Türkiye'deki sertifikalı tohumların yarısı Ankara'da geliştiriliyor

Türkiye'deki sertifikalı tohumların yarısı Ankara'da geliştiriliyor

Tarım Bakanı Yumaklı, Selami Bey ve Ayten Hanım isimli buğday tohumlarının tanıtıldığı toplantıda önemli bilgiler verdi. Yumaklı, 2023’te yurt içine arz edilen 1 milyon 262 bin 25 ton sertifikalı tohumun yarısının Ankara’da geliştirildiğini duyurdu.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilen yerli buğday tohumlarının tanıtımına ilgi yoğun oldu. 14 yıllık titiz çalışmalar sonucunda geliştirilen Selami Bey ve Ayten Hanım isimli buğday tohumları, Gölbaşı'nda gerçekleştirilen hasat ve tanıtım etkinliği ile çiftçilerin beğenisine sunuldu.

2-001.jpg

TAM NOT ALDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da katılımıyla düzenlenen etkinlikte, susuzluğa dayanıklı ve kuru şartlarda dahi yüksek verim sağlayabilen yerli tohumların tanıtımı yapıldı.

Bakan Yumaklı, tohumların soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğunu vurgulayarak, “Tohumlarımız çiftçiden tam not aldı” dedi. Ayrıca Türkiye'nin yerli tohum konusunda ciddi aşamalar kaydettiğini belirtti.

1-002.jpg

KURU VE SULU ŞARTLARDA YÜKSEK VERİM

Selami Bey buğday çeşidinin kuru şartlarda 450-500 kilogram, sulu şartlarda ise 600-725 kilogram arasında verim sağladığını açıklayan Bakan Yumaklı, benzer özelliklere sahip Ayten Hanım çeşidinin de büyük başarı gösterdiğini ifade etti.

Yumaklı, Akdeniz havzasında yer alan Türkiye'nin iklim değişikliğinden etkilendiğini ve kuraklığın tarımı etkilememesi için gerekli çalışmaların sürdüğünü söyledi.

4-001.jpg

TİTİZ ISLAH ÇALIŞMALARI

Bakan Yumaklı, Selami Bey çeşidinin geliştirilmesinin 14 yıl sürdüğünü, Ayten Hanım’ın ise 6 yıl süren çalışmalar sonucunda bu hale geldiğini belirtti.

Islah çalışmalarının sabır ve cesaret gerektiren süreçler olduğunu vurgulayan Yumaklı, modern ıslah yöntemlerinin çalışmalarda önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Bakan Yumaklı, 2023’te yurt içine arz edilen 1 milyon 262 bin 25 ton sertifikalı tohumun yarısının Ankara’da geliştirildiğini duyurdu.

Yeni buğday çeşitlerinin çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Bakan Yumaklı, “Islah çalışmaları başta olmak üzere tarımsal üretimin bütün ülkemiz çiftçileri için en iyi şekilde yapılabilmesi için tohumdan mekanizasyona kadar, hasat metotlarından diğer unsurlara kadar her hususta çalışan bütün arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu her iki çeşidimizin de ülkemiz için çiftçimiz için hayırlı olması diliyorum” dedi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.