Türkiye Sağlık Araştırması tamamlandı: Genç bireylerin sigaraya başlama sebebi değişti
Türkiye Sağlık Araştırması yayımlandı. Kapsamlı çalışmanın içerisinde tütün mamulleri başlığı dikkat çekiyor. Sonuçlara göre Türkiye’de genç bireylerin sigaraya başlama sebebi değişti. Tütün bağımlılarının büyük bölümü sigaraya arkadaş etkisiyle başlıyor.
Türkiye Sağlık Araştırması yayımlandı. Kapsamlı çalışmanın içerisinde tütün mamulleri başlığı dikkat çekiyor. Sonuçlara göre Türkiye’de genç bireylerin sigaraya başlama sebebi değişti. Tütün bağımlılarının büyük bölümü sigaraya arkadaş etkisiyle başlıyor.
DETAYLI VERİLER
Tütün mamullerine başlama nedenleri araştırmalarında 2010 yılında en çok karşılaşılan cevap merak iken (yüzde 34), 2022 senesine gelindiğinde “arkadaş etkisi” zirveye yerleşti. Detaylı veriler şöyle:
Merak: Yüzde 23,8
Özenti: Yüzde 23,2
Aile sorunları: Yüzde 4,9
Kişisel sorunlar: Yüzde 6,2
Arkadaş etkisi: Yüzde 31,3
Eğlence amaçlı: Yüzde 4,4
Hiçbir özel neden yok: Yüzde 6,3
SİGARADAN KAYNAKLI ÖLÜMLER
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tütün kullanımı dünya genelinde büyük bir sağlık sorunu oluşturmaya devam ediyor. Tütün kullanımına bağlı olarak her altı saniyede bir kişi yaşamını yitiriyor. Yapılan araştırmalara göre tütün sebebiyle gerçekleşen ölümler koronavirüs (peak döneminde) sonucunda gerçekleşen ölümlere göre 4 kat daha fazla.
TÜRKİYE İYİ BİR TABLO ÇİZMİYOR
Ülkemizde durum pek iç açıcı değil. Sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden her yıl yaklaşık 80 bin kişi yaşamını yitiriyor. Sigara tütün kullanımının en yaygın şekli olsa da diğer tütün ürünleri de ölümcül sonuçlara yol açmaya devam ediyor.
Araştırma sonuçlarındaki dikkat çekici noktalardan birisi tütün kullanımının gelişmiş ülkelerde azalırken, geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerde artma eğilimi gösteriyor olması. 2030 yılına gelindiğinde tütüne bağlı ölümlerin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmesi bekleniyor.
TÜTÜN KULLANIMI YÜKSEK
Küresel Yetişkin Tütün Araştırması'na (KYTA) göre Türkiye, sigara içme oranlarının yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 30’undan fazlası sigara içiyor. Mevcut veriler Türkiye'nin tütün mamulleri tüketimi konusundaki ciddi sorunları olduğunu gösteriyor.
ERKEKLER AÇIK ARA ÖNDE
KYTA verilerine göre sigara içme sıklığı cinsiyetler arasında farklılık gösteriyor. Erkeklerde sigara içme oranı yüzde 47.9 iken, kadınlarda bu oran yüzde 15.2 olarak belirlendi. Her gün sigara içenlerin oranı da dikkat çekici şekilde yüksek. Erkeklerin yüzde 43.8'i her gün sigara içerken, kadınların yüzde 11.6'sı bu alışkanlığı günlük olarak sürdürüyor.
BAŞLAMA YAŞI DÜŞTÜ
Türk erkekleri Avrupa bölgesindeki diğer erkekler arasında en yüksek sigara içme sıklığına sahip ortalamalardan birine sahip.
Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlayan sigara kullanımı ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir probleme dönüşüyor. Günümüzde sigara kullanmaya başlama yaşının 7 ila 12 aralığına kadar düştüğü gözlemleniyor.
AİLE FAKTÖRÜ
Genç bireylerin sigara kullanımına yönelmemesi için anne ve babalara büyük sorumluluk düşüyor. Aileler çocuklarını sigara içme alışkanlığından uzak tutma konusunda kilit bir rol oynuyor. Uzmanlara göre ebeveynler çocuklarına sadece öğüt vermekle kalmamalı, aynı zamanda kendi deneyimlerinden de yararlanarak sigara alışkanlığının önüne geçmeye çalışmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.