Tiryakiyseniz KOAH riski altında olabilirsiniz
Türkiye genelinde sigara içme oranlarına bağlı olarak aşırı artış gösteren KOAH hastalığı toplum sağlımızı tehdit ediyor.
Uzun süredir öksürük, balgam ve nefes darlığı probleminiz varsa, merdiven çıkarken veya hızlı yürürken soluk alıp vermede güçlük yaşıyorsanız ve sigara içiyorsanız Koah hastası olabilirsiniz. Türkiye genelinde 15 Kasım Dünya Koah Gününe özel farkındalık kazandırma çalışmaları yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün katılımıyla kurulmuş olan “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu” tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü “Dünya Koah Günü” olarak faaliyetler düzenlenmektedir.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TUSAD) Koah Çalışma Grubu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Can Öztürk gazetemize konuştu.
SİGARA İÇENLER TEHDİT ALTINDA
Koah hastalığının özellikle sigara içen kişilerde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, “Akciğerlerde ortaya çıkan, kronik gidişli uzun süreli devam eden, yaşam boyu bir kişinin sıkıntı çekmesine neden olan, nefes darlığına yol açan bir hastalıktır. Koah esas olarak akciğerlerde hava yollarının hastalığıdır. Bronşlar dediğimiz hava yollarının hastalığıdır ve bu hava yollarında daralma olur bu daralmaya bağlı olarak da solunum yetersizliği ortaya çıkar.” dedi.
TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLDÜRÜYOR
Koah’nın ölümcül bir hastalık olduğuna vurgu yapan Öztürk, “İnsanların yaşam kalitesini olumsuz etkilerken, hastalığın ilerlemesiyle beraberken de hastaların ölümüne kadar giden bir süreç yaşamalarına neden oluyor. Bu hastalığın önemli taraflarından birisi de ilerleyici olmasıdır. İlerleyici olma özelliğine yönelik tedavi imkânları var, hastalığın ilerlemesi önlenebilmekte en azından yavaşlatılabilmektedir.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE 3 MİLYON KOAH HASTASI VAR
Koah’nın tam tedavisinin olmadığını ancak hastalığın kontrol altına alınabildiğini ifade eden Öztürk, “Koah da kronik olan diyabet, hipertansiyon, parkinson gibi hastalıklarda olduğu gibi tam tedavi mümkün değildir. Tamamen tedavisi diye bir şey söz konusu değildir. Türkiye’deki Koah hastalığı dünya oranlarının daha üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz, çünkü sigara içme oranlarına bakıldığında ülkemizde dünya rakamlarının oldukça üzerinde. Hesaplamalarımıza göre Türkiye’de 3 Milyon Koah hastası olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde kaydetti.
HER 10 KOAH’LIDAN SADECE 1’İ TEDAVİ ALTINDA
Ciddi problemlerden bir değerinin ise Koah hastası olan bireylerin hastalığının farkında olmaması olduğuna vurgu yapan Öztürk, “Özellikle sigara içen hastalar bazı şikâyetleri olduğunda bunu göz ardı ederek doktora gitmeme eğilimi gösteriyorlar. Çünkü doktor ile karşı karşıya geldiğinde söylenecek olan şey sigarayı hemen bırakması gerektiği olacaktır. Bügün, 10 Koah’lı hastadan sadece 1’i tedavi ve takip altında. Geri kalan 9’u ne yazık ki ya tanısı bilmiyor ya da şikâyetlerini önemsemiyor.” diye konuştu.
Son olarak, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nde (TUSAD) Koah Çalışma Grubu bünyesinde farkındalık çalışmaları yaptıklarını söyleyen Öztürk, “Hem halkımıza hem de meslektaşımız olan göğüs hastalıkları uzmanlarına yönelik seminer ve kurslar düzenliyoruz. Halka yönelik çalışmalarımızı; internet sitelerimiz, sosyal medya adreslerimiz üzerinden yürütüyoruz. Çalışmalarımız farkındalık kazandırmaya yönelik, Dünya Koah Günü münasebetiyle dernek üyesi olan arkadaşlarımız ülkemizin çeşitli yerlerinde faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Yerel ve ulusal basında da zaman zaman gündeme geliyoruz.” dedi.
Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.