Suriyeli kadınlar savaş sonrası deneyimlerini resmetti
Türkiye’de yaşayan 12 Suriyeli kadının “Umudun Renkleri” projesi kapsamında, savaş ve sonrası deneyimlerini yansıttıkları eserler Cernmodern’de görücüye çıktı.
Türkiye’de yaşayan 12 Suriyeli kadının “Umudun Renkleri” projesi kapsamında, savaş ve sonrası deneyimlerini yansıttıkları eserler Cernmodern’de görücüye çıktı.
Türkiye’de yaşayan 12 Suriyeli kadın Sosyal Uyum Yardım (SUY) programı çerçevesinde deneyimlerini sanatla ifade ederken savaşın izlerini silmeye çalışıyor.
“Umudun Renkleri” projesi kapsamında 10 hafta boyunca Türk eğitmenlerden sanat teknikleri öğrenen kadınlar, öğrendiklerini kendilerini ifade etme aracı olarak kullanmaya teşvik edildiler.
Birleşmiş Milletler, Dünya Gıda Programı ve Kızılay tarafında yürütülen proje için üretilen eserler Cernmodern’de 3 Aralık Pazartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek.
SAVAŞTAN KAÇIŞ VE GÜVEN ARAYIŞLARINI ESERLERİNE YANSITTILAR
Umudun Renkleri girişiminde, 12 Suriyeli kadın Türk eğitmenlerden linocut, serigrafi ve kırkyama tekniği öğrendi ve sonrasında bu teknikleri, Suriye’deki savaştan kaçışları ve Türkiye’de güven arayışları sırasında deneyimlediklerini yansıtan eserleri oluşturmak için kullandılar.
Umudun Renkleri projesi, sığınmacıların sanatı kullanarak yaşadıkları deneyimlerle başa çıkmalarını ve ruhsal olarak yollarına devam etmelerinde yardımcı olmayı amaçlayan öncü bir proje.
Proje ve sergi aynı zamanda, Türkiye’deki sığınmacı topluluğunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bir araç olarak tasarlanmıştır.
TÜRKİYE’DE BİZE MİSAFİRPERVER DAVRANIYORLAR
Umudun Renkleri projesinde yer alan Salha “Sanat icra etmek geçmişi kabullenmeme ve bu tecrübelerden uzaklaşmama yardımcı oldu.” diyor
Suriye vatandaşlarını kabul ettiği için Türkiye’ye minnettar olduğunu söyleyen Salha, “Türkiye’de bize çok misafirperver davranıyorlar. Türkiye’deki insanlar çok nazik” diyor.
Bu proje kapsamında sanatla meşgul olmak Salha’nın geçmişin izlerinden zihinsel olarak kurtulmasına yardımcı olmuş.
“DOMATES EKTİĞİMİZ BİR BAHÇEMİZ VARDI”
Proje yer alan diğer bir kadın Muna ise “Domates ektiğimiz bir bahçemiz vardı” diyor.
Savaş esnasında bombardıman sonucu evlerinin büyük zarar gördüğünü ve gidecek yerleri kalmadığında 5 çocuğuyla Türkiye’ye geldiklerini söylüyor
Türkiye’de hiçbir gelir kaynağı olmayan Muna ve ailesini ise SUY programı kapsamında aldıkları yardım yeniden hayata döndürüyor.
“Nakit yardımı ilk verildiğinde tavuk, şeker, pirinç, bakliyat ve sebze aldık. Kart hayatta kalmamıza sağladı” diyor Muna.
120 LİRA NAKİT YARDIMI YAPILIYOR
Şu anda, SUY programından faydalanan yaklaşık 1,5 milyon sığınmacı, özel bir banka kartı aracılığıyla her aile bireyi için aylık 120 lira nakit yardımı almakta; aynı zamanda faydalanıcı aileler belli periyotlarda SUY kapsamında yapılan ek ödemeler ile destekleniyor.
KIZILAYKART, diğer banka kartları gibi bankamatikten para çekmek veya marketlerden alışveriş yapmak için de kullanılabiliyor.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.