Kuşların sığınağı kabaklı göleti kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların sığınağı kabaklı göleti kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki Kabaklı Sulama Göleti, barındırdığı yaklaşık 150 kuş türüyle bölgenin en önemli ekosistemlerinden biri olma özelliği taşıyor.

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi yerleşkesindeki Kabaklı Sulama Göleti, barındırdığı yaklaşık 150 kuş türüyle bölgenin en önemli ekosistemlerinden biri olma özelliği taşıyor. Ancak, kış mevsiminin kurak geçmesiyle birlikte göletteki su seviyesi kritik düzeyde düştü. Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu durumu ciddi bir tehlike olarak değerlendirerek, göletin korunması için acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

YÜZDE 50 SU KAYBI YAŞANDI

Prof. Dr. Kılıç, bölgedeki genel kuraklık tehlikesinin Kabaklı Göleti’ni doğrudan etkilediğini belirterek şu bilgileri verdi: Gölette su seviyesi yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı. Gölet, sadece kuşlar değil, böcekler, sürüngenler, kurbağalar ve sudaki mikroorganizmalar için de kritik bir yaşam alanı sunuyor. Yakın çevredeki diğer göller ve dereler kurumuş durumda olduğu için kuşlar, barınma ve beslenme ihtiyaçlarını Kabaklı Göleti’nde karşılıyor.

Göletteki su kaybının önüne geçmek için önerilerini paylaşan Prof. Dr. Kılıç, şunları söyledi: Dicle Nehri’nden su pompalanması çözüm olabilir. Gölete su takviyesi yapılabilmesi için gerekli altyapının hali hazırda bulunduğunu belirten Kılıç, bu sistemin bir an önce devreye sokulması gerektiğini ifade etti.
Dicle Nehri’ndeki kirlilik sebebiyle kuşlar ve diğer canlıların bu alanda barınamadığını hatırlatarak, Kabaklı Göleti’nin temiz ve güvenli bir alan olarak korunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

KAÇAK AVCILIK DA TEHDİT OLUŞTURUYOR

Göletteki en büyük sorunlardan birinin kaçak avcılık olduğunu belirten Kılıç, bu yasa dışı faaliyetlerin önlenmesi için kolluk kuvvetlerinin ve Dicle Üniversitesi’nin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Göletin yok olmasının yaratacağı ekolojik kayıplara dikkat çeken Kılıç, “Kabaklı Göleti, sadece Diyarbakır için değil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için de vazgeçilmez bir alan. Eğer bu gölet kurursa, bu canlıları yalnızca fotoğraflarda görebileceğiz. Bu yüzden herkesin el birliğiyle bu alanı koruması gerekiyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.