Ramazan seferberliği

Ramazan seferberliği

İl Müftülüğü, mukabelelerin yanı sıra belirlenen pek çok camide 60’ı aşkın dini konuda canlı vaaz ve irşat programı düzenliyor. Programlara katılamayanlar için ise ‘Alo 190 Fetva Hattı’ üzerinden merak edilenler cevaplandırılıyor. 

Ankara İl Müftülüğü, Ramazan ayının huşu içerisinde geçirilmesi için Hacı Bayram, Kocatepe, Beştepe Millet, Ahmet Hamdi Akseki ve Melike Hatun Cami başta olmak üzere Başkent genelindeki 3 bini aşkın cami, Kur’an kursları ile mescitlerde çeşitli dini programlar düzenlemeyi sürdürüyor. Vatandaşların Ramazan ayını huşu içerisinde geçirebilmesi için belirlenen camilerde Müftülüğü bağlı vaizlerce vaaz ve irşat programları gerçekleştiriliyor. Ayrıca bu programlara katılma imkânı olmayanlar için Ramazan ayına özel aktif hale getirilen ‘Alo 190 Fetva Hattı’ üzerinden dini sorular sabah 8.00’den gece 23.00’e kadar cevaplandırılıyor. Ankara’da Ramazan boyunca yaklaşık 6 bin 700 din görevlisinin hizmet verdiği öğrenildi.

RAMAZAN BOYUNCA VAAZ VE İRŞAT PROGRAMLARI SÜRECEK

Bir haftasını geride bıraktığımız Ramazan ayı boyunca, Başkent genelindeki 2 bin 667 cami ve mescitte başlayan mukabeleler devam ediyor. Mukabelelerin yanı sıra belirlenen 150 camide canlı vaaz ve irşat programları düzenleniyor. İl Müftülüğüne bağlı vaizlerce "Ramazan ve Oruç", "Cami ve Çocuk", “İnfakta Acele Etmek", "Dünyevileşme", "Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü", "Sadaka-i Fıtır ve Fidye", "Namaz ve Hükümleri", "Gıybet ve Dedikodu" , "Kardeşlik Hukuku", "Sıla-i Rahim" gibi pek çok dini konuda bilgilendirilmeler yapılıyor. Söz konusu bu programlar öğle namazından önce ve teravih namazından önce olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Vaaz ve irşat programları erkeklere ve kadınlara ayrı ayrı olarak düzenleniyor. Cezaevlerindeki mahkûmlara da vaaz ve irşat programı veriliyor. 

49 CAMİDE HATİMLİ TERAVİH

Başkent’teki 49 camide ise hatimli teravih namazı kılınıyor. Ayrıca 343 camide Ramazan’ın son 10 günü itikafa girilebilecek. 32 caminin müştemilatında bir ay boyunca iftar verilecek. Ramazan Bayramı’nın habercisi Kadir Gecesi’nde ise sabaha kadar açık kalacak bin 222 camide vatandaşlar huşu içerisinde ibadet edebilecek. 28 camiye ise mahya asılmış durumda.

    
ANKARA’DA OSMANLI GELENEĞİ SÜRÜYOR

Beştepe Millet Cami’nde geçen yıl olduğu gibi bu yıl Ramazan’da da ‘enderun usulü’ teravih namazı kılınıyor. Osmanlı döneminde uygulanmaya başlanan ezan, kamet, Kuran-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu ‘enderun usulü teravih’ geleneği, günümüzde hala sürdürülmeye devam ediyor. Bu gelenek İstanbul’da 30 camide uygulanırken Başkent Ankara’da ise sadece bir camide uygulanıyor. 

İSTANBUL’DAN ANADOLU'YA YAYILAN GELENEK

İstanbul’dan Anadolu'ya yayılan dini bir gelenek olarak bilinen ‘enderun usulü teravih’de iki veya dört rekâtta bir dinlenerek namaz kılınıyor. Dinlenilen aralarda hadis, tefsir gibi sohbetler yapılıp ve meşrubat içilip ibadete devam ediliyor. Bu usulün farklı uygulamaları da bulunuyor.  Teravih namazından önce minareden temcitler, münacatlar ve ilahiler okunuyor. Daha sonra yine minareden sala ve çift ezan okunuyor. Enderun usulü teravih, Topkapı Sarayı'nda ilk kez Türk bestecisi Hamamizade İsmail Dede Efendi tarafından ifa edildiği biliniyor.

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.