TOGG'un ardından ikinci yerli otomobil geliyor
Elektrik Araçlar ve Akıllı Şehirler çalıştayında konuşan Prof. Dr. Murat Yülek, “TOGG dışında yerli bir otomobil projesi üzerinde çalışıyoruz. Modelin prototipi geliştirildi. Aracın testleri yapılacak ve seri üretim aşamasına geçilecek” dedi.
Ostim Teknik Üniversitesi ile Elektrik Mühendisleri Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen Elektrik Araçlar ve Akıllı Şehirler çalıştayında sektörün önemli temsilcileri bir araya geldi. Açılış konuşmaları kapsamında kürsüye gelen Ostim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Ostim OSB Başkanı, mühendisler ve üniversite üyelerini selamladıktan sonra önemli açıklamalarda bulundu. TOGG’dan sonra ikinci bir yerli araç için çalıştıklarını söyleyen Yülek, “Bir projeyle ilgili bilgi vermek istiyorum. Geçen sene bir şirket TOGG dışında yerli araç projesi için nasıl bir işbirliği yaparız diye Ostim’e bir girişimde bulundu. Modelin prototipi tamamen geliştirildi. Bu aracın sadece testleri yapılacak ve seri üretim ile ilgili çalışmalar yapılacak. Biz bununla ilgili bir proje oluşturduk. Projede elektrikli bir araç üretim tesisi kurulmasının fizibilitesini yaptık.
Burada bazı ince noktalar var. İşte ne diyoruz ona, minimum iktisadi ölçek dediğimiz bir kavram var. Yani herhangi bir ürünü yapacağınız zaman hangi ölçekte yapacaksınız ki optimal olsun. Küçük, butik tarzda bir araç yapabilirsiniz. Atölyede de yapabilirsiniz, Mercedes öyle başlamıştı. Fakat bugünün rekabet dünyasında yer alabilmeniz mümkün değil. Dolayısıyla böyle bir tesis fizibilitesinin yapılması gerekiyordu. Bunu tamamladık. Şimdi artık bundan sonrası Türkiye ve özellikle Ostim’deki iş adamlarının bu projenin içine bir ortak olarak girmesi. Paydaşımız bütün geliştirme haklarını ortak kuracağı bir şirkete devretmek istiyor. Birlikte geliştirelim diyor. Biz büyük babayiğitler aramıyoruz, küçük sanayiciler, teknik elemanlar, girişimciler arıyoruz diyorlar. İşin maddi boyutunda yeterli güçleri var. Biraz uzun sürdü ama şimdi o aşamaya geldik”
ELEKTRİKLİ ARABALAR İÇİN ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ
“Bugün düzenlenen etkinlik gerçekten önemli bir organizasyon. O yüzden ana organizatör olan Elektirik Mühendisleri Odası’nı tebrik etmek istiyorum. Şeref hocanın başkanlık döneminde EMO çok aktif bir kurum haline geldi. Birlikte de bazı çalışmalar yaptık. Bu çalışmada da destekçilerdeniz. Elektrikli araçların önemini anlatmaya gerek yok. Sizler benden daha iyi biliyorsunuz. Bu tür organizasyonlarda bir ekosistem oluşması için gerekli kavramsal altyapı yapılıyor. Çünkü aracı yaptınız ama şarj edecek networku kuramazsanız gelişmez. Standartları kurmalısınız. Standartları oluşturmak konusunda pek başarılı bir ülke değiliz. Bunların başta açıklanması, kurulması gerekiyor. Bütün bunlar zamanında oluşmazsa bu sefer sektör İngilizlerin deyimiyle yanlış ayak üzerinde başlar ve iş devam etmez. Biz Ostim Teknik Üniversitesi olarak elektrikli araçlar ve bunların düzenlemeleri ile ilgili ve asıl olarak eleman yetiştirmek ile ilgili bir çalışma içindeyiz. Biliyorsunuz bu konuyla ilgili meslek yüksekokulunda 2 senelik bir bölümümüz var. Bir hoca kadrosu oluşturmaya çalışıyoruz. Mezunlarımızı verdik ve vermeye devam edeceğiz. Tekrar hepiniz organize sanayi bölgesine ve üniversitemize hoş geldiniz. Hepinize çok teşekkür ediyorum”
BU ETKİNLİKLERİN ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASINI ÖNEMSİYORUZ
Rektör Murat Yülek’in ardından kürsüye gelen Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu şöyle konuştu:
“Bu yapmış olduğumuz üçüncü çalıştayımız. Elektrikli araçlar ve akıllı şehirlerin altlığını oluşturan elektrikli araçlara a’dan z’ye tartışmak için bir seri çalıştay programı düzenledik. Bu etkinliklere baktığımızda birincisinde genel olarak elektrikli araçlar kapsamında karşılaşılan problemler neler, riskler neler, bunları nasıl önleyebiliriz gibi sorulara cevap aramak için çalıştık. İkincisinde elektrikli araçların şebekeye bindireceği yük sorununa eğildik. Üçüncü çalışmayı organize sanayi bölgesinin ev sahipliğinde yapıyoruz. Bu etkinlikleri kurumlarda, üniversitelerde ve sektörde yapmayı önemsiyoruz çünkü meslek dalımız her alanı içeriyor. İki hafta önce Paris’te düzenlenen uluslararası bir kongrede davetli konuşmacıları dinledik ve sektörün nereye gittiğini gördük. Gelinen noktada yapılan çalışmaların artık müthiş bir hız kazandığını ve bunun toplumun her tarafında yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Tabii artık karşılaşılan problemleri bilimsel olarak çözmenin yanında yeni alternatif çözümlerin de konuşulduğu bir dünya var”
DOĞA İLE BARIŞIK SİSTEMLERİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Yeni teknolojilerde doğa ile barışık sistemlere ağırlık verilmesi gerekliliğinin altını çizen Sağıroğlu, “Hızlı bir değişim ve dönüşüm var. Bunlar sevindirici, yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir Dünya için çok önemli bu. Çevremizi koruma adına, sağlığımızı koruma adına önemli bir adım. Burada bir hususu daha ifade etmemde fayda var. Paris’teki taksilere binme fırsatımız oldu. Oradaki deneyimimi paylaşayım. Bugün ana temamızdan birisi teşvikler olduğu için, tüm taksilerin tamamen elektrikli ya da hibrid olduğunu gördük. Böyle bir teşvik verildiğini ve Über tarafından kullanılan tüm taksilerde bunun zorunlu hale getirildiğini öğrendik. Bir taksici Paris’te hizmet yapmak istiyorsa yüzde 50 oranında devlet ödemesi alıyor. Bu sevindirici. Orada yapılan tabii ki ABD’de de yapılıyor, ülkemizde de yapılmaya başlandığını sizler de biliyorsunuz. Bunların artması, doğa ile barışık sistemlerin hep beraber geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.