Türkiye'de bir ilk: O da Ankara'da yapılacak!
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Ankara'nın Mamak ilçesindeki Bayındır Barajı üzerinde yüzer uygulamalı GES kurulumu için çalışmaların başlatıldığını ve kurumun elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmının bu şekilde sağlanacağını belirtti.
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Ankara'nın Mamak ilçesindeki Bayındır Barajı üzerinde yüzer uygulamalı GES kurulumu için çalışmaların başlatıldığını ve kurumun elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmının bu şekilde sağlanacağını belirtti.
Proje, su tasarrufu sağlayacak ve araziye ihtiyaç duymayan, maliyet giderlerini oldukça düşüren bir sistemdir. Projenin AR-GE Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütüldüğü ve Bayındır Barajı'nın "model uygulama" alanı olarak seçildiği açıklandı.
Yapılan proje ile birlikte ASKİ'nin elektrik ihtiyacının bir kısmı Yüzer GES Sistemi ile karşılanacak. Bayındır Barajı üzerinde 990 kWp fotovoltaik panel kapasitesine sahip on grid yüzer uygulamalı GES kurulumunun Aralık 2023’e yetişmesi planlanıyor. Bu sistem Türkiye için ilk olacak ve Türkiye'deki toplam kurulu gücün verilerine göre oldukça önemli bir adım olacak.
Projeyi anlatan Akçay, şunları kaydetti:
“Verilere göre Temmuz 2023’te Türkiye’deki toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 9,9 kısmı güneş enerji santrallerinden sağlanmıştır. Göller, arıtma tesisleri ve sulama havuzlarında kurulabildiği için araziye ihtiyaç duymayan ve bu sayede maliyet giderlerini oldukça düşüren Yüzer GES Uygulaması ise standart bir güneş projesine göre yılda yüzde 15 elektrik verimini artırıyor. Ayrıca sistem havzada biriktirilen su yüzeyinin güneş ile direkt temasını kestiği için kurulu olduğu alanda buharlaşmayı yüzde 55 azaltarak su tasarrufu da sağlıyor.”
TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
Dünyada Çin, Japonya, ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya, Güney Kore ve Fransa gibi ülkeler Yüzer GES kurulumuna öncelik veriyor. İlk Yüzer GES 2006 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir üzüm bağında kullanıldı. Böylece güneş santrali inşa edilmesi planlanan yerde üzüm ekimi yapılarak yılda 150 bin dolar kazanç elde edildi.
2011’de yaşanan Fukuşima Nükleer Santral kazasından sonra ise Japonya Yüzer GES kurulumu için teşvik verdi. Türkiye’de ise söz konusu sistem denemelerine 2017 yılında başka belediyeler tarafından başlandı ancak santral kar ve rüzgâr yüklerinin ektin şekilde hesaplanamamasından ötürü ne yazık ki kullanılamadı. Bu nedenle ASKİ’nin hayata geçireceği proje, Türkiye için ilk olmuş olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.