Taş sacın özelliği nedir? Taş sac neden yapılır?

Taş sacın özelliği nedir? Taş sac neden yapılır?

Gazetemize konuşan taş sac imalatçısı Mert Salman, bu taşların kum taşından üretildiğini ve anti kanserojen özelliği taşıdığını belirterek, mangal ve ızgaradan da daha lezzetli olduğunu ifade etti.

Kuvars kumtaşından elde edilen ve mangaldan daha sağlıklı olan taş saclar son günlerde giderek popülerliğini artıyor.

Genellikle Karadeniz Bölgesinde imal edilen taş sacların anti kanserojen olduğunu belirten ve taş saclar hakkında gazetemize bilgi veren taş sac imalatçısı Mert Salman, bu taşlarda pişen yiyeceklerin insan sağlığına dost olduğunu söylüyor.

Salman, “Bu taş saclar yapısı gereği 7 dakika içinde pişirme ısısına erişiyor. 40 dakikada soğuyor. 700 dereceye kadar ısıya dayanabiliyor. Mangal ve ızgaradan daha sağlıklı ve anti kanserojen. Hem organik hem doğal lezzet” diyor.

3b7ec2d9-6d31-4b80-a142-091dac1ed63a.jpgMANGALDAN DAHA SAĞLIKLI

Mangala rakip olarak görülen taş saclar son günlerde giderek popülerliğini artırıyor.

Kuvars kumtaşından yapılan taş saclar ızgara ve mangaldan daha sağlıklı olması sebebi ile tercih ediliyor.

Geneli Karadeniz bölgesinde imal edilen taşların imalatçılarından Mert Salman taş saclar hakkında gazetemize bilgi verdi.

Kastamonu’dan Ankara’ya gelerek fuar fuar gezdiklerini ve taş sacın daha sağlıklı olduğunu anlatarak insanlara tanıttıklarını belirten Mert Salman, “Bu taşlar yaklaşık 4 asırdır işleniyor. Ham maddesi Kuvars kumtaşı.  Geneli Karadeniz’den çıkıyor. İlk dönemlerde de taş mangal ve taş tava olarak işlenmiş ve kırsal kesimin insanının vazgeçilmez bir mutfak gereci olmuş” dedi.

492183e9-da61-459c-8491-a8dc969f1dbb.jpg700 DERECEYE KADAR ISIYA DAYANABİLİYOR

Taş sacın sadece kuru pişirimler için kullanıldığına dikkat çeken Salman, “Yapısı gereği 7 dakika içinde pişirme ısısına erişiyor. 40 dakikada soğuyor. 700 dereceye kadar ısıya dayanıklı olmasına rağmen sulu pişirmelere uygun değil. Mermeri örnek verecek olursak mermer suya dayanıklıdır, bu taş değildir. Kullanım alanı çok geniştir. Et, balık, gözleme, bazlama, sucuk, pizza, lahmacun vb. gibi birçok ürün pişirilebiliyor” ifadelerini kullandı.

Taş sacın özelliği nedir?

Sac taşın mangala göre daha sağlıklı olduğunu söyleyen Mert Salman, Taş sacda pişirilen yiyecekler, hiçbir şekilde dumana ve ise maruz kalmıyor. Bir nevi anti kanserojen. Bu yüzden daha sağlıklı ve genelde yurt dışına ihraç ediliyor. Yurt dışında büyük ilgi görüyor. Son dönemlerde ülkemizde de ilgi görmeye başladı. Tamamen el işçiliği olmasına rağmen fiyatlarımızda gayet makul. 100 liradan başlayıp 300 lira arasında değişiyor”  diye konuştu.

Kumtaşı nasıl elde edilir? Kumtaşı nereden çıkarılır?

Taşın Kastamonu Cide’de işlendiğini belirten Salman, taşın Kastamonu-Bartın arasında yer alan Karaman Köyünden çıktığını madenin en yakın köye uzaklığının 40 km olduğunu belirterek, “Madene araç ulaşımı yok. Araç ulaşımı olmadığı için kumtaşı madenden 15 km kadar bir mesafede eşeklerle taşınıyor. Zorlu bir süreçten geçiyor” dedi.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.