Tokat yaprağının özelliği nedir?

Tokat yaprağının özelliği nedir?

Tokat yaprağının özelliği nedir? Tokat yaprağı fiyatı ne kadar; Tokat yaprağının kilosu ne kadar? Gazetemize konuşan Tokatlı yaprak satıcısı Mustafa Elmacıer, tüm bu soruları sizler için cevapladı.

Tokat yaprağının özelliği nedir? Tokat yaprağı fiyatı...

Erbaalı yaprak satıcısı Mustafa Elmacıer, Tokat yaprağının en önemli özelliğinin,  tüysüz ve ince yapısı sayesinde çabuk pişmesi olduğunu söyledi.

Sarma yaprağı denilince akla ilk gelen illerin başında Tokat geliyor.

Özellikle Erbaa ilçesinde üretilen yaprağın lezzeti diğer yöredekilerden farklı oluyor.

Tokat yaprağının kilosu ne kadar?

Tokat yaprağını Tokat’ta gazetemize anlatan ve yetiştiricisi olan Mustafa Elmacıer, “ Bu yaprağın en önemli özelliği ekşi ve mayhoş olması aynı zamanda ince olmasıdır” dedi.

Yaprağın fiyatı 10 liradan alıcı buluyor.  Elmacıer, özellikle hafta sonları Altındağ’dan Tokat gezisine gelenlerin yaprağa yoğun ilgi gösterdiklerini belirtti. 

dsc_0480-002.jpg

1 kilo Tokat yaprağından kaç adet yaprak çıkar?

Erbaa yaprağının özelliklerini anlatan Elmacıer, “ İmalattan halka satışını sunuyoruz. Yapraklarımız kendi yöremize aittir. Yaprağımız naziktir ince damarladır. Ve en önemlisi de ekşi ve mayhoş olur. Çabuk pişmesinin sebebi de budur. Bu gördüğünüz kutular tamamen yöremizden toplanan bağ yapraklarından hanımlarım elleriyle tek tek doldurulmuştur. İnce olması sayı olarak da onu artırır. Örnek veriyorum İzmir yaprağının kilosunda 100 adet varsa Tokat yaprağında 150 tane olur” bilgisini verdi.  

Yaprağın ömrü nasıl uzatılır?

Genellikle salamura sattıklarını belirten Elmacıer salamura kurumu hakkında da şu bilgileri verdi:

“Salamuranın içinde yalnızca kalın tuz ve su bulunur. Genellikle yaprak bu şekilde satılır. Kuru şeklinde de satılır ancak onu aynı gün tüketmeniz gerekir. Açtıktan sonra tamamını kullanmanız gerekmez. Açtınız bir kısmını kullandınız geri kalanının üzerine yine tuzlu su ilave ederek ömrünü uzatabilirsiniz. Küçük boy yaprakları el dolmada orta boyları ise zeytinyağlı ve baklalı olanda tavsiye ederiz.”

ALTINDAĞLILARIN İLGİSİNDEN MEMNUNUZ

Hafta sonu Altındağlıların bölgeye geldiğini belirten Elmacıer, “Türkiye’nin pek çok yerinden olduğu gibi Altındağ’dan da gruplar geliyor. Sağ olsunlar ilgilerinden çok memnunuz. Eskiden satışlarımız bu kadar iyi değildi. Ancak turizm arttıkça, tanındıkça satışlarımız da artıyor. Hatta artık Ankara’da dâhil olmak üzere pek çok yere müşterilerimize gönderiyoruz ya da onlar gelmeden arayıp ürünlerini ayırtıyorlar” ifadelerine yer verdi. 

Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.