Sanayici “8. madde” uzasın istiyor
ORSİAD Yönetimi, imalat sanayindeki yatırımlara devlet desteği sağlayan “Geçici 8. Madde”nin yeniden uzatılması talebinde bulundu.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Mehmet Duman, yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki 2012/3305 sayılı kararın geçici 8. Maddesi’nin önemine işaret etti. Mehmet Duman; 2017’de yürürlüğe giren bu kararla birlikte imalat sanayine yönelik yatırımlarda hem yatırımcıdan Kurumlar Vergisi alınmadığını hem de 15 puanlık ek yatırım katkısı sağlandığını anımsattı. Her iki desteğin de sanayicinin elini güçlendirdiğini ve ekonomik kalkınmaya katkı sunduğunu vurgulayan Duman, “Ancak 31 Aralık 2022 yılı itibariyle Geçici 8. Madde’nin yürürlük süresi sona ermiştir” dedi.
“SANAYİCİ YATIRIM HARCAMASI YAPAMADI”
Daha önce bir kez uzatılan Geçici 8. Madde’nin, bu süreçte tekrar uzatılmasının son derece yerinde bir karar olacağına işaret eden ORSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Duman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi kesimine yatırım teşvikleri 4 yıllık verilmekte, yatırımcılar da bu yatırım oranlarına göre planlama yapmaktadır. Ancak son yıllarda kapasite kullanım oranındaki yatay seyir ve finansmana erişimde zorlanıldığı için yatırım harcamaları istenilen ölçüde yerine getirilemedi, sanayici yatırım harcaması yapamadı. Dolayısıyla Geçici 8. Madde’nin uzatılarak, yatırım arzusu içerisinde olan imalat sanayine bu desteğin tekrar verilmesi yerinde olacaktır. Açıkçası sanayicilerin sürenin uzatılacağına dair güçlü bir beklentisi vardı.”
“ANKARA ÖZELİNDE YERİ ÇOK ÖNEMLİ”
ORSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Duman, Geçici 8. Madde’nin süresinin uzatılmasının, Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda, ülke ekonomisine imalat sanayiyle hamle yaptıracağına inandıklarını da söyledi. Duman, “Ankara özelinde de bu destekler iş ve inşaat makineleri, savunma sanayi gibi stratejik ve katma değeri yüksek sektörlere veriliyor” diye konuştu. Yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki 2012/3305 sayılı kararın geçici 8. Maddesi; münhasıran imalat sanayide faaliyet gösteren yatırımcıların, yaptıkları yatırım harcamalarında, yatırım teşvik belgelerinde yer alan yatırıma katkı oranına 15 puan ek katkı imkânı veriyor. Ayrıca bu yatırımcılara, yatırım döneminde, yatırımdan veya diğer faaliyetlerden elde ettikleri kazançlara yüzde 100 indirimli Kurumlar Vergisi hakkı sağlıyor. 2017’den 2020’ye uygulanmak üzere çıkan, daha sonra 2022’ye uzatılan karar, sanayicinin tekrar uzatılacağı yönündeki beklentisine rağmen 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.