Toruk 101'e Atilla görevi
Gazetemize konuşan İdem Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Ünal, Romanya’dan gelen resmi talep üzerine yerli ve milli yer altı gözlem cihazı “Toruk 101” ile Hun İmparatoru Atilla’nın mezarını arayacaklarını açıkladı.
Gazetemize konuşan İdem Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Ünal, Romanya’dan gelen resmi talep üzerine yerli ve milli yer altı gözlem cihazı “Toruk 101” ile Hun İmparatoru Atilla’nın mezarını arayacaklarını açıkladı.
İdem Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Ünal, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen TORUK 101 hakkında açıklamalarda bulundu. Tamamen yerli ve milli üretim olan ‘Toruk 101’i geliştirerek dünya pazarına açılmayı hedeflediklerini belirten Ünal, Romanya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendilerinden Hun İmparatoru Atilla’nın mezarının bulunması ile ilgili bir istekleri olduğunu söyledi. Toruk 101’in yerin 30 metre altını görüntüleyebildiğini ve devlet tarafından desteklendiğini hatırlatan Ünal, “Hedefimiz ülke ekonomisine katkı sağlamak. Milli çıkarlarımızı ön planda tutuyoruz. Şu an 4 ülkeye ihraç ediyoruz. Avrupa’ya da açılacağız. Toruk 101’in 102,103 ve 104’ü de gelecek. Bunlar da tamamen savunma sanayimize yönelik çalışmalar olacak. Hun imparatoru Atilla’nın mezarını da inşallah biz bulacağız” dedi.
4 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
İdem Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Ünal, kendi mühendislerinin geliştirdiği tamamen yerli ve milli olan; yerin 30 metre kadar altından görüntü sağlayabilen TORUK 101 hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ünal, Toruk’un hem savunma sanayi hem de teknoloji alanına katkı sağladığını vurgulayarak, Toruk’un 4 ülkeye ihraç edildiğini belirtti. Hedeflerinin ise Türkiye ekonomisine katkı sağlamak olduğunu dile getiren Ünal, Toruk’un arkeolojik çalışmalarda da kullanıldığını, Büyük Hun İmparatoru Atilla’nın mezarının Toruk ile aranacağını gazetemize açıkladı.
SAVUNMA SANAYİ, MADEN, ARKEOLOJİ ALANINDA KULLANILIYOR
Ünal 2008 yılında bu sürece başladıklarını, elektronik ve elektrik üzerine çalışan bir grup arkadaşı ile birlikte 2015’in başında ise Savunma Sanayi’ne yönelik bir çalışma ile başlattıklarını belirterek, “2008 yılından günümüze uzanan bir süreç var. Savunma sanayiye yönelik çalışmalarımız var. Ancak bu Savunma Sanayinin bir parçası olan Toruk 101’in devamı TORUK 102, 103, 104 ile gelişecek ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ve Milli Savunma ya yönelik bir çalışmaydı. Toruk 101’in test çalışmaları arasında bu cihazın arkeolojik çalışmalarda yolun altındaki asfalt altındaki su boruları ve doğalgaz hatları tespitinde bunu takiben madencilik sektöründe su aranması noktasında birçok alanda işe yaradığını gördük” dedi.
“YERİN 30 METRE ALTINI GÖRÜNTÜLEYEBİLİYOR”
Ürünün yerin 30 metre altını görüntüleyebilen yerli ve milli bir ürün olduğunu belirten Ünal şu ifadeleri kullandı, “Tamamen Türk yapımıdır. Hacettepe Üniversitesi Teknokenti’nde Ar-Ge çalışması başlatılmış üretimi devam etmektedir. Burada vurgulamak istediğimiz meselelerden bir tanesi Türk mühendislerin neler yapabileceğini ispatlamaktı. Milli bir ürün olarak ta ülkemize ve vatanımıza faydalı olmasını sağlamaktı. Bu konuda da baya mesafe aldık. Şuanda belediyelere satışlarımız başladı. Belediyelere yol altındaki boru hatlarının tespitinde ön ayak oluyor. Bunun devamında arkeolojik çalışmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arkeolojik çalışmalarında yer alıyor. Su aranmasında Devlet Su İşleri ile bağlantılı devam ediyor. Şuanda hazırlıkları tamamlandı Devlet Malzeme Ofisi’nin kataloğuna girerek devletimizin de sattığı bir ürün olarak yolumuza devam edeceğiz.”
HUN İMPARATORU ATİLLA’NIN MEZARI ARANACAK
Romanya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Hun İmparatoru Atilla’nın mezarının bulunması ile ilgili kendilerinden bir isteği olduğunu söyleyen Ünal, “Romanya’da da ilginç bir durum söz konusu. Hun İmparatoru Atilla’nın mezarı aranıyor ve henüz bulunamadı. Romanya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Hun İmparatoru Atilla’nın mezarının bulunması ile ilgili bizden bir isteği oldu. Bükreş’te belirlenen bir alan var Tuna nehri üzerinde burada o mezarın bulunması konusunda Toruk 101 ile ilgili bir çalışma yapacağız. Romanya’ya da distribütörlüğümüzü imzalayacağız. Hun İmparatoru Atilla’nın Mezarı aranacak. İnşallah bunu da biz bulacağız. Türkiye’nin adı ön plana çıkacak. Yakında Romanya’ya gideceğiz” dedi.
TORUK 104 ASKERİ ALANA HİTAP EDECEK
2019 yılında üretecekleri Toruk 104’ün ise askeri alana hitap edeceğini belirten Ünal, “Devam eden projelerimizde Ar-Ge firması olmamız nedeniyle belli süreçlerde bunun yol alması gerekiyor. 2019 yılı sonunda 102 ve 103’ü programlamayı düşünüyoruz. Şuanda test çalışmaları devam ediyor. 104’ü de Dronelu modelimizle savunma sanayine ve milli askeri alanımıza hitap etmesini düşünüyoruz.”
“AVRUPA’YA AÇILACAĞIZ”
“Kurulduğumuzda mühendis sayımız 1’di, şuanda mühendis sayımızı 6’ya çıkardık. İstihdama katkı sağladık. Yurt dışına ihracat noktasında 4 ülkeye distribütörlük verdik, bunların başında Güney Kore, Moğolistan, Afganistan ve Irak. Yakın bir sürede İran, Gürcistan, Afrika ülkeleri ve Orta Doğu’ya inmeyi planlıyoruz. Avrupa’ya açılacağız, Romanya’ya çalışmamız var.”
“MİLLİ ÇIKARLARIMIZ ÖN PLANDA”
“Bunun devamında yine bizim Moğolistan’da ciddi işbirliğimiz var. Ciddi şekilde yurt dışına açılarak ülkeye döviz girdisi noktasında ve Türk malının tanıtımı noktasında ciddi yollar aldık. Hedefimiz Mart ayına kadar ihracatımızı 12 ülkeye çıkartmak. Hedefimiz şu, Türk ürününün dünya pazarındaki ve Avrupa pazarındaki artık yerinin olduğu ve mühendislerimizin neler yaptığını ispatlayabilmek. Bu bizim milli gururumuz. Biz burada ekonomiksel değil daha çok milli çıkarlarımızı ön plana çıkartmak istiyoruz.”
“DEDEKTÖRLE HİÇ BİR BENZERLİĞİ YOK”
İnsanların ürünü dedektöre benzettiklerini fakat ürünün dedektörle hiç bir ilgisinin olmadığını söyleyen Ünal, “Ürünümüz dedektör değildir. Dedektör olarak dünyada 187 marka var. Dedektör, sadece sinyali alan bir cihaz. Bizim ürünümüz ise sinyali gönderdiği zaman yer altının haritasını çıkartabilen biz cihaz. Dedektör denilen cihazla bizim hiçbir bağımız yok. Ürün olarak şuanda rakibimiz yok” diyerek sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.