Uzmanından La Nina uyarısı: En soğuk kışa hazır olun

Uzmanından La Nina uyarısı: En soğuk kışa hazır olun

Türkiye’de bu yıl kış mevsimi erken başladı ve sert geçmesi bekleniyor. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina etkisiyle Türkiye'nin en soğuk yıllarından birinin yaşanacağını belirtti.

Türkiye’de bu yıl kış mevsimi erken başladı ve sert geçmesi bekleniyor. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina etkisiyle Türkiye'nin en soğuk yıllarından birinin yaşanacağını belirtti.

SOĞUK HAVANIN ETKİSİ GİDEREK ARTACAK

Türkiye, bu yıl kışın erken gelmesiyle soğuk bir döneme adım atmış durumda. Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina dönemine girildiğini vurgulayarak, Türkiye’nin son 50-60 yılının en soğuk kışını yaşamasının beklendiğini ifade etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 25 Kasım itibarıyla batıdan doğuya doğru tüm Türkiye'de hava sıcaklıklarının 10-15 derece düşeceğini ve Karadeniz Bölgesi'nde bu düşüşün yer yer, 18 dereceye kadar ulaşacağını açıkladı.

Prof. Dr. Yaşar, soğuk hava dalgasının etkisinin hafta boyunca süreceğini belirterek, “Türkiye’nin dört bir yanında kar yağışı erken başladı. İzmir gibi güney illerinde bile sıcaklıklar 7-8 dereceye kadar düştü. Bu, yılın sert geçeceği konusunda ciddi bir işaret.” dedi.

DOĞA KENDİNİ DENGELİYOR

Prof. Dr. Yaşar, doğanın dengesinin bir şekilde sağlandığını ifade ederek, “Doğa mutlaka kendini dengeliyor. Eğer sıcak bir dönem yaşadıysak, ardından soğuk bir dönem gelir. Ya da tam tersi. 2020-2022 yılları arasında Türkiye ciddi bir kuraklık dönemi yaşadı. Bu yıllarda barajlarımız büyük oranda boşaldı. Ancak doğa, bu eksikliği Süper El Nino fenomeni ile dengelemeye çalıştı.” dedi. Yaşanan bu kuraklık yıllarının ardından, dünya genelinde sellerin yaşandığına dikkat çeken Yaşar, 2024 yılında doğanın bu açığı yağışlarla kapatacağına inanıyor.

YAĞIŞLAR ŞUBAT AYINDAN SONRA GELECEK

Prof. Dr. Yaşar, La Nina etkisiyle bu yılın daha soğuk geçmesinin beklendiğini ve Türkiye’nin su kaynakları açısından zor bir döneme gireceğini belirtti. “Yağışların beklenen düzeyde olmayacağı bir dönemden geçiyoruz. Barajlardaki su seviyeleri oldukça düşük. Örneğin, Tahtalı Barajı şu anda yüzde 11,74 seviyesine düşmüş durumda.” dedi. Ancak, Yaşar, Şubat ayı itibarıyla yağışların normal seviyelere ulaşacağını ve bu sayede su kaynaklarının toparlanmaya başlayacağını düşündüğünü belirtti. “Yılın ikinci yarısında ise yoğun yağışlarla birlikte su seviyelerinin yükseleceğine inanıyorum” dedi.

Yağışların sadece su ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, yeraltı sularını ve toprağı besleyeceğine de dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, karın bu dönemde önemli bir rol oynadığını ve özellikle çöl tozlarıyla birlikte düşen karın, su kaynaklarına fayda sağlayacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.