Türkiye’de bu bölümleri okuyan öğrenciler para kazanamıyor?

Türkiye’de bu bölümleri okuyan öğrenciler para kazanamıyor?

TÜİK lisans mezunu öğrencilerin istihdam istatistiklerini açıkladı. Verilere göre üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Felsefe ve Arkeoloji bölümlerinden mezun olan öğrenciler iş hayatında düşük ücretlere talim etmek zorunda kalıyor.

TÜİK lisans mezunu öğrencilerin istihdam istatistiklerini açıklandı. Verilere göre üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Felsefe ve Arkeoloji bölümlerinden mezun olan öğrenciler iş hayatında düşük ücretlere talim etmek zorunda kalıyor. Bu bölümler TÜİK’in lisans mezunlarının aylık ortalama kazançları istatistiğinde, çok düşük ücret alanlar kısmında başı çekiyor. Tercih döneminin yaklaştığı bu günlerde Türkiye’nin düşük kazanç garantili bölümlerini inceledik. İşte iş hayatında iyi bir gelir elde etmenin zor olduğu bölümler:

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Türk dilini ve Türk edebiyatını geçmiş dönemlerden günümüze kadar olan süreçte ele alır ve tanıtır. Bölüm Türk dilinin yapısını, gelişimini ve diğer dillerle olan bağlantısını inceleyerek öğrencilere derin bir dil bilgisi ve dil tarihi bilgisi kazandırmayı hedefler.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün birinci amacı öğrenciler için temel eğitim kalitesini sağlayarak Türk dili ve edebiyatı alanında uzmanlaşmış profesyoneller yetiştirmektir. Lisans eğitimi boyunca öğrenciler Türk dilinin gramer yapısı, sözcük dağarcığı, dilbilgisel özellikleri gibi konuları öğrenirken aynı zamanda Türk edebiyatının farklı dönemlerini, yazarlarını ve eserlerini de detaylı bir şekilde incelerler. Bölümdeki eğitim halk edebiyatı, eski Türk edebiyatı ve yeni Türk edebiyatı olmak üzere üçe ayrılır. Mezun olan öğrenciler Türkolog unvanı alır.

  • Kayıtlı İstihdam Oranı: Yüzde 55,5
  • Ortalama İş Bulma Süresi: 18 ay
  • Aylık Ortalama Kazanç Kategorisi: Çok düşük

FELSEFE

Türk üniversitelerinin felsefe bölümlerinde tarihin farklı geleneklerini ve dönemlerini hem zamansal hem de tematik anlamda ele alan dersler bulunmaktadır. Felsefe tarihi dersleri M.Ö. 700’lerden başlayarak 21. yüzyıla kadar uzanan süreçteki farklı dönemleri ve akımları kapsar.
İlkçağ Felsefesi dersi antik Yunan döneminden başlayarak Sokrates, Platon, Aristoteles gibi önemli filozofların düşüncelerini incelerken, Ortaçağ Felsefesi dersi Hıristiyanlık etkisi altında şekillenen bir dönemi ve düşünürleri ele alır. Yeniçağ Felsefesi dersinde ise Rönesans'ın etkisiyle ortaya çıkan düşünceler ve filozoflar Descartes, Spinoza, Leibniz gibi isimler üzerinden incelenir.

Felsefe bölümü tematik alanlarda çeşitli dersler sunmaktadır. Bu dersler felsefeye giriş, eleştirel düşünce, mantık, bilgi felsefesi, bilim felsefesi, din felsefesi, varlık felsefesi, ahlak felsefesi, siyaset felsefesi ve sanat felsefesi gibi konuları kapsar.

  • Kayıtlı İstihdam Oranı: Yüzde 56,8
  • Ortalama İş Bulma Süresi: 15,1 ay
  • Aylık Ortalama Kazanç Kategorisi: Çok düşük

TARİH

Tarih kaynaklarda aktarılan bilgilerin incelenmesi yoluyla geçmişin araştırılması ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılmasını hedefleyen bir bilim dalıdır. Tarih siyasi, sosyal, ekonomik, bilimsel, teknolojik, tıbbi, kültürel, entelektüel, dini ve askeri alanlardaki olayları ve süreçleri içerir. Üniversitede tarih eğitimi alan bir öğrenci tarihsel yöntem ve kuram, modern dünyanın oluşumu, İslam devletleri ve medeniyet tarihi, Osmanlı Türkçesi, Osmanlı tarihi, tarih yazıcılığı, bilimsel araştırma teknikleri gibi dersler alır.

  • Kayıtlı İstihdam Oranı: Yüzde 58,3
  • Ortalama İş Bulma Süresi 17,1 ay
  • Aylık Ortalama Kazanç Kategorisi: Çok düşük

ARKEOLOJİ

Arkeoloji çeşitli bilim dallarının katkısıyla yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılan kültürleri, insanlığın geçmişine ve kültürlerin evrimine dair değişimleri, sosyal ilişkileri ve coğrafi etkileşimleri inceleyen bir bilim dalıdır. Arkeologlar tarih, sosyoloji, coğrafya, etnoloji gibi alanlardan elde ettikleri bilgileri arkeolojik yöntemlerle birleştirerek insanların yaşam tarzlarını, geleneklerini, inançlarını ve toplumsal yapılarını anlamaya çalışırlar.

Bu disiplin arkeolojik kazılar, arkeolojik kalıntılar, eski yazılı kaynaklar, antik yapılar ve arkeolojik verilerin analizi gibi yöntemler kullanarak insanlık tarihini aydınlatır. Fakültelerin arkeoloji bölümlerinde insan evrimi ve dünya prehistoryası, sanat ve mimari tarihi, uygarlık tarihi, Türkiye tarihi, Mezopotamya ve Mısır arkeolojisi, klasik arkeoloji gibi dersler bulunur.

  • Kayıtlı İstihdam Oranı: Yüzde 60,1
  • Ortalama İş Bulma Süresi 14,9 ay
  • Aylık Ortalama Kazanç Kategorisi: Çok düşük

PEYZAJ MİMARLIĞI

Peyzaj mimarlığı bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerini içeren bir alandır. Peyzaj mimarları insanların yaşadığı, çalıştığı ve boş zamanlarını geçirdiği alanların planlamasında görev alarak doğal ve yapay çevrenin yönetimini üstlenirler. Bu mesleğin mensupları milyonlarca insanın günlük hayatını etkileyen alanların düzenlenmesiyle ilgilenir ve doğal ögeler ile estetik kaygıları bir araya getirir. Bu bölümün öğrencileri perspektif çizim tekniği, peyzaj konstrüksiyonu, kentsel rekreasyon alan planlama, kırsal rekreasyon alan planlama, arazi kalite dereceleme teknikleri gibi derslerden sorumludur.

  • Kayıtlı İstihdam Oranı: Yüzde 63,8
  • Ortalama İş Bulma Süresi 13,4 ay
  • Aylık Ortalama Kazanç Kategorisi: Çok düşük

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.