Prof. Dr. Murat Atan: Cüzdandaki paranın sonu yaklaşıyor
Prof. Dr. Murat Atan, dijital paralara ilişkin yapılacak düzenlemelere yönelik değerlendirmede bulundu. Atan, dijital paranın her anlamda altyapısının olması gerektiğini vurgulayarak, “Artık cüzdanda taşınan paranın sonu yavaş yavaş yaklaşıyor” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan dijital (kripto) paralara ilişkin yasal düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. Yapılacak düzenlemeyle birlikte dijital paralar yasal bir zemine oturtularak; risklerin azaltılması, denetim mekanizması getirilmesi ve kripto varlıklarda güven ortamı oluşturmak planlanıyor. Böylece yabancı yatırımcıların dikkate aldığı FATF raporunda kara para aklamada (kripto paralar nedeniyle) gri listede bulunan Türkiye’ye güvenle yatırım yapması sağlanacak.
Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Prof. Dr. Murat Atan, Türkiye’de dijital paralarla ilgili gerekli adımların atılmaya başlandığını belirterek, “Çünkü dünyada kaçınılmaz olarak sistem buraya doğru gidiyor. Artık cüzdanlarda taşınan para sisteminin sonu yavaş yavaş yaklaşıyor. Bu yüzden dijitale doğru kayma her ülke için kaçınılmaz bir son” dedi.
SİSTEM YOKTU
Dijital paraların Türkiye ve dünyada yasa dışı yollarda kullanılan bir araç olduğunu ve konunun gündeme gelmesinin nedeninin bundan kaynaklandığını dile getiren Prof. Dr. Murat Atan, “Buradaki ana noktalardan birisi şu hani kripto paralarla ilgili dünyada genel olarak kabul görmüş sistemi yöneten ülkeler yok. Kripto paralar belli gruplar üzerinden gidiyor. Evrensel olarak geliştirilmiş bir yasa sistemi ile kontrol edilemediği için en büyük sorunlardan birisi oldu” diye konuştu.
İLERLEMELER VAR AMA…
Prof. Dr. Atan sözlerine şu şekilde devam etti: “Çünkü merkez bankalarının eski sistemde kullandıkları parayı basmalarının bir maliyeti var. Bu maliyetler artık paranın sistem içindeki yerini tartışılır hale getirdi. Türkiye’de de bu konuda yapılan bir şeyler var. Henüz altyapısı bu ortamın içinde bunu sürükleyebilecek kadar hazır değil. Yapılma konusunda ilerlemeler var. Ama çok yol gitmemiz lazım. Bu yüzden kuruluşlar tarafından olumsuz algılanabilecek bir takım eleştirilere maruz kalıyoruz. Çünkü dünyada kaçınılmaz olarak sistem buraya doğru gidiyor. Artık cüzdanda taşınan paranın sonu yavaş yavaş yaklaşıyor. Bu yüzden dijitale doğru kayma her ülke için kaçınılmaz bir son.”
GELECEKTE LAZIM OLACAK
Yapılacak düzenlemenin gerekli olduğunu vurgulayan Murat Atan, “ABD’nin şu an bulunduğu sürece gelmesinde yani ilk kripto paranın çıkışından bu yana 25 yıl geçti. 25 yılda bu kadar devinim oluştu. Buradaki bu sistemin oluşturulması ve ondan sonra bu ülkelere yetişilmesi zaman alacağını göz ardı etmemiz lazım. Türkiye ve diğer ülkeler ödeme açısından kendi ticaretini yürütebilmek için dijital paraya doğru ilerlemek zorunda. İlerleyen süreçlerde ticaret artık (ülkeler arası swift) Merkez Bankaları üzerindeki fiziksel paradan bu ödeme araçlarına doğru kayacak. Bu ülkeler ticaret hacmi üzerinde büyüme ve yeterli yapıyı sağlamada altyapıyı kurdukları için bundan öncelikli olarak faydalanacaklar. Türkiye’nin de burada önemli bir oyuncu ve dominant noktalardan biri olması için bu adımları atmasında fayda var” şeklinde sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.