Tarımda devir değişti: Türk çiftçisi zirai ilaçlama dronlarını çok sevdi
Türkiye tarımda dron teknolojisinin yaygınlaştığı bir döneme tanıklık ediyor. Ostim Teknik Üniversitesi himayesinde gerçekleştirilen ilaçlama dron projesinde görev yapan Mehmet Caner Tosun, “Devir değişti, zirai dronlar ile birlikte hızlanıyoruz” dedi.
Türkiye tarımda dron teknolojisinin yaygınlaştığı bir döneme tanıklık ediyor. Dronlar yakıt, su, zaman ve işçi maliyetlerinden tasarruf etmeyi amaçlayan Türk çiftçisi için vazgeçilmez bir araç haline geldi.
Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçiler, ekili arazilerini ilaçlamak için geleneksel yöntemlerin yerine dron teknolojisine başvuruyor.
POPÜLARİTESİ ARTTI
2010'lu yılların ikinci yarısından beri tarım sektöründe kullanılan dronların popülaritesi son 1-2 yılda hızla arttı. Zirai dronlar hassas sensörleri ve GPS teknolojisi sayesinde ilacı etkili bir şekilde dağıtarak çiftçinin yüzünü güldürüyor.
Buna ek olarak dronlar sayesinde tarlaların ilaçlanma işlemi geleneksel yöntemlere göre çok daha hızlı bir şekilde yapılıyor.
Ostim Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nde görev yapan Mehmet Caner Tosun zirai ilaçlama dronları ile ilgili gelişmeleri gazetemize anlattı. Üniversiteleri himayesinde benzinli bir dron projesi üzerinde çalıştıklarını aktaran Tosun, “Geliştirdiğimiz dron ile yakıt tüketiminden tasarruf ederken, bir yandan da hızlı sonuçlar alıyoruz” dedi.
DEVİR DEĞİŞTİ
Ostim Teknik Üniversitesi himayesinde hayata geçirilen zirai ilaçlama dronu projesinde öğretim üyeleri ile öğrencilerin ortak çalıştığını söyleyen Tosun, Rektör Prof. Dr. Murat Yülek’in projeyi yakından takip ettiğini aktardı.
Tosun şöyle devam etti: “Biliyorsunuz, çiftçi önce ekimini yapar. Daha sonra vitamin ilaçlaması ve böcek ilaçlaması gibi yöntemlerle ürün hayatta tutulur. İlaçlamalarda uzun yıllar traktörler kullanıldı. Bu araçların yakıt tüketimi fazla. Ayrıca traktörlerle yapılan ilaçlama işlemi uzun zaman alıyor. Devir değişti, zirai dronlar ile birlikte hızlanıyoruz”
PİYASA BÜYÜDÜ
Zirai dron piyasasının son yıllarda hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirten Tosun, “Türkiye’de sadece bu işe odaklanan büyük firmalar var. Temelli’deki organize sanayi bölgelerinde bu iş için kurulmuş fabrikalar var. Üretici diyor ki 100 dönüm arazim için ben bu cihazı kiralayacağım. Firma geliyor, GPS sistemi üzerinden arazi alanını çiziyor. Sonrasında ilaçlamaya başlıyor.
Gördüğünüz cihazın 16 litre ilaç deposu, 3,5 litre de yakıt deposu var. Hava şartlarına göre plan değişikliğine gidebiliyor. Rüzgarlı havalarda alçak uçuş ile ilaçlama yapıyor. Açık havalarda yüksek uçuş ile beraber daha geniş bir alanı ilaçlayabiliyor. Yakıt ya da ilaç bittiği zaman önceden belirlenmiş başlangıç noktasına gidebiliyor. Boşalmış depoya takviye alıp tekrar ilaçlama işlemine dönebiliyor” diyerek cihazın özelliklerinden bahsetti.
PROTOTİP AŞAMASINDA
Cihaz şu anda prototip aşamasında olduğunu ve seri üretime geçebilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Tosun, “Çok maliyetli bir ürün olduğu için kiralanma yöntemi revaçta. Ekim zamanında tek seferlik yapılan bir ilaçlamadan bahsediyoruz. İnsanlar yılda bir kez kullanacakları cihaz için yüksek bedelleri ödemeye yanaşmıyor. Çiftçiye kilometrekare başına ücret teklif ediliyor. Anlaşma sağlanırsa ilaçlama başlıyor” dedi.
BENZİNLİ DRONLAR BÜYÜK AVANTAJ
“Üreteceğimiz ürünün en büyük avantajı benzinli olması” diyen Mehmet Caner Tosun, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Zirai dronlar genellikle bataryalı olur ve araziler çoğu zaman şehir merkezinde olmaz. Dağda, bayırda, kırsal kesimde olur. Bataryaların dolabilmesi için bir istasyon lazım ama kırsalda istasyon yok. Bu üründeki avantaj, boşalan benzin deposunun hızlıca doldurulabilmesi”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.