TMO’DAN ÇİFTÇİYE UYARI: Tarla faresi nüfusu arttı

TMO’DAN ÇİFTÇİYE UYARI: Tarla faresi nüfusu arttı

Toprak Mahsulleri Ofisi son 53 yılın en sıcak aralık ayı yaşanması nedeniyle tarla faresi popülasyonunda yaşanan artışa karşı çiftçileri uyardı. TMO kışlık buğday, arpa ekili arazilerde tarla faresine karşı önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Toprak Mahsulleri Ofisi Aralık 2023 Fenolojik Değerlendirme Raporu’nda tarla faresi tehdidine dikkat çekti. Raporda, Türkiye geneli Aralık ayında yağışları normalinin altında fakat geçen yıl Aralık ayı yağışlarının üzerinde gerçekleştiği ve 2023 yılı Aralık ayı, son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kayıtlara geçtiği kaydedilerek, sıcaklıkların uzun süredir ortalama üzeri olması gibi genel iklimsel koşulların tarla faresi popülasyonunda ciddi artışa neden olduğu aktarıldı.

ara2.jpg

TARLA FARELERİ DOYMUYOR

TMO’nun Aralık 2023 Fenolojik Değerlendirme Raporu’nda, “Türkiye geneli Aralık ayı yağışları normalinin altında, geçen yıl Aralık ayı yağışlarının üzerinde gerçekleşti. 1991-2020 normalleri Aralık ayı ortalama sıcaklığı 4.8 derece olup 2023 yılı Aralık ayı sıcaklığı ise 8.3 derece ile normallerinin 3.5 derece üzerinde gerçekleşti. 2023 yılı Aralık ayı, son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kayıtlara geçti” ifadelerine yer verilerek tarla farelerinin verdiği zarar şu şekilde anlatıldı: “Tarla fareleri kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yapmaktadır. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam etmektedirler.”

citci.jpg

ÜRÜNÜN TAMAMINI YOK EDEBİLİR

Rapora göre, sıcaklıkların uzun yıllardır ortalamanın üzerinde olması nedeniyle tarla faresi nüfusunda ciddi artış yaşandığı belirtilerek, “Tarla fareleri ülke genelinde tarımsal üretimde verim ve kaliteyi önemli ölçüde tehdit eden bir zararlı olup zarar dereceleri popülâsyon yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100’e kadar ulaşabilmektedir. Bu itibarla üreticilerimiz popülasyonun yüksek görüldüğü alanlarda zaman geçirmeden çevreye ve diğer canlıları dikkate alarak mücadeleye başlamalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Aksi takdirde tarlalarda telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşılabilecektir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.