Psikolojide yeni kavram: Gençler arasında sık karşılaşılıyor

Psikolojide yeni kavram: Gençler arasında sık karşılaşılıyor

Özellikle gençler arasında yeni bir kavram olan psikolojik inziva, kişilerin sosyal ve duygusal açıdan çevreden izole olması anlamını taşıyor. Bu izole olma hali durgunluk, başkaları ile hayatını paylaşmama gibi duygular ile ortaya çıkıyor.

Günlük hayattaki koşuşturma sürekli bir döngü içinde sürüyor. Sabahın ilk saatlerinde başlayan bu koşuşturma, akşam yatağa girene kadar devam ediyor. Bu süreçte insanın kendine vakit ayıramama gibi problemleri ortaya çıkıyor. Bir diğer yandan ise elini eteğini hayattan çeken, neredeyse kimseyle görüşmeyen insan grupları da ortaya çıkıyor. Bu gruptaki insanların en belirgin özellikleri ise genç yaşta inzivaya çekilmeleri olarak biliniyor. İşin tehlikeli boyutu da burada ortaya çıkıyor. Uzmanların uyarılarına göre bu inziva durumlarının uzaması sosyalleşemeyen ve toplumsal bağlardan uzak kalan bireylerin kronik depresyon yaşamasına neden oluyor.

İnsanlar hangi durumlarda inzivaya çekiliyor? İnziva hangi aşamada kontrolden çıkıyor? Gelin birlikte inceleyelim:

p6.jpg

NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

İnziva psikolojisi, kişinin hayatta birçok açıdan izole olması şeklinde tanımlanıyor. Sosyal ve duygusal tecrit haline durgunluk ve hayatı kimseyle paylaşmak istememe duygusu eşlik ediyor. İnziva halinin uzaması ile ortaya çeşitli problemler çıkabiliyor. Bu problemlerin başında ise kronik depresyon geliyor. Bu depresif belirtiler ise yaşama karşı isteksizlik, bunalma ve çökmüş ruh hali, özgüvenin zedelenmesi, enerji de dengesizlikler, karamsarlık olma ve geleceğe karşı umut beslememe olarak kendini gösteriyor.

p3.jpg

OLAĞAN ÜSTÜ OLAYLAR IŞIĞINDA GELİŞİYOR

Peki, inziva psikolojisi nasıl gelişiyor? Toplum dinamiğini derinden etkileyen durumlar, birden hayatın farklı bir akış içine girmesi, doğal felaketler bu inziva durumunu tetikliyor. Yakın tarihten örnek verecek olursak pandemi ile birlikte insanlar ellerinde olmadan büyük bir inziva psikolojisi geliştirdi. Bu inziva durumu yasakların ortadan kalkmasıyla normale dönüşse de izleri devam etti. Uzmanlara göre bu durum gittikçe yalnızlaşan bireylerde artışa neden oldu.

psk.jpg

KONTROLDEN ÇIKARSA TEDAVİ OLMAK ŞART

İnziva psikolojisi uzun süreler devam ettiğinde ve kişinin hayatını devam ettiremeyecek seviyelere geldiğinde psikoterapi öneriliyor:

Yalnızlık ruh sağlığını olumsuz etkileyen bir duruma dönüşebiliyor. Hayatını düzenli şekilde devam ettiremeyen bireyler ise bu psikolojiden tek başına çıkamıyor. Tedavi sürecinin başlatılması, psikolojik destek alınması, aile ve arkadaş çevresi ile daha sık zaman geçirilmesi, inziva psikolojisinin getirdiği depresyonla başa çıkmada etkili oluyor.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.