Portakal Sulu Ördek derneği yardımlarıyla göz dolduruyor
Sosyal medya hesabıyla başladıkları yolda kurumsallaşan Portakal Sulu Ördek İnsani Yardım Derneği, sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında faaliyetlerini sürdürüyor. Dernek hayata geçirdiği projelerle istihdam alanı da açıyor.
2013 yılının temmuz ayında bir sosyal medya platformunda arkadaşlar arasında başlayan hikâye, bugün ihtiyacı olan insanlara ve çocuklara ulaşan bir derneğe dönüştü. Çin’in meşhur yemeği Portakallı Pekin Ördeği’ne nazire yaparcasına koyulan isim, bugün onlarca insanın umudu oldu. Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanına iyilik götüren Portakal Sulu Ördek, dernek statüsüne yeni kavuşsa da yardım faaliyetlerinde yaklaşık 10 yıldır sahada.
Çeşitli projelerle insanlara mutluluk götürmeye vesile olan Portakal Sulu Ördek, aynı zamanda hayata geçirdiği projelerle istihdam alanı da açtı. Oyuncak ördek projesi ile çocukların gönüllerini fetheden Portakal Sulu Ördek, kadınlara verdikleri örme dersleri sayesinde onlar için ek bir gelir kapısı araladı.
HEM İSTİHDAM HEM MUTLULUK
Koronavirüs pandemisi sürecinde yaşanan bir hikâyeden yola çıkılarak bugün dünyanın hemen her tarafındaki çocuklara mutluluk götüren ördek, aynı zamanda kadınlara da bir gelir kapısı aralıyor. Ördeğin hikâyesinden bahseden Kurt, bu projenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, kadınlara istihdam alanı yaratmaya çalıştıklarını belirtirken, özellikle de deprem bölgesi kadınları ile alakalı pilot bir proje geliştirdiklerine değindi. Kamil Kurt, ördek ile alakalı şunları söyledi:
“Koronavirüs pandemisi sürecinde herkes evindeydi. Sokağa çıkma yasağı vardı. O dönemlerde sosyal medya hesaplarından canlı yayınlar düzenliyorduk. Bu canlı yayınlara da kendimizce ünlü bulduğumuz, güzel bulduğumuz insanları çağırıyorduk. Bir canlı yayın esnasında muhabbet ederken, arka planda ördekler vardı. Birkaç tane bizlere hediye gelmişti bu ördekler. Hikâye buradan başlıyor.
Sonra yayında muhabbet esnasında güzel bir insana şöyle söyledim; ‘Ağabey, bizimkiler Uganda’da canlı yayın istiyor. Sen Uganda’ya gittiğinde yayın açar mısın?’ O da iki şartla açarım dedi. Ya kendini göstereceksin ya da ekrandaki ördekleri göndereceksin. Bende dedim ki biz kendimizi göstermiyoruz ekranlarda. Madem öyle, ördek örelim. 2 ay gibi bir zamanımız vardı. Sonra gönüllü arkadaşlarımız ile bu işe başladık. Sonra bu iş büyüdü. Bu sayede kadınlar birbirleri ile kaynaşmış oldu. Bu sayede Türkiye’nin dört bir yanındaki insanları bir amaç için toplamış olduk aslında. Biz burada malzemeleri topluyoruz, toparlıyoruz. Daha sonra diğer şehirlere kargoluyoruz. Onlar orada ördükleri ördekleri dernek merkezimize gönderiyorlar. Bizlerde minik kalplerimize ulaştırmaya vesile oluyoruz.
Gayet olumlu geri dönüşlerde oluyor. Öte yandan kadınların çalışmasıyla alakalı da bu proje çok önemli. Ördek örme eğitimleri sayesinde pek çok kadın için istihdam alanı olmuş durumda. Özellikle de şu anda deprem bölgesindeki kadınlarla alakalı pilot bir proje arifesindeyiz. İnşallah, bu istihdam sayesinde hem kadınlar için kazanç anlamına gelecek, hem de minik kalpleri fethedeceğiz. Türkiye’nin her yerinde ören ördekler atölyeleri var. Deprem zamanında da bin 200 çocuğa ulaşarak ördekleri hediye ettik. Onların gülümsemelerine vesile olmaya çalıştık.”
ÖRDEKTEN 60 YETİME HAMİLİK
Portakal Sulu Ördek İnsani Yardım Derneği’nin çeşitli çalışma alanlarının olduğunu dile getiren Kurt, sadece belirli bir alanda hizmet etmediklerini söyledi. Yardım faaliyet alanları ile ilgili konuşan Kamil Kurt, şu ifadeleri kullandı: “Yardım alanları çok geniş bir konudur. Ancak aklıma gelenleri özetle değineyim. Su kuyularından yetim sponsorluklarına, katarakt ameliyatlarından öğrenci burslarına kadar aklınıza gelebilecek her alanda çalışmalarımız oldu. Mesela biz; İHH aracılığı ile yetim sponsorluklarına vesile olduk. Yetim sponsorluğu da şudur: Yetimlere sponsor olabilmek için aylık ve senelik olmak üzere belirli bir ücretleri var.
Örnek veriyorum ayda 100 liraya bir yetimin aylık bütün giderlerini karşılayabiliyorsunuz. Gıda, giyecek, kırtasiye ve eğitim vb. şeyleri karşılayabiliyorsunuz. Biz bunu 12 ay boyunca topluyorduk. Bu şekilde de yetimlere hamilik etmiş oluyorduk. Bu sayı bugüne kadar 60 yetime yaklaştı. Bunun yanı sıra ‘Büyüdüm Çocuk Oldum’ platformu ile beraber Uganda’da çeşitli yardım faaliyetlerinde bulunmuştuk. “Kendileri temiz suya kavuşsun diye” projesi ile beraber çocuklar okullarında içtikleri temiz suları termoslara dolduruyorlardı ve eve götürüyorlardı. Bu sayede evde de temiz su içebiliyorlardı. Bu şekilde Uganda’ya çocuklar için 4 bin termos göndermiştik.”
“DİN, DİL, TEN VE IRKIN HİÇBİR ÖNEMİ YOK”
Türkiye’de ki projeler haricinde yurt dışında da faaliyet gösterdiklerini söyleyen Kamil Kurt, Sudan, Çad, Uganda, Tanzanya, Amerika, Almanya, Fransa, İsviçre, Türkmenistan, Özbekistan, Filistin gibi dünyanın hemen her tarafına ulaşmaya çalıştıklarını vurguladı. Bu ülkelerde çocuklara ördek oyuncak ulaştırdıklarına da değinen Kurt, “Deprem olmasaydı şayet, Mart gibi Bosna Hersek özelinde Balkanlar’a gidecektik. Bizim için din, dil, ten ve ırkın hiçbir önemi yok. Dünyadaki bütün çocuklar bizim için önemli ve biz bu oyuncakları gittiğimiz her ülkede ulaşabildiğimiz her çocuğa veriyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.