmesini, maliyetin azaltılmasını, sonuçta süne tarafından meydana getirilecek ürün kaybının en aza indirilmesine yardımcı olan karar destek sistemlerindendir” dedi.

kanit.jpg

SALGINI TAHMİN EDİYOR

Babaroğlu, “Sünenin salgınını ve salgının şiddetini, tahmini salgın alanlarını ve insektisit(ilaç) uygulama zamanını çok yüksek doğruluk oranları ile tahmin edebilmektedir. Elde edilen tahminler sunetahminuyari.tarimorman.gov.tr internet adresinden yayınlanıyor. STUS ana sayfasında bulunan tahminler kısmında yer alan sekmeler ile zararlının kışlaktaki durumu, ilaçlama zamanı tahmini, salgın-salgın şiddeti tahmini ve ilaçlama kararı (Ekonomik Zarar Eşiği) ile ilgili bilgiler yer alıyor. Ayrıca aynı adresten ilaçlama kararı verildiğinde, süne mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları ile hava durumunun ilaçlama için uygunluğunu gösteren bilgileri içeren https://bku.tarimorman.gov.tr ve https://tarim.mgm.gov.tr adreslerinden ulaşılabiliyor. 2022 yılı itibariyle Konya, Ankara, Kırşehir ve Aksaray’da uygulanıyor, yaygınlaşmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.