Tekstilde sanayi 4.0 tehlikesi!
Öz-İplik İş Genel Başkanı Murat İnanç, Sanayi 4.0 yatırımları ile işsizliğin artacağını öne sürerek, “Sanayi 4.0 yatırımları başladı. Bu, daha az işçi demek. Büyük markalar yakın zamanda, üretimi kendi ülkelerine taşımaya başlayacaklar.
Hak-İş’e bağlı Öz-İplik İş Genel Başkanı Murat İnanç, ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldiği programda tekstil ve hazır giyim sektörüyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
SORUNLAR HALA VARLIĞINI KORUYOR
Tekstil ve hazır giyim sektöründe yaşanan sorunlara değinen İnanç, “Sektörümüzde kayıtdışılık söz konusu, Suriyeli işçilerin kayıtdışı çalıştırılması söz konusu. Suriyeli işçileri kayıtdışı ve 500-600 TL’ye çalıştırmak Türkiye’ye, Türk insanına yakışmıyor. O insanların bu durumunu kullanan insanlara da bu yakışmıyor. Türkiye’de Suriyelilerin çok kötü şartlarda çalıştırıldığına dair Avrupa medyası ve sendikaları ülkemizi sürekli eleştiriyor” dedi. “Çalışma hayatının sorunlarını gündeme getirdiğimizde bazen ülke gündeminin içerisinde kaybolup gidiyor” diyen İnanç, sektördeki kıdem tazminatı ve taşeron sorunun varlığını koruduğunu dile getirdi.
BİRAN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI
Genel Başkan İnanç, tekstil sektörünün katma değeri yüksek bir sektör olduğunun altını çizerek, “Yerli bir sektörden bahsediyoruz. Kalifiye eleman aramaksızın niteliksiz işgücünü barındıran, kadın işgücünü barından bir sektörden bahsediyoruz. İşsizliği sünger gibi emen bir sektörden bahsediyoruz. Ne zaman ‘işsizlik verileri düşüyor’ açıklamalarını yapıyorsak, perde arkasında yer alan bir sektörden bahsediyoruz. Dolayısıyla ülkeyi yönetenler tarafından sektörle ilgili yeni önlemler alınmaz ise, daha çok işsizlikle mücadele edilmesi söz konusu olacak. Sektörün bir şekilde devleti yönetenler tarafından desteklenmesi ve hor görülmemesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
ÇOĞU ASGARİ ÜCRETLİ SÖMÜRÜLÜYOR
Türkiye’de 13 milyon sigortalı çalışanın neredeyse yarısının asgari ücretle çalıştığını açıklayan İnanç, asgari ücrete çalışan pek çok insanın asgari ücret altında çalıştırıldığını iddia ederek, “Ülkemizin bazı bölgelerinde çalışan insanlar asgari ücretin de altında maaş alıyor. Bu durum şu şekilde gerçekleşiyor; Bazı işverenler, işçiye asgari geçim indirimini vermiyor. Ya da işverenler işçilerin maaşlarını yatırdıkları hesaba bağlı olarak bir ek kart çıkarıyor, maaşı prosedüre uygun bir şekilde işçinin hesabına yatırıp, ek karttan bir kısmını kendisi çekiyor. Çalışan insanlar asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Bu işyerlerini isimleri de bizde mevcut. Biz işçi arkadaşlarla konuşup şikayet edin dediğimizde korkuyorlar. BİMER’e yazdıklarında sahte isim kullanıyorlar. O zaman da takibi mümkün olmuyor tabi. Bizim de bu durumu tespit ettiğimiz işyerleri oldu. İlgili yerlere şikayette de bulunduk. Ancak maalesef karşılığını bulamadık” şeklinde konuştu.
SANAYİ 4.0 İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK
Türkiye’de tekstil sektöründe yetişmiş insan gücünün iyi durumda olduğunu ve bunun da her dönem ispat edildiğini belirten İnanç, “Dünyanın güçlü markaları hala Türkiye’de üretim yaptırıyor çünkü işçimiz becerikli. Öte yandan Türk markaları ise yurt dışında üretim yaptırmak gibi bir garabete başladılar. Yetmedi, yurt dışına yatırım da yapıyorlar. Bunun sonu yok.. Birilerinin aklına ‘siz neden düşünüyorsunuz’ diye gelebilir ama işverene ve devleti yönetenlere de soralım: Sanayi 4.0 yatırımları başladı. İki ayrı marka Türkiye tesislerini Sanayi 4.0’a dönüştürdü. Bu, daha az işçi demek. Yakın zamanda, üretimi kendi ülkelerine taşımaya başlayacaklar. O zaman işsizlikle ilgili ne yapılacak?” ifadelerini kullandı.
İHRACATTA İKİNCİYİZ
Tekstil, hazır giyim ve ev tekstilinin ihracatında büyük başarılara imza atıldığını belirten İnanç, “Hazır giyim yılın ilk yarısında ihracatta ikinci sırada yer aldı. Tekstil sektörü tüm ötelemelere rağmen otomotiv sektöründen sonra ikinci sırada yer aldı. ‘Tekstil sektörü bitti’ açıklamalarını, tekstil sektörü tekzip etmiş oldu” dedi. OSMAN AKDOĞAN- S. SELÇUK YILDIRIM / HABERVAKTİM-
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.