Tokat lezzeti: Bezde sucuk

Tokat lezzeti: Bezde sucuk

Tokat’a özgü, bezde sucuk nasıl yapılır? Sizler için ustasından öğrendik. Tokat Tarihi Taşhan’da kasaplık yapan Metin Telek, bezde sucuk yapımını gazetemize anlattı.

Tokat’a özgü, bezde sucuk nasıl yapılır? Sizler için ustasından öğrendik.

Bezde sucuk malzemeleri... Sucuk kaç günde kurutulur?

Tokat Tarihi Taşhan’da kasaplık yapan Metin Telek, bez sucuk için dana ve koyun etinin karıştırıldığını söyledi.

‘‘Bu sucuğun içerisinde yalnızca karabiber, kimyon ve kırmızı biber vardır’’ diyen Telek, sucuğun 1 hafta kurumaya bırakılması gerektiğini, ardından afiyetle yenilebileceğini ifade etti.

dsc_0431.jpgBezde sucuk tarifi...

Sucuğun hazırlandıktan sonra bezin içerisine dolduğu bilgisine veren Telek, “Yapılığı andan itibaren beze yerleştirildikten sonra 1 hafta boyunca bekleme süresi vardır. Biz bildiğimiz doğal pamuktan elden edilen bezlerdendir.  Bu bekleme süresi tamamen doğal bir süreçtir ve kuruması sağlanır. Bölgede alışagelmiş sucukların aksine bu ürün kullanılır. Bölge halkının damak tadı buna daha uygundur. Dedemizden babamızdan bize aktarıldı bu meslek. Yalnızca bu tokat sucuğu için gelenler var” diye konuştu.   

“DANA VE KUZU ETİNDEN YAPILIR, ÇİĞ OLARAK DA TÜKETİLİR”

Bez sucuğun iki etin karışımından yapıldığını Telek, şu bilgileri verdi:

“Dana eti kuzu etinin karışımından yapılır. Açıkçası lezzetini katan da odur. İçerisinde kullanılan baharatlara gelince herkesin kendine ait baharatı vardır onu tercih eder veya hazır olarak bu baharatları bulabilirsiniz. Bizim baharatımızda kimyon karabiber ve kırmızıbiber vardır. Onun dışında herhangi bir şey katmayız.”

dsc_0425.jpgBEĞENMEYEN GÖRMEDİM

Tepkilerin başta şaşırma sonra da beğenme olduğunu söyleyen Telek, “İlk defa görenler başlarda şaşıyor bezde olmasına. Sonra tadına bakınca hemen satın almak istiyorlar. Bugüne dek pek beğenmeyen görmedim. Hatta hususi olarak bu sucuğu yemek için Tokat’a gelen insanlar tanıyorum. Fakat Türkiye’nin birçok yerinde bizim markamız olmasa da başka üreticilerin yine aynı sucuktan temin ettiklerini biliyorum. Bu Türkiye’de pek bilinmeyen çok farklı bir ürün” dedi. 

Tokat’ta üretimi yapılan bez sucuklar yalnızca bölge ve Türkiye pazarına değil aynı zamanda Katar’a da ihraç ediliyor.

Üretiminde halen geleneksel yöntemler kullanılan bez sucuğu ilk ihracatına bu yılın ortalarında başlamıştı.

Yapılan çalışmalarla sucuğun başka dünya ülkelerine de ihraç edilmesi planlanıyor. 

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.