Psikolog Zişan Topçuoğlu: Sosyal medyanın dayatma ‘güzelliğine’ kapılmış gidiyoruz
Sosyal medya platformlarının insan üzerindeki olumsuz etkilerinden bahseden Psikolog Zişan Topçuoğlu, “Toplum olarak sosyal medyada dayatılmış güzellik algısına kapılmış gidiyoruz” dedi.
İnsan hayatının büyük bir parçası haline gelen sosyal medya platformları, toplum üzerinde büyük bir etkiye sahip. Hızla ve çeşitlenerek büyüyen bu hesaplar bireylerin kendini insanlarla kıyaslayarak yetersizlik duygusuna kapılmasına ve bunun sonucunda depresyona girmesine kadar sonuçlar doğurabiliyor. Psikolog Zişan Topçuoğlu sosyal medyanın birey üzerindeki etkileri hakkında gazetemize konuştu.
“BİREYLER KİŞİSELLİKTEN UZAKLAŞIYOR”
Toplumun sosyal medya platformları üzerinden bireylere dayatmış olduğu güzellik algısı konusunda Psikolog Zişan Topçuoğlu şunları söyledi: “Ülkemizde şu an en büyük algı aslında sosyal medyada dayatılan güzellik algısı. Bu hepimizin hayatı için geçerli. Çünkü insanların onaylanma ihtiyacı var. Her insan beğenilmek ve onaylanmak ister. Toplum olarak sosyal medyada dayatılmış güzellik algısına kapılmış gidiyoruz. Toplumun oluşturduğu güzellik algısı neyse ona uyum sağlamaya çalışıyoruz. Bireyler tamamen kişisellikten uzak, toplumun dayattığı bir güzellik algısıyla var olmaya çalıyor. Güzellik algısı topluma uyan değil tamamen kişisel olması gereken bir şey. Bizim toplumun oluşturduğu güzellik algısına uyma zorunluluğumuz yok. İnsan kendi güzellik algısını kendi oluşturabilir.”
“GERÇEKLİKTEN UZAK KALIYOR”
Sosyal medya kullanıcılarının hayatlarını istekleri şekilde gösterdiklerini söyleyen Topçuoğlu, “Sosyal medyada herkesin hayatı süper, güzel ve sorunsuz olarak insanlara yansıtılıyor. Herkes her zaman güzel şeylerini paylaşıyor. Durum bunun tam tersi aslında. İnsanlar paylaştıkları iyi olayların yanı sıra kötü olaylarda yaşıyor. Fakat bu durum sosyal medyada yansıtılmadığı için takipçi kitlesi bu gerçeklikten uzak kalıyor. İnsanlar benlik saygısını korumak için kendini her daim iyiymiş gibi sergiliyor. Dışarı çıkarken en şık haliyle olmaya çalışıyor. İnsanların kendini nasıl görmesini arzu ediyorsa o şekle bürünüyor. Bunu yapmaktaki amaçta güzellik algımızı, benlik saygımızı kaybetmeyelim çabası” ifadelerini kullandı.
BİREY KENDİSİYLE YABANCILAŞIYOR
Sosyal medyanın insanlara sunmuş olduğu görsellik sonucu kendilerini yetersiz hisseden bireylerin depresyona girebileceğinin altını çizen Topçuoğlu, “Günümüzde sosyal medya platformlarının kullanımının artması birtakım olayları doğurmaya başladı. Örneğin insanlar sosyal medyada gördükleri görüntülerle kendi hayatlarını karşılaştırıyor ve sorgulama içerisine giriyor. Durumu kendisiyle kıyaslayan insanlar maalesef kendisiyle yabancılaşıyor ve içsel olarak sıkıntı yaşıyor. Bu sefer birey kendi kendine yetemediğini düşünebiliyor. Tabi bu sefer insan haliyle kendinden soyutlaşmış oluyor. Bunun sonucunda da kişide depresyon, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.