Sanat ile zanaat arasındaki temel fark ne?

Sanat ile zanaat arasındaki temel fark ne?

Temel farkları ne? Sanat mı, zanaat mi? Derinlik mi, sathilik mi? Duygu mu, yarar mı? Estetik mi, işlevsellik mi? Sanat ile zanaat arasındaki temel fark ne?

Bu sorunun cevabı kültürlere ve toplumlara göre farklılık arz ediyor. Tabii biz içinde bulunduğumuz topluma göre bu soruya cevap aramak istiyoruz.

Türk toplumunda Hangisi daha önemli?

Sanat mı, zanaat mi? Derinlik mi, sathilik mi? Duygu mu, yarar mı? Estetik mi, işlevsellik mi? Sanat ile zanaat arasındaki temel fark ne?

İşte cevabı:

Öncelikle sanatla zanaatin farkını ortaya koymakta yarar var. İki kavramın içinde de bilgi, beceri, deneyim önem arz eder. Lakin buna bağlı olarak duygunuzu, ruhunuzu işin içine katarsanız o zaman sanat devreye girer.

Bu iç içe iki kavram geçmişte aslında tek kavram gibi kullanılmaktaydı.

Ama günümüz dünyasında makineleşmeyle birlikte iş alanlarının çeşitlenmesi, ihtiyaçların değişmesi ve sanat kavramının da olgunlaşmasıyla kavramlar ayrışmaya başlamıştır. 

sanat-son.jpgSANATTA DUYGU ZANAATTE PARA VAR

Sadece para kazanmak için yapılan işe kısa zanaat diyebiliriz.

Ama bununla birlikte zanaat kavramının içinde ustalık, beceri, çalışma mutlaka vardır.

Yani zanaat basit bir kavram değildir.

Sanatta ise ağır basan duygu ve düşünce ve hislerdir. Sanatta hisler, duygular, düşünceler her daim maddiyatın önüne geçmiştir.

Sanatta derinlik vardır, duygu vardır, düşünce vardır, estetik vardır, özgünlük ve teklik vardır…

Zanaatte ise seri üretim ve aynılık vardır. Sanatta kişi duygu ve becerisini birleştirerek yeni bir eser ortaya koyarken; zanaatte ise keşfedilmişi, üretilmişi seri hale çevirmek vardır. Mesela öğretmenler hazır keşfedilmiş bilgileri kendilerinden çok şey katmadan öğrencilerine sunarlar.

Ama bu işi bu şekliyle zanaate yakın yaparlar. Ama mesleğine duygusunu katan, duygusunu, özverisini devreye sokan bir eğitimciyi böyle değerlendiremeyiz. Onun için sanatla zanaat bir birine akraba olmakla birlikte aralarında önemli ve belirleyici farklar vardır. 

zana-son.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.